Gündem

Mazot Zammı Karşısında Dağılan Çiftçilere Müjde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Geldi! Verilen Hibe Sözü Tutuldu, Hesabını Açan Çiftçilerin Yüzü Güldü…

Kış aylarını diğer senelere göre oldukça kurak geçiren Türkiye’de çiftçilerin en büyük sorunlarından biri de verimlilik oldu. Yaşanan verimlilik kaybını gidermek için harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, konuyla ilgili çalışmalarını nihayet kamuoyu paylaştı.

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan verimlilik kaybı desteğine dair çiftçilerine beklediği açıklama Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan geldi. Hibe desteğinin detaylarını açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı, 651 bin çiftçiye destek vereceğini açıkladı.

Desteklenecek Çiftçilerin Kapsamı Belli Oldu

Yetersiz yağıştan kaynaklanan tarımsal üretim sıkıntılarının önüne geçmek için düğmeye basan Tarım ve Orman Bakanlığı, 651 bin çiftçiye toplamda tam 2,6 milyar TL tutarında kuraklık desteği vereceğini açıkladı. Kuraklık nedeniyle yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilerin alabileceği bu destekten yararlanacak olan çiftçilerin ise; meteorolojik veriler, TARSİM kayıtları ve il ilçe ilçelerde bulunan Hasar Tespit Komisyonları kayıtları ışığında il ve ilçelerde hizmet veren Tahkim Komisyonları tarafından belirleneceği öğrenildi. Sadece Çiftçi Kayıt Sistemi’ne üye olan çiftçilerin kapsama alındığı bu destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ürünlerini ekmiş olması halinde söz konusu hibeyi T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre sırayla yapılacak olan ödemeler şeklinde alacağı açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Yaşanan Kayıplara Göre Artan Miktarlarda Destek

Tarım havzalarındaki köylerde yetersiz yağış alan araziye sahip olan çiftçilere ödenecek hibe detaylarını belirleyen Tarım ve Orman Bakanlığı, yüzde 30 ve üzerinde verim kaybı yaşayan çiftçilere Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olması halinde zarar gören dekar başına ödeme yapacağını açıkladı. Bu açıklamaya göre; dekar başına 30 liradan 100 liraya kadar ödeme alabilecek olan çiftçiler, başvuru için hemen harekete geçti. Öte yandan verim kaybı yüzde 30 ile 39 arasında olan çiftçilere dekar başına 30 TL ödeyeceğini açıklamış olan Tarım ve Orman Bakanlığı, kaybı yüzde 40 ile 49 arasında olan çiftçilere dekar başına 40 TL; verimlilik kaybı yüzde 50 ile 59 arasında olan çiftçilere dekar başına 50 TL; kaybı yüzde 60 ile 69 arasında olanlara dekar başına 60 TL ödeyeceğini duyurdu. Bunun yanı sıra yüzde 70 ile 79 arasında verim kaybı yaşayan çiftçilere dekar başına 70 TL ödeyecek olan Tarım ve Orman Bakanlığı, verimlilik kaybı yüzde 80 ile 89 arasında olan çiftçilere dekar başına 80 TL; verimlilik kaybı yüzde 90 ile 99 arasında olan çiftçilere dekar başına 90 TL; kaybı yüzde yüz çiftçileriyse dekar başına 100 TL ödeme yapacağını açıkladı.

İlgili Makaleler