Ekonomi

Meclise geliyor: 8 milyon gence iş imkanı, genç çalıştıran işverene sigortada prim indirimi!

Türkiye’de üniversiteli gençler iş endişesi yaşıyor. Ancak gençler için güzel haber geldi. 25 yaş altı gençler için istihdamın sağlanması ve 8 milyon gencin part-time olarak çalışabilmesi için hazırlanan düzenleme meclise geliyor. Düzenlemenin meclisten geçmesi ile beraber istihdam kalkanı paketi uygulanmaya konmuş olacak.

Corona virüsü salgını nedeniyle pek çok ekonomik destek programı açıklanmıştı. Salgın sonrası dönemde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için istihdam imkanı yaratılacağı açıklanmıştı. Konu hakkında yeni bir gelişme daha yaşandı. İstihdam paketi Ekim ayı ile beraber meclise geliyor. Paketin meclis onayından geçmesi ile beraber 8 milyon üniversiteli gence iş imkanı sağlanacak. Ayrıca paket ile beraber genç çalıştıran işverenlere sigortada prim indirimi yapılacak. 1.5 yılda işten çıkardığı elemana iş sağlayan işletmeler brüt asgari ücret üzerinden desteklenecek. İstihdama katılan her vatandaş için devlet maliyetin yüzde 40 ödemesini yapacak.

Kısmi çalışma sistemi yaygınlaştırılacak

Paket ile beraber kısmi çalışma sistemi de yaygınlaştırılacak. Aynı işin birden fazla kişi tarafından yapılmasının sağlanacağı model ile çalışanlara gelir vergisi istinası sağlanacak. Ayrıca kısmı zamanlı çalışmadan arta kalan bakiye gün sayısı kadar emeklilik primleri ödenecek. Modele göre; kısmi zamanlı çalışmaya geçenler teşviklerden faydalanabilecek. Teşvik için iş gücü açığının yeni istihdamla desteklenmesi ve 6 ay süreyle ilave kısmi zamanlı çalışan istihdam edilmesi gerekiyor.

Süre uzadıkça destekler de artacak

Yapılacak düzenlemeler ile iş bulmakta zorlanan, emekli olmayan 50 yaş vatandaşlar için istihdamda kaldıkları süre uzadıkça destekler de arttırılacak.

Paket hakkında açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Paket ekimde Meclis’ten geçerse daha pozitif adımlar atılacak. Bugün Amerika’da işsizlik 45 milyona çıktı. Türkiye’nin etkilenmemesi mümkün değil. Her türlü küresel senaryoya hazırlıklı olmak gerekir. Bu kadar hazırlıklı olduğumuz bir süreç yok. Biz hazırız” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler