Gündem

Meclis’in yeni gündemi belli oldu! Torba yasa teklifinin içerisinde neler var? Kimlerin borçları silinecek?

Tamamlamış olduğumuz senenin sonlarına doğru para piyasalarında ve altın piyasasında kayda geçen olumsuz gelişmeler, gündelik hayatın gidererek pahalılaşmasına sebep oldu. Aralık ayının ortasında toplanan kabineden yeni ekonomik model kararının çıkması ile birlikte piyasalarda ani bir gerilemenin yaşanması sağlanmış olsa da ocak ayına girilmesi ile birlikte mevcut şartların ağırlaşması ve ek gelişmelerin yaşanması, gündelik hayatı daha da işin içinden çıkılamayacak bir duruma doğru sürükledi.

Ekonomi piyasalarında ve diğer kategorilerde yaşanan olumsuz gelişmelere sebebi ile dur durak bilmeden artmaya devam eden enflasyon, hükümet eli ile duyurulan maaş zamlarının kısa süre içerisinde erimesine ve vatandaşların ceplerinde bulunan deliğin daha da genişlemesine yol açtı. Bu durum devlet kurumlarının kendi sorumluluklarında olan birçok konu başlığına ilişkin yeni düzenleme çalışmalarının yürütülmesine aracılık etti.

Vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik düzenleme çalışmaları yürüten ve şimdiye kadar birçok çalışmanın da Meclis tarafından onaylanmasını sağlayan kamu kurumları, Meclis’in tatilde olduğu dönemlerde de çalışmalarını sürdürmeye devam etti.

1 Ekim tarihi itibari ile yeni yasama dönemini başlatan Meclis, kamu kurumları tarafından yürütülen çalışmaların bir torba yasa içerisinde teklife sunulmasına şahitlik etti. Darda olan milyonlarca vatandaşın yararına olacağı belirtilen onlarca maddeden oluşan torba yasa teklifinin kapsamı, vatandaşlar tarafından yakın takibe alındı.

CEZALAR SİLİNECEK!

Geçtiğimiz hafta Meclis’e sunulan torba yasa teklifi içerisinde yer alan maddelerden birinin maske cezalarına ilişkin olduğu bildirildi. Sokağa çıkma yasağı ve maske kullanım zorunluğunun bulunduğu dönemlerde kurallara uymadıkları gerekçesi ile idari para cezalarına çarptırılan vatandaşların, maske cezalarından muaf tutulacakları bilgisi kaydedildi.

TORBA YASA TEKLİFİNDE HANGİ MADDELER VAR?

Meclis’in değerlendirmesine sunulan yeni torba yasa teklifi, vatandaşlar tarafından yakından takip edilmeye devam edilirken 42 maddeye ilişkin ana başlıklar belli oldu. Söz konusu yasa teklifi başlıkları şu şekilde sıralandı:

  • Bankalarda veri güvenliği
  • Kaçak akaryakıt
  • Stajyer doktorların ücretleri
  • Güneş enerjisi faydasında vergi muafiyeti
  • İhracatçılar için çifte pasaport
  • Kur korumalı TL vadeli mevduat sisteminde sürenin uzatılması
  • Çalışanlara verilen doğalgaz, elektrik ve yemek desteklerinde vergi muafiyeti,
  • Sicil affı
  • Basın kanunu
  • KYK borç faizlerinin silinmesi

İlgili Makaleler