Ekonomi

Memur ve Emekliler Tamam; Sırada Asgari Ücret İle Çalışanlar Var! Ara Zam Asgari Ücrete Gelecek mi? O İsim Açıkladı…

Asgari ücretlinin ara zam alıp almayacağı merakla beklenilen Türkiye’de Hürriyet yazarı Hüseyin Bayer’in köşe yazısı ile birlikte ara zam sinyallerinin doğru anlaşıldığı ortaya çıkmış oldu. Hüseyin Bayer’in yazısında memur ve emekliler için olası zam yüzdesi de verildi.

Köşesine bu hafta Bağ-Kur (4B) ve SSK (4A) emeklileri ile memur ve memur emeklilerinin alacağı zam oranını taşıyan gazeteci Hüseyin Bayer, olası rakamları ve asgari ücretliye bu rakamların yansıyıp yansımayacağını açıkladı.

Mayıs Ayı Yanıltmadı

Geçtiğimiz ayın başında nisan ayı enflasyon rakamlarını ortaya koyan TÜİK, yüzde 31,71 oranında bir zammı Bağ-Kur (4B) ve SSK (4A) emeklileri için garantilemişti. Bu rakamlar birlikte, sözleşme ek enflasyon farkı alacak olan memur ve memur emeklilerin alacağı rakamda enflasyon farkında yüzde 24’ü aşmıştı. Ardından açıklanan Merkez Bankası Mayıs Ayı Piyasa Katılımcıları anketi mayıs ayı enflasyonunun yüzde 3,97; haziran ayı enflasyonun ise yüzde 2,97 çıkacağı yönünde rakamlar ortaya koymuştu. Bugün mayıs ayı enflasyonunu yüzde 2,98 olarak açıklayan TÜİK, piyasa katılımcılarının tahminlerinin gerçeği yansıttığını gösterdi. Haziran ayı enflasyon rakamları merakla beklenirken, memur ve memur emeklileri ile Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin alacağı zammı köşesine taşıyan gazeteci Hüseyin Bayer, asgari ücretliye bir de müjde verdi.

Hüseyin Bayer’e Göre Asgari Ücretli Çalışana Da Zam Gelecek

Memur ve emeklilerin alacağı ara zammı köşesine taşıyan isimlerden biri olan Hürriyet yazarı Hüseyin Bayer, beklenen zam oranına ilişkin önemli öngörüler içeren bir yazı kaleme aldı. Bayer’in yazısında, “Yılın ilk 4 ayında TÜFE yüzde 31.71 olarak gerçekleşti. Mayıs ve haziran aylarına ilişkin enflasyon oranı ile temmuzda 13 milyon 662 bin emekli aylığına yapılacak zam oranı ile 3 milyon memura verilecek enflasyon farkı saptanacak. Beklentiler mayıs ayı enflasyonunun yüzde 3.97, haziran ayı enflasyonun ise yüzde 2.97 çıkacağı yönünde. Gerçekleşmesi halinde 6 aylık enflasyon yüzde 41’e ulaşacak. Buna göre işçi, esnaf ve çiftçi emeklisi ile dul ve yetim aylığına en az yüzde 40 zam gelecek” ifadeleri dikkat çekti. Bağ-Kur (4B) ve SSK (4A) emeklilerinin yanı sıra memur ve memur emeklilerinin de alacağı zamma ilişkin ifadeler kaleme alan Bayer, konuyla ilgili; “Ocak ayında maaşlarına yüzde 5 zam ile yüzde 2.5 oranında ek artış yapılan 7 milyona yakın memur, memur emeklisi ile sözleşmeli personele de yüksek olasılıkla yüzde 25-30 arası enflasyon farkı ödenecek. 2021 yılında bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca memur ve memur emekli maaşlarına temmuzda yüzde 7 oranında daha artış yansıtılacak” dedi. Ardından asgari ücret ara zammına ilişkin önemli ifadelere yazısında yer veren Bayer; “Siyasi irade yetkililerinin açıklamasına göre asgari ücrete temmuzda 6 aylık enflasyon oranı kadar ara zam yapılması gündemde. Buna göre 4 bin 253 lira tutarındaki net asgari ücrette yüzde 40 artış olacak ve 5 bin 997 liraya çıkacak. Masada olan bu formülün hayata geçirilmesiyle 10 milyon emekçi sıcak yaz günlerinde serinleyerek rahatlayacak” diye yazısını tamamladı.

İlgili Makaleler