Türkiye’nin en çok merak ettiği konuların başında gelen 3600 ek göstergeye ilişkin pek çok tartışma daha ortaya çıktı. Özellikle 3600 ek gösterge ile birlikte memur ve memur emeklilerinin ikramiyelerinde olacak olan artıştan yararlanmak için emeklilik dilekçelerini bekletip bekletmeyeceğini merak eden memurlara Hürriyet yazarı Noyan Doğan’dan yanıt geldi.
Ek göstergeye ilişkin okurlarından gelen çeşitli sorulara yanıt veren Hürriyet yazarı Noyan Doğan, emekliliğin bekletilmesini tavsiye etti. Konuya ilişkin her soruda detaylı yanıtlar veren Noyan Doğan, kişiye özel olan durumları da incelikle analiz etti.
İkramiyeler Tarihten Etkilenecek
Okurlarından gelen soruları yanıtlayan Hürriyet yazarı Noyan Doğan, kendisine gelen; “28.7.2022 itibarıyla emeklilik müracaatına hak kazanıyorum. Temmuz 2022 döneminde emekli maaşlarına veya asgari ücrete zam yapılması durumuna göre hangi tarihte emeklilik müracaatı yapmam daha avantajlı olur?” sorusuna; “Temmuz ayında emekli olmakla ağustos ayında emekli olmak arasında bir fark yok. Temmuz ayında emeklilik için müracaat ederseniz temmuzda emekli maaşına gelecek zamlardan yararlanırsınız. Aynı zamanda kıdem tazminatınızı da temmuz ayında artacak kıdem tazminatı tavanına göre alabileceksiniz. Temmuz ayında emekliliğe müracaat etmenizi öneririm” cevabını verdi.
Ardından ek göstergeye ilişkin soruları yanıtlayan Noyan Doğan; “30 yıllık polis memuruyum ve lise mezunuyum. Ek gösterge 1100. Ben bu şekilde ek göstergeden yararlanabiliyor muyum?” sorusuna ise; “Lise ve altı öğretimli memurlar da ek göstergeden yararlanacak. Ek göstergenin detayları henüz netleşmedi ama sizin durumunuzda ek göstergeniz 1600’e çıkacak ve bu şekilde maaşınız da emekli ikramiyeniz de artacak” yanıtını verdi. İkramiye ile gösterge arasındaki ilişkiyi, kendisine gelen “Halen öğretmen olarak çalışmaktayım. 1.1.2023 tarihinde 65 yaştan zorunlu emekli olacağım. 15.1.2023 tarihini bekleme şansım yok. Emekli ikramiyesinden faydalanma imkânım var mı?” sorusuyla yanıt veren Doğan; “Ek gösterge ile ilgili düzenleme temmuz ayında Meclis’e gelip, yasalaşacak ama uygulanması 15 Ocak 2023 tarihinde başlayacak. Düzenleme hakkında detaylı bilgi kanun tasarısı Meclis’e geldiğinde netleşecek. 15 Ocak 2023 tarihinden önce emekli olursanız mevcut göstergeye göre ikramiye alacaksınız ancak emekli maaşınız yeni ek göstergeye göre artacak” ifadelerini kullandı.
Genel Sağlık Sigortası Borçları Silinecek
Okurlarından gelen ek gösterge dışındaki sorulara da yanıt veren Hürriyet yazarı Noyan Doğan, “Serabral palsi hastasıyım, engelli raporum yok. Yaşım 38. Büro işçisiyim. SGK’dan 5000 iş günüm ve 20 yıllık sigortalılık sürecim var. Normal yaşlılık emekliliğinden mi faydalanacağım?” sorusuna; “İlk sigortaya giriş tarihinizi belirtmemişsiniz. Engelli raporunuz olmadığına göre normal emeklilikten faydalanacaksınız ki, bu durumda emeklilikte yaşa takılacaksınız veya 58 yaşında ya da 60 yaşında emekli olacaksınız. Eğer engelli emekliliğine başvurmazsanız normal emeklilikten faydalanacaksınız. Ayrıca engelli emekli aylığının düşük olacağı yönündeki kanı da doğru değildir” şeklinde yanıt verdi.
Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) ilişkin detaylı bir açıklama yapan Noyan Doğan; “Genel sağlık sigortası borcum olduğu için ben ve ailem sağlık hizmetlerinden yararlanamıyoruz. Çalışmadığım için iki yıldır primlerimi ödeyemedim, gelir testine de giremedim. Yeni çıkacak aftan yararlanabilir miyim? Borcumun tamamı silinir mi?” sorusuna; “Yeni yasa tasarısı ile sağlık borçlarının bir kısmı silinecek. Önce Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan genel sağlık sigortası prim borcunuzu öğrenmelisiniz. 31 Aralık tarihine kadar olan borçlara yeniden yapılandırma imkanı sağlanıyor. Borç tutarı 5 bin liranın altındaysa tamamı silinecek. Beş bin liranın üzerindeyse yüzde 50’sinin peşin ya da taksitle öderseniz kalan yüzde 50’si silinecek” ifadeleriyle borçların 5 bin TL altında olması halinde silineceğini müjdeledi.