EkonomiGündem

Merkez Bankası Corona Virüsle Mücadelede Ek Önlemler Alınacağını Duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), corona virüs salgınının ekonomiye ve sektörlere olabilecek olumsuz etkilerine yönelik parasal aktarım sisteminin kuvvetlendirilmesine, kredi aktarımının temiz bir şekilde ilerlemesi ve ihracatçı şirketlerin olabildiğince desteklenmesi için ek önlemler almaya başladı.

Merkez Bankası’nın corona virüsün ülke ekonomisine ve sektörlere olabilecek etkisini münümuma indirmek için alınan ek önlemlere, bankanın kendi internet sitesinde yer verildi.

Yapılan açıklamada,corona virüsün global çapta yarattığı yıkımın Türkiye ekonomisine olan etkisini en aza indirmek için alınan önlemlerin 17 Mart 2020 tarihinde vatandaşlara duyurulduğu vurgulandı.

Bu doğrultuda, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) piyasası likiditesinin desteklenmesi yoluyla parasal aktarım sisteminin sağlamlaştırılması, kredi aktarımının temiz bir şekilde ilerlemesi ve ihtacatçı şirketlerin olabildiğince desteklenmesi gibi ek önlemlerin yer aldığı açıklamada şu kararlar ifade edildi:

“2020 yılı Para ve Kur Politikası metninde belirlenmiş limitler çerçevesinde yürütülen Açık Piyasa İşlemleri (APİ) portföyü doğrudan alım işlemleri önden yüklemeli olarak gerçekleştirilebilecek ve gerektiğinde söz konusu limitler piyasa koşullarına göre güncellenebilecektir. Bu işlemlerle piyasa derinliğinin artırılması, varlık fiyatlamalarının sağlıklı gerçekleşmesi ve bankalara likidite yönetiminde esneklik sağlanması yoluyla parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması hedeflenmektedir. Geçici bir süre için piyasa yapıcı bankalara, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan satın aldıkları DİBS’leri TCMB tarafından belirlenen koşullar ve tutarlar dahilinde TCMB’ye satma veya Piyasa Yapıcılığı sistemi kapsamında APİ çerçevesinde tanınan likidite imkanını belirli oranlar dahilinde artırma olanakları sağlanacaktır. Böylelikle İşsizlik Sigorta Fonu’nun likidite ihtiyacının piyasa işleyişi üzerindeki olası etkileri sınırlandırılarak finansal istikrarın desteklenmesi amaçlanmıştır. Söz konusu DİBS alımları, APİ portföyü için belirlenmiş olan limitlerin dışında değerlendirilecektir. Bu işlemlere ilişkin detaylı bilgilendirme ve kriterler ilgili taraflara ayrıca yapılacaktır.”

İLAVE LİKİDİTE İMKANLARINDA LİMİTLER ARTTIRILDI

Ek önlemlerin duyurulduğu açıklamada, TCMB çatısı altında yapılan Türk lirası ve döviz işlemleri çerçevesinde varlığa dayalı menkul kıymet ile ipotek teminatlı menkul kıymetlerin teminat havuzuna ekleneceği kararına varıldığı belirtildi.

Kredi akışının temiz bir şekilde devamlılığını sağlamak amacıyla sunulan ilave likidite imkanlarında limitlerin yükseltileceği belirtilen açıklamada,”Bu kapsamda sağlanan 91 güne kadar vadeli repo ve 1 yıl vadeli döviz karşılığı Türk lirası swap hedefli likidite imkanlarına ek olarak 6 ay vadeli döviz karşılığı Türk lirası swap ihaleleri düzenlenecek olup, bu vadedeki ihalelerle ilgili bankalara TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 125 baz puan altında faiz oranı üzerinden dolar, avro veya altın karşılığı Türk lirası likidite sağlanacaktır.” söylendi.

İHRACAT YAPAN ŞİRKETLERİN ÖNLERİ AÇILDI

İhracatçı şirketlerin olabildiğince desteklemek ve finansmana olan erişimlerini arttırmak amacıyla reeskont kredisi kullanmanın önünün açıldığı belirtilen açıklamada, konuya dair şunlara parmak basıldı:

“Krediler için toplam 60 milyar lira limit belirlenmiştir. Bu limitin 20 milyar lirası Türk Eximbank, 30 milyar lirası kamu bankaları, 10 milyar lirası ise diğer bankalar aracılığıyla yapılacak kredi kullanımlarına tahsis edilmiştir. Eximbank dışındaki bankalar aracılığıyla kullandırılacak kredilerin asgari yüzde 70’i KOBİ’lere tahsis edilecektir. Firma bazında azami kredi tutarları, KOBİ’ler için 25 milyon lirası, diğer firmalar için ise 50 milyon lirası olarak belirlenmiştir. Kredi imkanından yabancı para reeskont kredisi kullanabilen firmalar ile yurt dışına yönelik müteahhitlik hizmeti sunan firmalar ve uluslararası fuarlara katılım sağlayan firmalar yararlanabilecektir.”

“Kredilere TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 150 baz puan altında faiz oranı uygulanacaktır. Aracı bankaların komisyon oranı azami 150 baz puan olabilecektir. Krediler, azami 360 gün vadeli olacak, ihracat veya döviz kazandırıcı hizmet taahhüdü ile 1 Mart 2020’deki istihdam düzeyinin kredi vadesi süresince muhafaza edilmesi koşulu karşılığında kullandırılacaktır.”

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir