Gündem

Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklanıyor! Politika Faizi Yine Sabit Mi Tutulacak?

TUİK’in açıkladığı verilere göre nisan ayı enflasyon oranı neredeyse yüzde 70 seviyesine gelmişti. Gelecek aylara ilişkin beklenti, bu enflasyon artışının devam edeceği yönünde oldu. Merkez Bankası’nın, enflasyon oranları bu kadar yükselmişken yeniden faiz kararını yüzde 14 seviyesinde sabit tutmaya devam etmesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklayacağı toplantı 26 Mayıs tarihinde yapılacak.

Ocak Ayından Beri Faizler Sabit Tutuluyor

Merkez Bankası, ocak ayından bu yana yapılan toplantılarında faiz kararını yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu. Bu toplantılardan önce 500 baz puan faiz indirimi yapması bir kur krizinin meydana gelmesi ile sonuçlanmıştı. Bu gelişmelerin ardından, mayıs ayı için faiz kararının ne olacağı merak ile bekleniyor.

Dünya Devleri Beklentilerini Açıkladı

JP Morgan geçen hafta bir rapor yayımlamıştı. Yayımlanan raporda, Türk Lirasının gösterdiği istikrarın, küresel ekonomik koşullardaki sıkılaşma faaliyetleri ve cari dengedeki bozulma ile uyumsuz gözüktüğü açıklanmıştı.

Societe Genarale’nin dün yayımladığı raporda ise, Merkez Bankası’nın para politikasını yüksek enflasyona rağmen sabit tutması beklendiği ve ilerleyen dönemlerde Türk Lirası’nda kademeli olarak bir değer kaybı yaşanması beklendiği ifade edilmişti.

S & P Global Ratings ise enflasyon ve faiz ile ilgi bazı açıklamalar yaptı. Türk bankacılık sektöründe meydana gelecek karlılığın negatif reel faiz ve yüksek enflasyon sebebi ile baskılanacağı söylendi.Yükselen enflasyonun 2022 yılı içerisindeki banka gelirlerini artırmasına rağmen, negatif reel faiz ile birlikte artan provizyon ihtiyaçlarının bu karlılığı oldukça azaltması beklendiği ifade edildi.

Açıklanan raporda, negatif faiz oranlarının bankaların kredi iştahını artırması bekleniyor. Ayrıca tüketim talebinde ise yüksek enflasyon sebebi ile büyük bir azalma beklendiği ifade edildi.

İlgili Makaleler