Meslek Seçerken Dikkat Edin: O 45 Meslekten Birini Yapıyorsanız Erkenden Emekli Olabileceksiniz! SGK Duyurdu; İşte Erken Emeklilikte Yeni Formül…

Erken emeklilik ile ilgili istisnalar sık sık Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından vatandaşlar ile paylaşılıyor. O istisnalardan birisi de yıpranma payı alarak erken emekli olabilecek olan meslek gruplarına mensup olmak oluyor.

Yıpranma paylarının oluşturduğu ek primler, kişilerin emeklilik sürelerini öne çekiyor. SGK tarafından primlere ek olarak yatırılan bu yıpranma paylarının ödendiği meslek grupları her geçen gün artarken, şu an 45 meslek grubu için bu ödemeler yapılıyor.

Erken Emekliliğin Yolu Meslekten Geçiyor

Bazı sektörlerin çalışma şartları gereği yıpranmaları da diğer mesleklere göre daha erken oluyor. Bu durumu gözeten SGK, 45 farklı meslek grubuna yıpranma payı ödemesi gerçekleştiriyor. Bu yıpranma payı ödemesi ek prim olması nedeniyle yıpranma payı alan mesleklerde çalışanlar, diğer mesleklerde çalışanlara göre daha erken emekli olabiliyor. Ağır sanayi işlerinde çalışanlardan tehlike maddeler taşımak ile yükümlü olanlara kadar pek çok meslek grubuna yıpranma payı ödemesi yapan SGK, tehlikeli meslek gruplarına gazeteciler ile sağlık çalışanlarını da almış bulunuyor. SGK’nın verdiği yıpranma payı, en az 3 ay daha erken emekli olmayı da garanti ediyor.

Yıpranma Payı Verilen Mesleklerin Kapsamı Genişletiliyor

Mesleki zorluklar nedeniyle yıpranma payı verilen mesleklere sahip olan kişiler, daha erken emekli olma fırsatını yakalıyor. Mesleklerin risk seviyesi göz önüne alınarak verilen yıpranma paylarının kapsamı ise SGK tarafından her geçen gün genişletiyor. 2022 yılında yıpranma payı alan ve erken emekli olma şansını elde eden meslek grupları arasında ise; madencilik ve madencilik gibi yeraltı işleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı meslek kolları, asit üreten fabrikada çalışanlar, cıva üretimi yapan işyerlerinde çalışanlar, demir çelik fabrikalarında çalışanlar, radyoaktif işlerde çalışanlar, gazeteciler, askerler, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı çalışanlar, TBMM yasama organı üyeleri, eski adıyla gardiyan yeni adıyla ceza infaz korumaları, kurşun ve arsenik işlerinde faaliyet gösterenler, su altında çalışanlar, hemşireler, cam fabrikalarında çalışanlar, hasta bakıcıları, döküm çimento atölyelerinde mesleklerini icra edenler, alüminyum fabrikalarında çalışanlar, termik santrallerde personel olanlar, çimento fabrikalarında çalışanlar, ebeler, diş doktorları, eczacılar, doktor, toplum sağlığı teknisyenleri, ihtiyat pilotları ve itfaiye erleri yer alıyor.

Exit mobile version