Ekonomi

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiren Açıklama Yapıldı! Yeni Fiyatı Belli Oldu!

Ülkemizde milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Yeni yılla birlikte enflasyonun açıklanmasının ardından bir çok alanda fiyat değişikliği yapıldı. bedelli askerlikten konut fiyatlarına yapılan değişiklik ile birlikte çalışanlar için kıdem tazminatına da güncelleme geldi. 2022 yılı itibariyle kıdem tazminatına yapılan güncellemenin detayları…

Kıdem tazminatının tavan fiyatı açıklandı. Çalışanların ve iş verenlerin gözü bu açıklamadaydı. Yapılan açıklamaya gören 2021 yılında8 bin 284 TL olan kıdem tazminatı tavanı 2022 yılında 10 bin 800 TL olarak belirlendi. Peki herkesin merak ettiği kıdem tazminatından kimler yararlanabiliyor?

Kıdem Tazminatını Kimler Alabilir?

Milyonlarca vatandaş için kıdem tazminatı almanın şartları açıklandı; yapılan açıklamaya göre aynı iş yerinde en az bir yıl çalışma şartı bulunuyor. Kıdem tazminatı emekli olunduğunda, işveren işten çıkarttığında, işçi haklı bir nedenle iş akdini feshettiğinde alınabiliyor. Yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren işçiler de işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilirler.

Öte yandan askere giden erkekler ve, evlenen kadınlar bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı hakkına sahip oluyor.

Yapılan açıklamaya göre kdem tazminatı hesaplanırken, brüt ücrete ilave olarak işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de dikkate alınıyor. Bordroda görünen brüt ücrete ilave olarak, yemek, servis-yol-ulaşım, barınma-kira yardımları, bayram harçlığı, yakacak-aydınlatma bedeli, giyim yardımı, kıdem ücreti, teşvik primi, ikramiyeler ve primler gibi ödemeler eklenerek “giydirilmiş ücret” bulunuyor.

Bir menfaat veya ödemenin giydirilmiş brüt ücrete dahil edilebilmesi için devamlılık arz etmesi gerekir. İşverenin iş yerinde verdiği yemek veya yemek karşılığı nakit para ya da yemek çekinin karşılığı olan tutar, giydirilmiş ücrete eklenir. İşçinin işe geliş – gidiş saatlerinde verilen servis hizmeti de dahil olmak üzere ulaşım parası şeklindeki ödemeler hesaba katılmaktadır.

İlgili Makaleler