Milyonlarca Emekliye Müjdeli Haber ! 625 Lira Ek Ödeme

Türkiye'deki milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren çok önemli bir gelişme meydana geldi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Dernek Başkanı Kazım Ergün önemli bir talepte bulunarak yaptığı açıklamalarında maaşın yüzde 4'ü yerine yüzde 8-10'u olsun çağrısında bulundu.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Dernek Başkanı Kazım Ergün emekli maaşı alanları ilgilendiren çok önemli bir çağrı yaptı. Ergün emekli maaşına yapılacak olan ek ödemeler hakkında yaptığı açıklamalarında “Maaşın yüzde 4’ü yerine yüzde 8-10’u olsun” ifadelerine kullandı.

MAAŞLARA EK ÖDEME

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ek ödemelerin arttırılması talebi hayata geçerse Maaşı bin 369 lira 96 kuruşun altında olanlara yüzde 5, üstünde olanlara yüzde 4 ek ödeme yerine yüzde 8 ve 10 ek ödeme verilecek. Konu ile ilgili olarak bu talebin onaylanması durumunda emeklilere her ay net maaşlarının yüzde 10’u oranında ek ödeme yapılacak.

Bu doğrultuda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde en düşük ek ödeme 59,94 liradan 119,88, en yüksek ek ödeme de 241,15 liradan 602,87 liraya yükselecek. Bunun yanı sıra maaşı bin 500 lira olana 60 lira yerine 150, 2 bin lira olana 80 lira yerine 200, 3 bin lira olana 120 lira yerine 300 lira ek ödeme yapılacak.

YAPILAN AÇIKLAMA

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Dernek Başkanı Kazım Ergün açıklamalarında açıklanan enflasyon rakamının düşük çıkmasının asıl sebebini, harcama kalıplarındaki değişimlerin dikkate alınmamış olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“Bir virüs salgınıyla, bütün dünyanın zaruri harcama kalıpları bir anda değişti. Sokağa çıkma kısıtlamaları veya insanların tedbir amaçlı olarak kendilerini yalıtımlı ev ortamlarında tutma gayretleri, doğal olarak; ulaşım, turizm, giyim gibi harcama kalemlerine olan rağbetin azalmasına sebep oldu. Bunun aksine de; haberleşme, elektrik, su, temizlik ve gıda harcamalarında, hijyen malzemeleri teminindeki harcamalarda büyük artışlar meydana geldi. Bu gerçeklik sadece ülkemiz için değil bütün dünya ülkeleri için de geçerli bir durum oldu. Ülkelerin Ulusal İstatistik Büroları, enflasyon sepetlerinde henüz pandeminin yol açtığı, bu denge değişiminin gerektirdiği revizyonları gerçekleştirmedi. Bu nedenle araştırma kuruluşları ve uzmanlar enflasyonda değişen dengelerin verilere yansıması için sepetlerde COVID-19 revizyonu gerektiğini belirtiyor.

Örneğin; dört kişilik bir ailenin; sabun, su, çamaşır suyu, ev temizleme maddeleri, çamaşır deterjanı ve bulaşık deterjanı masrafları neredeyse 2-3 katına çıkarken, günlük hayatımızda hiç olmayan veya çok az kullanılan kalemler de artık günlük değil, saatlik tüketim masraflarına dönüştü. Hiç hesapta olmayan maske tüketimi, büyük artış gösteren alkol bazlı el dezenfektanları, kolonyalar ve jeller hayatımızın en önemli masrafları haline geldi.

İşte bu gerçeği görmeden ve enflasyon sepetine yansıtmadan yapılan bütün TÜFE hesapları gerçeklikten, doğruluktan çok uzaktır. Banka kartlarıyla yapılan harcamalar dikkate alındığında bile; gıda ve temizlik harcamalarındaki artışın harcama sepetindeki payının oldukça yükseldiğini görebiliyoruz. Yetkililerimiz de bu gerçeği görmeli ve gerekli revizyonları yapmalıdır. TÜFE gerçek harcama kalıplarıyla hesaplanmalıdır.”

Ek ödeme kapsamına alınanlar 5454 sayılı Kanunla açıklandı. Bu kanun kapsamından primli, primsiz ödemeler statüsünden aylık, gelir alanlar da yararlanmaktadır. Söz konusu kanun statüsünde olanlar ise şöyle belirtildi:

– Emekli Sandığı(4/c),

– Sosyal Sigortalar Kurumu(4/a),

– Bağ-Kur (4/b) aylık ya da gelir alanlar yararlanmaktadır.

Kanun numarasına göre aylık ve gelir bağlananlar da aşağıda belirtilmiştir;

– 08.06.1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu,

– 17.07.1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 17.10.1983 tarihli ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu,

– 24.02.1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun,

– 02.09.1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 17.10.1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu,

– 01.07.1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,

– 03.11.1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,

– 23.04.1981 tarihli ve 2453 sayılı Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,

– 18.12.1981 tarihli ve 2566 sayılı Bazı Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,

– 11.10.1983 tarihli ve 2913 sayılı Dünya, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara ve Bunların Ailelerine Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,

– 28.05.1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun,

– 12.04.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu hükümlerine göre aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile özel kanunları uyarınca vatani hizmet tertibinden aylık bağlanmış bulunanlara, harp malûllüğü zammı ve tazminatlar dahil aylık veya gelir olarak her ay ödenecek tutarlara göre ayrıca ek ödeme yapılır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılmakta olan;

a) Muhtaç asker ailelerine yönelik düzenli nakit yardım,

b) Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım,

c) Şartlı eğitim ve sağlık yardımı,

d) Okul öncesi eğitime katılan öğrencilere sağlanan yardımlar,

e) Şartlı çocuk sağlık yardımı,

f) Şartlı gebelik yardımı,

g) Şartlı doğum takip ödemesi,

h) Şartlı lohusalık takip ödemesi gibi Hazine tarafından destekli sosyal yardım ödemeleri ek ödeme kapsamına alınmamıştır.

Exit mobile version