Ekonomi

Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor ! Yeni Emeklilik Sisteminde Asgari Ücret Detayı Belli Oldu

Yeni emeklilik sistemi yani Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında önemli bir açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada asgari ücretliler hakkında detayların belli olduğu ifade edildi. Bu bağlamda asgari ücretle çalışan bir kişinin TES'te birikecek para miktarı ve alacağı ek maaş belli oldu.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilerin maaşlarında iyileştirme olacağını , sistemin 2022 yılının ilk gününde yürürlüğe gireceğini ifade etmişti.

68 BİN  LİRA BİRİKECEK

Bu açıklamaların ardından yeni sistem hakkında açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada asgari ücretli için her ay verilecek primlerle birlikte bir asgari ücretlinin hesabında toplamda 68 bin TL para birikeceği ifade edildi. Konu hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

AYLIK 251 LİRA ÖDENECEK

“Bir asgari ücretli 25 yıl çalışma süresini isteğe bağlı TES’te geçirdiğinde, bireysel fon hesabında 68 bin lira birikecek. Eğer bireysel fon hesabında biriken tutardan toplu ödeme almazsa, kendisine 15 yıl boyunca yaklaşık olarak 461 lira ek (ikinci) emekli aylığı ödenecek. Asgari ücretli 25 yıl çalışma süresini karma TES’te geçirdiğinde bireysel fon hesabında 37 bin lira birikecek. Toplu ödeme almazsa, 15 yıl boyunca bu sistemden 251 lira aylık ödenecek”

YÜZDE 25’LİK KISIM 60 YAŞINDA VERİLECEK

Yeni sistem kapsamında biriken paranın yüzde 25’lik kısmı 60 yaşında verilecek kalan para ise emekli maaşına ek olarak her ay hesaba yatırılacak. Bu gelişmeler doğrultusunda asgari ücretliye 60 yaşında 17 bin TL verilecek ve kalan para da ayda 461 TL şeklinde maaşa ek olarak verilecek.

İlgili Makaleler