Gündem

Motorlu araçlara ÖTV indirimi gelecek mi? TESK Başkanı’ndan indirim talebi geldi

Araç almak isteyen ve bunun için düzenlemeleri bekleyen birçok vatandaş, yükselen fiyatlar sonrası otomobillerde ÖTV indiriminin gelip gelmeyeceğini araştırmaya başladı. Son dönemlerde hızla yükselen otomobil fiyatlarındaki fahiş artışlar sonrası araç satışları azaldı. Bu azalış 2. el otomobil piyasasına da yansırken, sektörde de durgunluk yaşanmaya başladı. Yaşanan durgunluk sonrasında hem sektör temsilcileri hem de araç almayı düşünen vatandaşlar ÖTV indiriminin gelip gelmeyeceğini beklemeye başladı.

Otomobil fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş sonrası 2. el araç piyasasında da satışlar yavaşladı. Sektör temsilcilerinde ve araç almayı düşünenlerde ÖTV indirimi beklentisi oluşmaya başladı. Piyasa yaşanan durgunluk nedeniyle vatandaşın gündeminde ÖTV indirimleri yer alıyor. Öte yandan yakında TOGG elektrikli ve yerli otomobilin de yollara çıkacak olmasıyla, ÖTV beklentileri gündeme geliyor. Peki motorlu araçlara ÖTV indirimi uygulanacak mı? İşte detaylar…

“MÜŞTERİLER ERTELEME KARARI ALABİLİYOR”

Vatandaşın gündeminde ÖTV indirimi olup olmayacağı sorusu yer alırken, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Cengiz Eroldu, yaptığı açıklamada, “Böyle bir değişikliğin de olacağını ben beklemiyorum ama tabii sonuçta bu söylentiler, bu konuşmalar da iç piyasaya zarar veriyor bir yerde. Çünkü bunları dikkate alarak bazı müşteriler de erteleme kararı alabiliyor. Bu mutlaka yönetmemiz gereken bir konu” sözlerini dile getirdi.

“İHRAÇ PAZARLARINDA TALEP DARALMASI VAR”

OSD Başkanı Cengiz Eroldu konuya ilişkin açıklamasının devamında, “Şimdi tabi ihraç pazarlarındaki bu talep daralması riskine karşılık bizim muhakkak otomotiv sanayini korumak anlamında, otomotiv sanayinin yarattığı istihdam, otomotiv sanayinin yarattığı ihracat, katma değeri korumak anlamında yukarıdaki maddelerle iç piyasanın desteklenmesi bizce son derece önemli bir yer teşkil ediyor” sözlerini dile getirdi.

TESK BAŞKANI’NDAN ÖTV İNDİRİM TALEBİ

ÖTV indirimi konusu gündemde yer alırken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), ticari araçlar için ÖTV indirimi talep etti. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuya ilişkin bir yazılı açıklama yaptı ve esnafın sorunlarına değindi. Palandöken açıklamasında, otomobildeki kur artışının yüzde 100’ün üzerinde olduğunu, bu durumda daha önce yüzde 45 ÖTV’ye tabi olan bir otomobilin bugün yüzde 80 ÖTV’ye tabi olduğunu ifade etti. Palandöken açıklamasında, “2015’te olduğu gibi ticari araçlar için yeniden bir defaya mahsus ÖTV indirimi getirilmeli” dedi.

İlgili Makaleler