Sürekli olarak değişen hava koşullarından şüphesi en çabuk etkilenen kesim çiftçiler oluyor. Özellikle karın ve yağışın bu sene geç geldiği Türkiye’de çoğu çiftçi kuraklık nedeniyle beklediği verimi alamamış bulunuyor.
Yaşanan bu verim kaybı için harekete geçmiş olan Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklıktan etkilenen çiftçiye destek vermeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen kuraklık desteği müjdesinin detayları ve kapsamı da belli olmuş bulunuyor.
Çiftçinin Yüzünü Güldürecek Kuraklık Desteği Açıklandı
Bu dönem kuraklık ile ciddi mücadeleler gerçekleştirmiş olan çiftçilerin yüzünü güldürecek müjde geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olarak buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale gibi ürünler yetiştiren ve kuraklıktan etkilenen çiftçilere destek verileceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu destek kapsamında verimlilik kaybı yüze 30 üzerinde olan tüm çiftçilere hibe verileceğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, konuyla ilgili hazırlıklarını tamamlarken; bu hibe kapsamında ödenecek olan tutarların çiftçilerin hesabına geçeceği tarih de belli oldu. Buna göre, T.C. kimlik numarasının sonu “8” olanların 17 Aralık 2021 tarihinde; “6” olanların 24 Aralık 2021 tarihinde; “4” olanlar 31 Aralık 2021 tarihinde; “2” olanların 07 Ocak 2022 tarihinde; “0” olanların ise 14 Ocak 2022 tarihinde ödeme alacağı öğrenildi. Ödemelerin tamamlandığı kuraklık desteğinde 651 bin üretici yararlanabiliyorken; kuraklık mağduru olan çiftçilere ayrılan desteğin 2,6 milyar olduğu açıklandı.
Kuraklık Desteği Kapsamı Belli Oldu
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çiftçilere müjdesi verilen kuraklık desteğinin detayları ve kapsamı da belli olmaya başlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; kuraklık desteğinden Çiftçi Kayıt Sistemi’ne resmi olarak kayıtlı olan çiftçiler yararlanabiliyor. Dekar başına 30 ila 100 lira arasında ödeme alabilecek olan çiftçilere verilecek olan ödeme verimlilik kaybı yaşanan dekar üzerinden hesaplanarak veriliyor. Yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan tüm çiftçilerin başvuru yapabileceği kuraklık desteğinde hesaplanacak olan verimlilik kaybı; meteorolojik veriler, TARSİM kayıtları ve İl/İlçe Hasar tespit Komisyonları kayıtlarında yer alan veriler ışığında hesaplanıyor. İl/İlçe Tahkim Komisyonları’nca verilecek olan kuraklık desteğinden sadece; arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar yetiştiriciliği yapan ve kuraklıktan etkilenmiş olan çiftçiler yararlanabiliyor.