Normalleşme desteğine başvurular SGK’ya yapılıyor! Ödemeler 31 Aralık’a kadar devam edecek

Türkiye’de corona virüsü salgını sonrası 1 Ağustos tarihinde devreye alınan ‘normalleşme desteğin’den şu ana kadar 159 bine yakın işveren yararlandı. Normalleşme desteğinden faydalanmak isteyen çalışan ve işverenlerin başvurularını SGK’ya yapmaları gerekiyor. Normalleşme desteği ödemeleri ise 31 Aralık tarihine devam edecek.

Corona virüsüne karşı hükümet tarafından pek çok ekonomik tedbir alındı. Virüs salgının Türkiye’de ortaya çıktığı 11Mart tarihinden sonra hükümet vatandaşlara çeşitli ekonomik destek sağladı. Bu kapsamda çalışanları ve işverenleri desteklemek için 1 Ağustos tarihinde normalleşme desteği uygulaması başlatıldı.

6 aya kadar uzatılabilecek

Normalleşme desteğinden, 1 Temmuz’a kadar Kısa Çalışma Ödeneği’ne veya nakdi ücret desteğine başvurmuş olan özel sektör işyerleri, normal çalışma düzenine geçmesi halinde yararlanabilecek. 31 Aralık’a kadar sürecek ve işçi başına 1.103 liraya kadar çıkan bu desteğin süresi gerekirse 6 aya kadar uzatılabilecek.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, normalleşme desteği hakkında yaptığı açıklamalarda, “Bugüne kadar yapılan başvurular sonucunda 159 bine yakın işverenimize 1.2 milyonu aşkın çalışan için yaklaşık 950 milyon lira tutarında prim mahsuplaşması yaparak normalleşme desteği sağladık” ifadelerini kullandı.

Normalleşme desteğinden yararlanılabilmesi için işyerlerinin e-SGK üzerinden başvuru yapmasının yeterli olacağını ifade eden Bakan Selçuk, “Işyerlerimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesine giriş yaparak, ’e-SGK/Işveren/ Işveren Sistemi/Teşviklerden Faydalanacak Sigortalı Tanımlama’ ekranında yer alan ’7252 4447 Sayılı Kanun Geçici 26. Madde Desteği’ menüsünden işlemlerini gerçekleştirebilir” açıklamasında bulundu.

SGK’dan normalleşme desteğine ilişkin yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı:

4447 GEÇİCİ 26. MADDESİNDE YER ALAN PRİM DESTEĞİ

1.7252 sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici 26 ncı madde eklenmiş olup, bu madde ile pandemi süresince kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalının normal çalışma süresine dönmesi halinde sigortalının çalıştığı özel sektör işyerine prim desteğinden yararlanma imkanı getirilmiştir.

2.Yapılan bu düzenleme ile pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntı yaşayan özel sektör işverenleri sosyal güvenlik maliyetleri azaltılmak suretiyle desteklenerek normalleşme süreci hızlandırılacaktır.

3.4447 sayılı Kanunun geçici 26’ncı maddesinde yer alan prim desteğinden yararlanılabilmesi için,

-4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi kapsamında 1/7/2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunda bulunan özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların işyerindeki kısa çalışmasının sona ererek aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri,

-4447 sayılı Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamında 1/7/2020 tarihinden önce başvuruda bulunarak nakdi ücret desteğinden yararlanılması ve nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalı için haftalık normal çalışma süresine dönülmesi, gerekmektedir.

4.Destek süresi, koronavirüs (Covid-19) gerekçesiyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanan ya da nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri halinde, 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın/nakdi ücret desteğinin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren 3 aydır.

5.Destekten, üç ay süreyle her bir ay için;

-Kısa çalışma ödeneği alan her bir sigortalı için kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısı,

-Nakdi ücret desteğinden yararlanan her bir sigortalı için nakdi ücret desteği aldığı aylık ortalama gün sayısı,
kadar yararlanılacaktır.

6.Destek tutarı, prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan işçi ve işveren hissesi primlerinin tamamıdır. Destek tutarı, her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilir. Destek, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

7.Destekten yararlanmak için kapsama giren sigortalılara ilişkin yapılacak başvurular www.sgk.gov.tr adresinden giriş yapılmak suretiyle erişilen “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan “4447 Sayılı Kanun Geçici 26. Madde Desteği” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.

Exit mobile version