Gündem

Nüfus müdürlükleri yeni yıl öncesi doldu taştı: Vergi daireleri ek mesai yapmaya başladı!

Yeni yıl ile beraber sürücü belgesi, kimlik ve pasaport belgesi alacaklar için büyük bir zam bekleniyor. Yeni yıl öncesinde bu süreci tamamlayabilmek artacak zamlardan etkilenmemek için vatandaşlar nüfus müdürlüklerinde kuyruk oluşturdu. Yeni yıl öncesi müdürlüklerde ek mesai yapmak zorunda kalan işçiler taleplere yetişmeye çalışıyor.

2023 yılının gelmesiyle beraber zamlı tarifeler geçerli olmaya başlayacak. Bu durumda 2022 yılı içerisinde oluşmuş harç, ceza ya da vergi borcu katlanarak artacak. Vatandaşların gelecek zam öncesinde mağdur olmamaları için nüfus müdürlüklerine giderek ödemelerini yapmaya başladı. Yeni yıla sayılı günler kala yoğunluk 5 kat artmış durumda. Yeni yılda yeniden değerleme oranı üzerinden motorlu taşıtlar vergisi ve cezalara yönelik ödenen tutarlarda artış yaşanması bekleniyor. Bu durum ehliyet ve pasaport alımlarında da geçerli olacak.

VERGİ DAİRELERİ EK MESAİ YAPMAYA BAŞLADI!

Ülke genelinde tüm nüfus müdürlükleri sürücü belgesi almak isteyen yeni pasaport çıkaracak olanlar ya da TC kimlik kartını yenilemek isteyenlerle dolup taştı. Hafta içi mesaileri yetmiyor. Hafta sonu dahi ek mesailerle vatandaş mağdur edilmemeye çalışılıyor. Elde edilen veriler ise bir hayli ilginç. Ek mesailer de sürece katılara günlük yaklaşık 33 bin kişinin sürücü belgesi başvurusu yaptığı fark edildi. Bu rakam pasaport alımında 55 bin, kimlik kartı yenilemede ise 75 bin kişi olarak belirlendi.

Hafta içerisinde talepler alınmaya çalışılıyor fakat yetiştirilemediği için süre hafta sonuna da kayıyor ek mesai günleri hafta sonlarında günlük sürücü belgesi alımı için yapılan başvuru 12.000 olarak belirlendi bu rakam pasaport alımında 32.000 kimlik kartı alımı başvurusunda ise 41.000 kişi olarak belirlendi

RANDEVU SÜRELERİ 15 GÜNE ÇIKARILDI!

Genel müdürlük ise vatandaşın yaşayabileceği mağduriyeti önerebilmek adına randevu alma süresini 15 gün olarak belirledi. Acil olarak pasaport talep edenlerin ise sürecini hızlandırabilmeleri için ALO 199 çağrı merkezi hattı devreye alındı. Yerli pasaport 25 Ağustos tarihi itibarıyla üretilmeye başlandığı anda gün içerisinde anında alınabilecek şekle getirildi. Randevu talebinde bulunup iptal edenlerin yerine oluşan boşluklara anında yeni randevu oluşturulabilecek.

İlgili Makaleler