Ekonomi

O İsim Anlattı; Elektrik ve Doğalgaz Faturalarına Yansıyacak Miktar Ortaya Çıktı! “Daha Durun, Bugünler İyi Günler…” Kara Kış Kapıda!

Geçtiğimiz hafta elektrik ve doğalgaza gelen zammın ardından yılın ilk çeyreğinden elektrik iki kez, doğalgaz ise üç kez zam almış oldu. Hem konut hem de sanayi işletmelerine gelen zamla birlikte faturalar ise, bir kez daha iki katına çıktı. Konuyu köşesine taşıyan Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Alaattin Aktaş, faturalara yansıyacak farkı da hesapladı.

Gelen zamlar vatandaşın isyanın artmasına neden olurken; Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Alaattin Aktaş da konuyu köşesine taşıdı. 2 Haziran 2022 Perşembe günü kaleme aldığı “Daha durun, bugünler iyi günler…” başlıklı yazı ile gelen elektrik ve doğalgaz zamlarını değerlendiren Aktaş, faturalara yansıyacak olan bedelleri de kalem kalem hesaplayarak, vatandaşın bilgi sahibi olmasını sağladı.

Elektrik, Doğalgaz, Benzin ve Motorin Hepsi Zamlandı

Kaleme aldığı son yazısında elektrik, doğalgaz, benzin ve motorinin arka arkaya zam aldığını dikkat çeken Alaattin Aktaş; “Elektrik, doğalgaz, benzin ve motorin… Her birine tek tek gelen zamlar bile vatandaşın belini büküyor, bu kez tüm ürünlere aynı zamanda ve elektrik ve doğalgazda hem konutları, hem sanayiciyi kapsayacak şekilde zam yapıldı. Bu, tek başına durduğunda bile tehlikeli olan maddeleri bir araya getirip patlayıcı yapmakla aynı sonucu doğuracak” şeklinde konuyu değerlendirdi. Ardından zam oranlarını da ortaya koyan değerlendirmeler yapan Aktaş, “Konutlarda tüketilen elektriğe yüzde 15, sanayide ve işyerlerinde tüketilen elektriğe ise yüzde 25 zam yapıldı. Doğalgaz zammının oranı ise konutlarda yüzde 30 oldu. Konutlarda tüketilen doğalgaza nisanda da yüzde 35 zam yapılmıştı. Böylece iki zammın toplamı yüzde 75.5’i buldu. Elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza yüzde 16, elektrik üretimi dışında sanayide kullanılan doğalgaza ise kademeli olarak yüzde 40 ve artı yüzde 10 zam yapıldı. Sabah sabah gözümüzü bu zamlara açmıştık ki, telefonuma düşen mesaj ‘neşemi’ iyice yerine getirdi. Gece yarısından itibaren, yani 1 Haziran’ı 2 Haziran’a bağlayan gece yarısından itibaren motorine 1 lira 49 kuruş, benzine 1 lira 22 kuruş zam geldi. İşte günün özeti böyle… Hazirana ilişkin umutlar, umut besleyen varsa eğer, bir anda yok oluverdi” ifadelerine yazısında yer verdi.

Kalem Kalem Zamları Hesapladı

Kaleme aldığı son yazısında; “Aylık ödemeler geçen kıştan bu kışa nasıl mı değişecek…” diyerek zamları tek tek hesaplayan Alaattin Aktaş, “Geçen kış 500 lira ödeyen bir konut bu kış 877.5 lira…; Geçen kış 750 lira ödeyen bu kış 1.331 lira…; Geçen kış 1.000 lira ödeyen bu kış 1.755 lira…; Geçen kış 1.500 lira ödeyen bu kış 2.632 lira ödeyecek” diyerek, faturaların yeni halini de gözler önüne serdi.

 

İlgili Makaleler