Ekonomi

O İsim Doların Eylül Seviyesini Verdi: “Gerçekleşirse Her Şey Yerle Bir Olabilir!” 18 Değil, 20 Değil; Eylül Ayında Dolar Tamı Tamına…

Türkiye’nin en çok takip edilen ekonomi insanlarından biri olan Selçuk Geçer, piyasaların son işlem gününün ardından döviz kurları ve altına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Gerçekleştirdiği tahminlerin öngörülü olduğunun ortaya çıkmasının ardından vatandaşların daha yakından takip ettiği bir isim haline gelen Ekonomist Selçuk Geçer, bu haftaki tahminlerini de yayınladı. Tahminlerinde 1994 krizine gönderme yaparken, enflasyonu ise, yüzde 80’in üzerinde hesapladı.

Selçuk Geçer,

Enflasyon Yüzde 80’i Aşacak

Özellikle son zamanlarda Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri haline gelmiş olan enflasyona ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Selçuk Geçer; “Türkiye’de fiyat istikrarsızlığı var. Bugün görünen fiyatla yarın görünen fiyat aynı değil. Yarın 80’in üzerinde bir enflasyon açıklanacak. Yüzde 80’in altında açıklanırsa anlayın ki çok politik bir yaklaşımla bu enflasyon rakamı açıklandı. Eğer ki yüzde 80- 85 aralığında açıklanırsa nispeten daha az siyasi. Bana göre ENAG yarın yüzde 200’lerde verebilir. Piyasalarda ciddi sorunlar yaşatacak. Doları baskılamaya devam edecekler. Bana kalırsa Haziran ortalarında biz çoktan 17’li rakamları görmüş olacağız” ifadelerini kullandı.

Ardından dolarda kırılma olması halinde durumun daha da sert seyredeceğini belirten Geçer; “Bir kırılma olursa daha sert durumlar yaşanabilir. Dolar 16,40 seviyelerinde yatay gidiyor. Yapmayın etmeyin. 12 liradan 16’ya geldi. Bu bile ciddi bir yükseliş. Yatay hareketleri bir süre devam eder sonra tekrardan yükselişe devam eder. Bugün dolar 0,48 artmış. Euro ise 0,50’ye yükseldi. Euro doların yükselmesi Avrupa Merkez Bankası’ndan kaynaklı. Son üretici enflasyonu ile birlikte yükselişlere neden oluyor. Enflasyon yukarı doğru gitmeye devam edecek. Avrupa Merkez Bankası önlem almazsa bu devam edecek. Bu yavaşlık enflasyonu yükseltmeye devam ediyor” dedi.

Dolar, Eylül Başı Gibi 20 TL’nin Üzerinde

Dolardaki yeni öngörüsünü açıklayan Selçuk Geçer, yeni seviye için eylül ayına işaret etti. Geçer’in konuyla ilgili açıklamalarında; “Dolarda 17 seviyesini biz 15 gün içerisinde görürüz. Sonra 19-20 seviyelerini konuşuruz. Ağustos’un sonu Eylül’ün başı gibi de 20 liranın üzerine çıkmış oluruz. Beklenen turizm girdisi olmazsa cari açık daha da kontrolden çıkarsa ödemeler zorlaşırsa o zaman işler daha da karışırız. Dövizde büyük kırılmalar olur. Umarın 5 Nisan 1994 krizi yaşamayız. En azından o dönemde hane halkı bu kadar borçlu değildi. Dolayısıyla o günkü kırılman daha sert bir kırılma ile karşı karşıyayız. Dolar endeksi 101 seviyesine geriledi. Bu senaryo bu şekilde işlediği sürece birkaç ay içerisinde ons altın rekor denemesi yapacak. 2200 seviyesini bulacak. Dolar da aynı hızla yükselecek. Gram altın ise 1500 liraya doğru gidecek” ifadeleri yer aldı.

İlgili Makaleler