Ekonomi

O İsim Konuştu; FED’in Mayıs Ayında Alacağı Faiz Kararı Belli Oldu! Fena Çok Fena; Altın Ve Doları Olanlar…

Küresel enflasyonun etkisiyle tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar, bu yıl itibariyle Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) de etkilemeye başladı. Son 40 yılın en yüksek enflasyonu ile mücadele etmek zorunda kalan ABD Merkez Bankası (FED) ise, faiz politikalarında dört yıl aradan sonra ilk kez bir artış gerçekleştirdi. Mart ayında gerçekleşen bu artışın ardında altın ve para piyasalarında belirsizlik devam ederken; bu kez FED’in Mayıs ayında alacağı faiz kararı konuşulmaya başlandı.

Mart ayında tam dört yıl aranın ardından enflasyon ile mücadele için 25 baz faiz artırımına giden FED’in bu kararı altın ve para piyasalarında düşüş trendinin ortaya çıkmasına neden olmuştu. Bu kararın ardından Mayıs ayında alacağı faiz politikası için sinyaller vermeye başlayan FED’ten ilk rakam St. Louis Fed Başkanı James Bullard’tan geldi. Geçtiğimiz günlerde FED’in 50 baz puanlık artış yapabileceğinin sinyalini veren Bullard, bu kez çıtayı 75 baz puana çıkardı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard’tan 75 Baz Puanlık Faiz Artırımı Çıkışı

Geçtiğimiz gün katıldığı bir toplantıda FED’in Mayıs ayında alçağı faiz politikasına göndermede bulunan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, geçmişte yaptığı “Fiyat İstikrarını Yeniden Sağlamak” başlıklı konuşmada söylediği; “Bir veya birden fazla toplantıda federal fonlama oranını 25 baz puanın üzerinde artırarak daha agresif hareket etmenin uygun olduğuna karar verirsek, bunu yaparız” ifadelerini yeniledi. Bu açıklamalarının ardından çıtayı yeniden yükselten Bullard, enflasyonun toparlanması için FED’in hızlı kararlar alması gerektiğini ve aradaki makası kapatmak için daha radikal bir tavır ile bu kez 75 baz puanlık bir artış gerçekleştirmesi gerektiğini savundu. Bu açıklamaların ardından gözler Mayıs ayında gerçekleşecek FED toplantısına çevrildi.

Diğer Kurumlar Da Faiz Artırımına Kesin Gözüyle Bakıyor

FED’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısının gerçekleşeceği 3-4 Mayıs 2022 tarihi giderek yaklaşırken; FED’in faiz tutumuna ilişkin tahminler de arka arkaya gelmeye başladı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın açıklamalarının ardından tahminlerini açıklayan varlık yönetimi şirketi SPI Asset Management yöneticisi Stephen Innes; “Bullard’ın yetmiş beş baz puanlık bir artıştan bahsetmesi, diğer şahinlerin de aynı sayfada olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra New York Fed Başkanı John Williams ile Chicago Fed Başkanı Charles Evans arka arkaya FED’in 50 bazlık puan artışına gitmesine sıcak baktıklarını açıkladı.

İlgili Makaleler