Gündem

O İsim Önerdi, Üç Bakanlık Komisyon Kurmak İçin Harekete Geçti: 3 Bin TL Kira Yardımı Yolda! Her Kiracıya Verilecek! Ayrıntılar…

Son zamanlarda artan enflasyonun tetikledi bir gider kalemi de enflasyonun 12 ayık ortalamasından etkilenen yani TÜFE’ye denk gelen artış ile artırılan kiralar oldu. Sözleşmede aksi belirtilmediği sürece ev sahibinin aylık kira artış oranında artırma yetkisine sahip olduğu kiralar, İstanbul’da 7 bin TL’ye kadar ulaşmışken, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) kiracı olan vatandaşlara bekledikleri destek müjdesi geldi.

Maaşları enflasyon karşısında yılın sadece üçüncü ayından erimiş olan emekli ve asgari ücretliye ek olarak, yurt sayısı yeterli gelmedi için evde kalmak zorunda kalan öğrencilerin de doğrudan etkilendiği kira fiyatları, sadece büyük şehirlerde değil, küçük şehirlerde de vatandaşın bütçesini zorlamaya başladı. Bununla ilgili geçtiğimiz gün verilen bir önerge ile kira desteğini gündemine alan TBMM, kira artışlarının denetlenmesi ve düzenlenmesi için bir de komisyon kurdu.

TBMM Önerge Verildi, Kira Yardımı Yolda

Özellikle evi olmayan vatandaşların en çok harcama kalemini oluşturan kiralar, pandemiden bu yana dur durak bilmeden artarken; yaşanan enflasyonun etkisiyle yüksek çıka kira artış oranları da kiraların daha hızlı yükselmeye başlamasına neden oldu. Konuyu TBMM gündemine taşıyan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, geçtiğimiz gün kiracı vatandaşları ilgilendiren yeni bir önerge verdi. Önerge kapsamında kiracı olan vatandaşların aylık 3 bin TL tutarına kadar kira yardımı alması gerekliliğini dikkat çeken Paylan, konuyla ilgili önergesini TBMM’nin ilgili komisyonuna sundu. Şu an için komisyon incelemesinde olan kira yardımı ile ilgili önergeyi komisyonun onaylaması halinde TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulacağı öğrenildi.

Bakanlıklar, Kira Artışına Karşı Harekete Geçti

Kiraların ulaşmış olduğu fahiş fiyatlar yalnızca HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın dikkatini çekmedi. Mayıs ayı kira artış oranının yüzde 34,46 olarak belirlenmesinin ardından harekete geçen Bakanlar Kurulu, kira artışlarının denetlenmesi için yeni bir komisyon kurulmasına karar verildi. Aynı zamanda kiracı olan vatandaşlara destek için de oluşturulacak bu masa da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın yer alacağı öğrenildi. Öte yandan kiracılara yardımcı olabilmesi adına geçtiğimiz günlerde de düşük faizli kredi paketleri açıklanmıştı.

İlgili Makaleler