Ekonomi

O karar sonrası tüm ödemeler etkilenecek! Kritik asgari ücret kararı sonrası neler değişecek?

Asgari ücret çalışmalarında artık sona geliniyor. İkinci  toplantı gerçekleştirildi. Gözler yapılacak son toplantı ve sonrasındaki açıklamaya çevrildi. Önümüzdeki günlerde net bir rakama ulaşılması bekleniyor ve bunun üzerine hesaplamalarda gecikmiyor.

Milyonlarca çalışan haberleri yakından takip ediyor. Tüm çalışanların ücretlerinde yaşanacak olan artış yeni yıldaki beklentiyi de farklılaştırıyor. 6 aylık enflasyon rakamı doğrultusunda refah payı ve sendikanın görüşleri doğrultusunda net bir rakam ortaya çıkarılacak.

ASGARİ ÜCRET DEĞİŞİKLİĞİ NELERİ ETKİLEYECEK?

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş asgari ücrete yönelik memur sözleşme maaşlarının da yükseleceğini ciddi oranda desteklerde de artış olacağını ifade etti. Asgari ücrette yapılacak olası farklılık tüm kalemleri bir anda etkileyecek. Hayatın pek çok alanındaki ödeme noktalarında yükseliş kendini hissettirecek.

Asgari ücret oranı yükseldikçe sadece işçinin maaşları artmıyor. Destek oranları da artıyor. Bununla beraber kişilerden alınan işsizlik sigortası, prim kazancı, idari para cezalarının fiyatı da aydan aya yükseliyor. Sendikaların tüm kalemlerde oluşacak zammı göz önünde bulundurarak bir rakam belirleyeceğini ifade eden Karakaş önümüzdeki günlerde net açıklama yapılacağını dönemin refah payının da bu miktarda etkili olacağını ifade ediyor.

65 YAŞ VE ENGELLİ AYLIĞI ÖDEMELERİ DEĞİŞİYOR!

Asgari ücret yükseldikçe bu ücrete endeksli olarak sunulan gündelikçi ödemeleri ve 65 yaş ile engelli aylığı da doğrudan etkilenecek. Sosyal yardımların çoğu asgari ücret üzerinden belirleniyor. İsteğe bağlı sigortalılık da asgari ücret üzerinden artırılıyor. Uzman isim bu konuya da dikkat çekti. Şu anda 2022 yılı içerisinde yapılan ikinci zam sonrası asgari ücret 5.500,35 TL’ye yükseldi. Ocak ayı başlangıcında %50’lik bir zam yapılmış ardından 1 Temmuz tarihinde yeni bir zam daha uygulanmıştı. Son olarak brüt ücret 6.471 TL’ye ulaşmıştı. İşçilere kalan net ücret ise 5.500,35 TL olmuştu.

İlgili Makaleler