Almanya İş İmkânları Çalışma Koşulları! Almanya İşçi Alımı Şartları ve Alım Yapılan Meslekler

Almanya’da çalışma fırsatı dil yeterliliği olan ve eğitimlerini (mezun oldukları okul diploması, sertifika vb.) denklik alarak belgeleyenlere verilmektedir. Ayrıca Almanya’dan üniversite mezunu olmuş kişiler mezuniyetlerinden sonra 18 ay boyunca iş bakma süresi kazanmaktadır. Mezuniyet sonrası Türkiye’ye dönenler içinse bu vize süresi 6 aydır. İş bulan kişilerin ardından çalışma ve oturma izni almaları gerekmektedir.

Almanya iş imkânları özellikle lisans mezunlarına yönelik (mesleğin beyaz listede bulunması) veya işçilerin için Mavi Kart ile olsa da 30 Eylül 2019 tarihine kadar Almanya’nın Güney Bölgesi Baden-Wuerttemberg’de diploması bulunmayan kalifiye işçilere de çalışma fırsatı verilmektedir.

Almanya’da En Çok Alım Yapılan Meslekler

Almanya’nın en büyük meslek açığı bilişim ve mühendislik alanı ile beraber lisanslı hemşireler ve eğitimcilerden yanadır. Hemşirelik için lisans programı olmadığı için bu ihtiyacını yabancı ülkelerden karşılamaktadır. Bunlardan harici olarak; boya ustası, bahçıvan, fırıncı, kasap, alçı ustası, inşaat ustası, sıvacı, usta şoförler, duvar işçisi, beton işçisi, çatı ustası, marangoz, berber, mozaik, işçisi kuaför, metal işleme, otel ve lokanta personeli de alınmaktadır.

Almanya’da Çalışmak İçin Gerekenler

Almanya’da çalışabilmek için mesleki denklik, dil yeterliliği ve en az 6 ay boyunca kendini geçindirebilecek mali gücünün olması koşulları bulunmaktadır. Ayrıca kişiler çalışma ajansları değil de doğrudan iş yerleri ile iletişime geçerek başvuru yapabilmektedir. Daha öncesinde yasada bulunan Avrupa Birliği Ülkesi olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Bilişim ve mühendislik alanında dil şartı aranmazken bazı işçi alımlarında A1-B1 arası yeterlilik, sağlık alanında çalışanlar için en az B2 seviye yeterlilik, kreş eğitmenleri ve çocuk gelişimi için C1 düzeyi gerekmektedir. Almanya iş imkânları için Almanca sertifikaları, Goethe Institute ve ÖSD kurumlarından alınmış olmalıdırlar.

Almanya’da Çalışabilmek İçin İzin Alma

Almanya’da çalışma izni (vize ulusal D tipi) 18 ay veya 6 aylık sürelerin sonunda iş bulan kişilere verilmektedir. Kişiler mühendislik ve bilişim teknolojileri alanında çalışmayacaksa çoğunlukla dil yeterliliği belgesi istenmektedir. Kişilerin çalışacağı süre 3 ayı geçmiyorsa bunun için Schengen vizesi alınabilmektedir. Gerekli belgeler şu şekildedir:

Almanya’da Çalışan İşçi Olmak

Almanya’da işçi olarak çalışmak mümkündür. Daha öncesinde alım yaparken en az lisans düzeyi diploma şartı aransa da kalifiye eleman açığı olmasından ötürü artık işçi alımları da olmaktadır. Almanya açıklarını belli tarihte açıklamakta, bu açıklara olan ihtiyacı için hangi ülkeden kaç işçi alacağını resmi olarak yayınlamaktadır. Almanya’da asgari ücret 1020 Euro’dur. Saatlik işçi ücreti ise en az 8,84 Euro’dur. 7 saat çalışma ile maaş hesaplandığında 1557 Euro olarak bulunur. Vergi kesintileri vs. asgari tutara indirgenmektedir.

Almanya’da Çalışma Koşulları

Almanya’da çalışma şartları meslekten mesleğe değişse de mesai ile birlikte maksimum 48 saat çalışma saati uygulanmaktadır. Günlük çalışma süresi 8 saattir. Standart 6 ay deneme süresi bulunmaktadır. Türkiye’den giden çalışanlar için 2019 yılında günlük saat ücreti ile 2000 Euro ve üzeri maaş tahsis edilmektedir. Bu maaş meslek gruplarına göre artmaktadır. Asgari ücret 1020 Euro olup lisans mezunu çalışanları maaş aralığı 3000-10000 arasında değişiklik göstermektedir.

Almanya iş imkânları için Türkiye’den ayrılmadan evvel aracı ajanslarla anlaşmak da mümkündür. Bu ajanslar kişilerin resmi evrak işlemlerinde, konaklama ve sigorta işlemleri ile beraber işe yerleşmelerinde yardımcı olmaktadır. Ancak seçilen firmanın güvenilirliğinden emin olmak gerekmektedir.

Yurt dışı ve Almanya işçi alım ilanlarını yakından takip etmek için mobil uygulamalarımızı indiriniz.

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

İnstagram Sayfamız için TIKLAYINIZ

Haber Kaynağı: Kamuilanlari.com

Exit mobile version