Önemli Başlıklar

Geri Ödemesiz Hayvancılık Kredisi Başvurusu 2019

Zira alınan bu hayvancılık kredilerinin hiç geri ödenmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Burada kastedilen kredilerin belli bir süre geri ödenmemesi veya çok uzun vadelere yayılması durumu. Zira geri ödemesiz destekler kredi değil aslında hibe kapsamında oluyor. Hibe desteklerinin kredi desteklerinden farkı ise genellikle bir defa belirli bir konuda verilmeleri ve tutarlarının kredilere göre daha kısıtlı olması.

Geri Ödemesiz Hayvancılık Kredisi Kapsamı Nedir?

Geri ödemesiz hayvancılık desteklerinin neleri kapsadığı konusunda belli başlı destek konuları şu şekilde:

  • Besi hayvanı alımı için sağlanan destek kredileri,
  • Süt hayvanı alımı için sağlanan destek kredileri,
  • Arı ve arıcılık ekipmanları alımı için sağlanan destek kredileri,
  • Küçükbaş hayvan alımı için sağlanan destek kredileri,
  • Kanatlı hayvan alımı için sağlanan destek kredileri,
  • Tatlı su balıkları ve havuz ekipmanları alımı için sağlanan destek kredileri.

Geri Ödemesiz Hayvancılık Kredisine Kimler Başvurabilir?

Kimlerin geri ödemesiz hayvancılık yardımlarından yararlanabileceği konusunda kredileri veren başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere kamu kurum ve bankalarınca belirlenmiş teknik şartlar söz konusu. Esas olarak bu krediler girişimcileri yetiştiriciliğe özendirmek ve özellikle büyük tutarlı yatırım gerektiren işlerde onlara sermaye desteği ve finansman sağlamak.

Zaten yetiştiriciliğin uzun soluklu ve işe başladıktan ancak belli bir süre sonra meyvesini veren bir iş olduğunu düşündüğümüzde bu denli geri ödeme dönemleri devlet tarafından sübvanse edilen kredilere neden çok ihtiyaç duyulduğu da anlaşılıyor. Bu kredilerden yararlanmak isteyen girişimcilerin genellikle başka desteklerden faydalanmıyor olması gerekiyor. Diğer yandan özellikle KOSGEB gibi kurumlar genç girişimcilere veya kadın çiftçilere daha ayrıcalıklı imkanlar da sunabiliyor.

Geri Ödemesiz Hayvancılık Kredisini Hangi Kurumlar Verir?

Hangi kurumların geri ödemesiz hayvancılık yardımları verdiği konusunda bu konuda en çok destek veren şu şeklîde karşımıza çıkıyor:

  • Ziraat Bankası bu alanda en çok geri ödemesiz hayvancılık kredisi veren kurum.
  • KOSGEB’in de dönemsel olarak çiftçilere ve hayvancılıkla uğraşanlara yönelik kredi programları söz konusu.
  • Tarım ve Ormancılık Bakanlığı da hem kendi bünyesinde hem de kamu bankaları ile beraber çalışarak hayvan yetiştiricilerine yönelik geri ödemesiz kredi ve destek programları oluşturmakta.

Geri Ödemesiz Hayvancılık Kredisi Şartları Nedir?

Hangi şartlar ile geri ödemesiz hayvancılık yardımları alınabileceği konusunda belirlenen ortan bazı şartlar şu şekilde;

  • Yetiştiricilerin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği asgari şartlarda yetiştirme alanı kurmuş olmaları gerekiyor.
  • Yetiştiricilerin aldıkları kredi tutarı karşılığı en az belli sayıda ve bakanlıkça belirlenen miktarda hayvan satın alması gerekiyor.
  • Yetiştiricilerin aldıkları kredinin ilk taksitini mutlaka vadesinde ödemeleri gerekiyor. Aksi durumda bu kredi imkanı iptal edilebiliyor.

Geri Ödemesiz Hayvancılık Kredisi Tutarı Nedir?

Alınan geri ödemesiz hayvancılık yardımlarının tutarları farklı kurumlara göre şu şekilde:

  • KOSGEB geri ödemesiz hayvancılık kredisi kapsamında hayvancılık ile uğraşan girişimcilere 250.000 TL ile sınırlı olarak alımlarının %60’ına kadar destek veriyor.
  • Ziraat Bankası ise hayvancılara 70.000 TL’ye kadar uzun vadeli ve sıfır faizli kredi veriyor.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ziraat Bankası ile yürüttüğü ortak kredilendirme projesine göre hayvancılara yılda bir defa ödemeli ve 5 yıl vadeli kredi imkanı sağlanıyor. BU kredinin yarısı ise devlet tarafından sübvanse ediliyor.

Kamuilanlari.com Özel Haber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir