KYK Toplam Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bunlardan ilki “KYK Bursu” olarak geçen geri ödemesi yapılmayan burstur. Bu burs daha çok ihtiyacı olan veya başarılı olan öğrencilere verilmektedir.

Annesi ya da babası vefat eden, anne babası ayrı yaşayan, aileyi geçindiren kişinin herhangi bir engelinin bulunması veya öğrencinin kendisinin herhangi bir engelinin bulunması bu bursun çıkma ihtimalini arttırmaktadır. Yani bu burs her başvuran kişiye çıkmamaktadır. 

İkinci burs çeşidi ise geri ödemeli KYK öğrenim kredisi bursudur. Bu burs üniversite öğrencilerine öğrenim süreleri boyunca verilmektedir. Ancak kişi mezun olup işe girdikten sonra bu bursu faiziyle geri ödemek zorundadır. KYK Borçları mezun olduktan iki sene sonra ödenmeye başlanmaktadır.

KYK Öğrenim Kredisi Bursu 

Üniversite sınava girildikten sonra tercihlerin yapılması ve tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için burs başvurusu süreci başlamaktadır. Bu süreçte üniversitelere yerleşen öğrencilerin önlerinde çözmeleri gereken iki adet sorun bulunmaktadır. Bunlardan biri barınma sorunu yani yurt sorunu iken diğeri burs bulma sorunudur. Öğrenciler öncelikle geri ödemesi olmayan burslara başvuru yapmak istemektedirler. Ancak geri ödemesi olmayan herhangi bir bursun çıkmaması halinde KYK öğrenim kredisi bursu bu anlamda öğrencilerin kurtarıcısı olmuştur. 

KYK Öğrenim Kredisine Nasıl Başvurulur

Üniversite öğrencilerini maddi olarak destekleyen kurumların başında Kredi Yurtlar Kurumu gelmektedir. Bilinmesi gereken bir nokta şudur, bir öğrenci aynı anda hem burs hem de kredi bursu alamamaktadır.  
KYK kredi bursu başvuruları e-Devlet üzerinden yapılmaktadır.

Bunun için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ linkine tıklayarak e-Devlet sayfasına giriş yapabilirsiniz. Ardından sisteme T.C. Kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir. Şifrenizi unuttuğunuz durumlarda en yakın PTT şubesine giderek küçük bir ücret karşılığı yeni bir e-Devlet şifresi alabilirsiniz.  

E-Devlet Üzerinden KYK Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet sisteminde arama butonuna KYK yazarak çıkan sonuçlar arasındaki burs öğrenim kredisi seçeneğine tıklanır. Aşağıda bulunan “Kimlik bilgilerimin doğruluğuna ait sorumluluğu üzerime almayı kabul ediyorum” kutucuğunu aktif hale getirmek gerekmektedir. Tabii ki bu aşamada kimlik bilgilerinin doğruluğunu kontrol ederek bu kutucuğa basmak gerekmektedir. Ardından kazanılan üniversite bilgileri de kontrol edilir ve “Seçtiğim öğrenim bilgileri doğru” kutucuğuna tıklanır. Bilgilendirme metnini de okuyup onaylandıktan sonra gelen ekranda istenen bilgileri doğru şekilde doldurmak gerekmektedir. Sonrasında ekrana gelen özel durum seçeneklerinden kendinize uygun olanı seçmeniz gerekmektedir.  

Sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde doldurduktan sonra ekrana gelen burs seçeneklerin size uygun olanı, ihtiyacınız olan burs seçeneğini tıklamanız gerekmektedir. Onayla butonuna bastığınızda KYK burs başvurunuz onaylanmış olacaktır. 

KYK Kredi Başvurusu İçin İstenen Belgeler Nelerdir? 

KYK Kredi başvurusu internet üzerinden yapılmaktadır. Özel durumu olmayan kişilerden herhangi bir belge talep edilmemektedir. Ancak özel durumu olan kişilerde KYK burs başvurusu sırasında bazı belgeler istenmektedir. Bu belgeler şu şekildedir: 
 

 
Başvuru Sonuçlarını Öğrenme 

KYK burs başvuru sonuçları e-Devlet kapısı üzerinden KYK burs başvuru sonuçları sorgulanabilmektedir. Bu seçeneklerden işlemlerini gerçekleştiremeyen öğrenciler 444 19 61 telefon numarasını arayarak KYK burs başvuru sonuçlarını öğrenebilirler.
 
KYK Kredi Bursu Ne Kadar 2019 

Devletten burs almak isteyen üniversite öğrencilerinin eğitimleri süresinde alabileceği KYK bursunun miktarı her sene artmaktadır. 2017 senesinde 470 TL olan KYK bursu, 2018 senesinde 500 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca yüksek lisans öğrencilerinin alabileceği KYK bursu 940 TL’den 1000 TL’ye yükselmiştir. Doktora bursu ise 1410 TL iken 2018 senesinde 1500 TL olarak belirlenmiştir.

KYK Öğrenim Kredisi Borcu Nasıl Sorgulanır? 

KYK Kredi Borcu sorgulaması e-Devlet üzerinden veya Kredi Yurtlar Kurumunun resmi internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Kredi borcunun sorgulanabilmesi için öncelikle e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Ardından sayfanın üst kısmında kalan hizmetler sekmesinden Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü bölümünün alt başlıklarından olan KYK öğrenim kredisi borcu sorgulama seçeneğine tıklamak gerekir. Bu sekmeden T.C. Kimlik numarası ile sorgulama yapılmaktadır.
Ayrıca bu sorgulama işlemini Kredi Yurtlar Kurumunun internet sitesinden gerçekleştirmek de mümkündür. Sitede e-hizmetler sekmesine tıklayarak öğrenim kredisi borcu sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

KYK Borç Ödemeleri Nasıl Yapılır? 

KYK öğrenim kredisi borçları ödemeleri Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleştirilebilmektedir. Ancak online olarak öğrenim kredisi borcunu ödemek istiyorsanız Ziraat Bankası mobil bankacılık veya internet bankacılığı seçeneğini kullanmanız gerekecektir. Burada arama sekmesine KYK yazılarak KYK öğrenim kredisi ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

KYK Kredi Borcu Ne Zaman Ödenmeye Başlanır?

Üniversite eğitimleri biten öğrenciler için en büyük problemlerden biri KYK öğrenim borcunu geri ödeme konusudur. Sigortalı bir işe girdiğiniz zamandan itibaren 2 yıl sonra KYK Borcu aylık olarak maaşınızdan kesilmeye başlanacaktır. 

KYK Bursu Hakkında Bilinmesi Gerekenler 
KYK Burs başvuru tarihleri e-Devlet üzerinden duyurulmaktadır. KYK Burs ve KYK öğrenim kredisi birbirine çok sık karıştırılan kavramlardır. KYK Burs geri ödemesiz olarak verilen burs türüdür. Öğrenim süresi boyunca verilir. KYK öğrenim kredisi mezun olduktan sonra geri ödenen kredi türüdür. KYK Bursları hakkında bilinmesi gereken bir diğer şey de bursun öğrenim süreci boyunca verildiğidir. Bu süre 2 yıl, 4 yıl, 5 veya 6 yıl olarak değişebilmektedir.

KYK Bursunun Çıkmasına Etki Eden Kriterler

KYK bursunun çıkmasına yardımcı olan 2 kriter bulunmaktadır. İlk kriter öğrencilerin başarı durumudur. Ortalamaları yüksek öğrenciler veya derece yapan öğrencilere burs çıkma ihtimali daha yüksektir. Ara dönemde burs başvurusu yapan öğrencilerde ise üniversite öğrenimlerindeki not ortalamasına bakılmaktadır.
Burs çıkmasını etkileyen diğer kriter ailenin sosyal durumudur. Ailenin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı, ev ve araba sayısı gibi bilgiler bursun çıkma durumunu etkilemektedir.
 
KYK Bursu ile Başbakanlık Bursu Aynı mı?

Çoğu kişi başbakanlık bursu ile KYK bursunun farklı burslar olduğunu düşünse de bu iki burs aynıdır. Başbakanlık bursu isimli ayrı bir burs bulunmamaktadır.

KYK Kredi Borçları Silinecek mi?

Öğrenim kredisi maddi durumu iyi olmayan öğrencilere devletin vermiş olduğu bir imkandır. Mezun olduktan 2 sene sonra öğrenim kredisi geri ödenmeye başlanmaktadır. Ancak iş bulamayan öğrenciler bu konuda oldukça zorlanmaktadır.

Son dönemde yapılan açıklamalarda KYK öğrenim kredisi borçlarının silinmesine dair bir kararname sunulacağı gündeme gelmişti. Ancak bununla ilgili sonradan bir açıklama yapılmadı. Gençlik ve Spor Bakanlığı konu ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir. 

KYK Bursu Nasıl İptal Edilir?

KYK öğrenim kredisi alan öğrencilerin artık bu bursu almak istemediklerinde KYK öğrenim kredilerini iptal etme imkanları bulunmaktadır. Yeni dönemde iptal ve başvuru işlemleri e-Devlet kapısı üzerine taşınmıştır. KYK öğrenim kredisini iptal etmek isteyen öğrenciler e-Devlet kapısına giriş yaparak iptal etmelidirler.
 
Kredi Yurtlar Kurumu İletişim Bilgileri 

 KYK Burs, KYK borçları gibi problemlerle karşılaşan öğrencilerin sorunlarını hızlı ve kolay bir biçimde çözmek için irtibata geçebilecekleri destek hattı oluşturulmuştur. Kredi Yurtlar Kurumuna ulaşmak için 444 19 61 telefon numarası aranmalıdır. Öğrenciler bu numaraya 7 gün 24 saat ulaşabilmekte ve bu sayede problemlerini çözüme kavuşturabilmektedirler.

Kaynak: www.kamuilanlari.com

Exit mobile version