SGK Doğum ve Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

E-devlet platformuna giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri arasında bulunan “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” işlemini kullanarak saniyeler içinde başvurunuzun sonucunu sorgulayabilirsiniz.

SGK doğum parası sorgulama nasıl yapılır, nereden öğrenilir işlemi için e-devlet kapısını kullanmak istemeyenler dilerlerse ALO 170 hattını arayarak veya herhangi bir Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne giderek de doğum yardımı başvurularını sorgulayabilirler.

Doğum Parası Sorgulama Telefon ALO 170

Doğum parası başvurusu yapmak isteyen, alan veya başvuru yapmış olup başvuru durumunu sorgulamak isteyen herkes doğum yardımı sorgulama telefon numarası ALO 170’i kullanabilir. ALO 170 Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan hizmetlere gelen sorulara cevap vermek için özel olarak kurulmuş bir bilgi hattıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan bir hizmet olan doğum parası hakkında edinmek istediğiniz her türlü bilgi için de ALO 170 hattını arayabilirsiniz. Bu süreçte kimlik bilgileriniz sorulacağından yanınızda kimliğinizi bulundurmak işlem hızlılığı için iyi olacaktır.

Doğum Parası Sorgulama E-Devlet

E-devlet SGK doğum parası başvuru sorgulama için aşağıdaki adımları sırasıyla izlemelisiniz.

Doğum Parası Başvuru İşlemi Nasıl Yapılır?

Doğum yardım parası başvurusu çoğu zaman otomatik olarak yapılmaktadır. Bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi sonrası doğum yapılan hastane tarafından bebeğin nüfus kayıtları sisteme girilir. Bu aşamada kayıtları giren yetkililer tarafından doğum yardımı başvurusu da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sistemine girilmektedir. Yani doğum parası doğum kayıtlarının siteme girilmesiyle hastane ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında otomatik olarak gerçekleşir.

Hastanede yapılmayan doğumlarda veya doğum yapılan sağlık kuruluşunda doğum kayıtlarının sisteme girileceği alt yapı bulunmadığı durumlarda başvurunun ilgili başvuru merkezlerine dilekçeyle yapılması gerekmektedir.

Doğum Parası Ne Zaman Ödenir?

Doğum parası başvurusu yapanların ilk merak ettikleri soru doğum parası kaç güne ödenir sorusudur. Ödemenin yatırılması doğum yardım başvuru işlemi tamamlandıktan sonra ortalama olarak 7 gün ile 10 gün arasında değişebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta işlem sürecinin belirli aralıklar ile takip edilmesidir. Takip işlemini e-devlet üyeliğiniz üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu “4A/4B İşgörmezlik Ödemesi Görme” hizmeti üzerinden yapabilirsiniz. Eğer para yatırma sürecini takip etmezseniz paranız geri yatırma sürecine girebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise tekrar ödeme alabilmek için sıkıntılı süreçlerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Doğum Parası Hesaplama 2019

2019 SGK doğum ödeneği hesaplama da diğer yıllarda olduğu gibi aynı şekilde yapılmaktadır. Analık iş göremezlik ödeneği olarak da bilinen doğum parası hesabı son 3 aydaki aldığınız brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır. İlk adımda son 3 ayda almış olduğunuz toplam brüt ücret üzerinden günlük brüt ücretiniz hesaplanır. Doğum parası olarak anneye bu günlük brüt ücretin üçte ikisi ödenmektedir. Doğum izni gün sayısı ise doğum yapmadan önce 56 gün ve doğum yaptıktan sonra 56 gün olmak üzere toplamda 112 gündür. Bu izin bazı şartlarda değişebilmekle birlikte izinli olduğunuz gün sayısı ile günlük brüt ücretinizin üçte ikisinin çarpılması sonucu doğum paranız hesaplanır. Bu ödeme işlemini işveren değil SGK karşılamaktadır. Bu durumda çalışan annelerin alacağı doğum parası annenin maaşıyla doğru orantılı şekilde değişmektedir.

Sizlere durumu daha iyi anlatabilmek için bir örnek senaryo oluşturalım. Aylık 4.500 TL brüt ücret alan bir kadın çalışanın doğum yaptığını düşünelim. Bu durumda 3 aydaki brüt ücreti toplam 13.500 TL olacaktır. Günlük brüt maaşı ise 150 TL olmaktadır. Günlük brüt maaşın üçte ikilik kısmı 100 TL olmaktadır. Annenin 112 gün izin aldığını varsayarsak bu durumda anne 11.200 TL doğum parası almaktadır. Bununla birlikte doğum parası asgari ücretin 6.5 katını geçemez.

Kimler SGK Doğum Parası Alabilir?

SGK doğum yardımı kimler alabilir sorusuna geçmeden önce bu doğum parasının bir yardım parası olmadığını belirtelim. Doğum parası SGK’lı olan çalışan kadınların yasal hakkıdır ve bu parayı alabilmek için şu şartları sağlamanız gerekmektedir;

Annelerin Alabileceği Doğum Parası 2019 Seçenekleri

Devlet tarafından annelerin yararlanması için özel oluşturulmuş birçok farklı 2019 doğum yardım ödeneği bulunmaktadır. 2019 yılı itibariyle annelerin yararlanabileceği 4 farklı ödenek bulunmaktadır. Bu ödenekler şu şekildedir:

Yukarıda saydığımız ödenekler çoğunlukla karıştırılmaktadır. Ancak her biri farklı doğum yardımlarıdır.
SGK doğum parası, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışan annelere verilen ve iş göremezlik durumundan kaynaklı yapılan ödemedir. Bu ödemenin nasıl sorgulanacağını, hesaplamasını ve daha fazla detayı yukarıda bulabilirsiniz.

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuk parası, çalışan veya çalışmayan her anneye yapılan bir ödemedir. Burada kaçıncı çocuk olduğuna göre farklı miktarlarda ödemeler yapılmaktadır.
Süt parası veya emzirme ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmaktadır. Burada annenin sigortalı çalışma şartı bulunmamaktadır. Sadece babanın Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı çalışması yeterlidir.

Çoklu doğum yardım programı ise ikiz, üçüz gibi çoklu doğumlarda yapılmaktadır. İhtiyaç sahibi çoklu doğumla karşılaşan aileler için 24 aya kadar her ay belirlenen miktarda ödeme ile destek sağlanmaktadır.
 
Doğum Parası Ne Kadar 2019?

Yukarıda bulunan annelerin alabildiği doğum yardım çeşitlerine göre doğum yardım parası şu şekildedir:

Süt Parası

Emzirme ödeneği adıyla da bilinen süt parasından sadece SSK’lı anneler ile SSK’lı babaların çalışmayan eşleri faydalanabilmektedir. Süt yardımı 2019 yılı ocak ayı itibariyle 178 TL’dir. Eğer süt yardımından sizde faydalanmak istiyorsanız SGK il müdürlüklerine ve sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuzu en geç 5 yıl içerisinde tamamlamanız gerekmektedir. Süt parası tek sefere özel yatırılmakta olup eğer SGK üzerinde hesabınız varsa o hesaba yoksa PTT bankasına yatmaktadır. PTT’ye yatan süt parasını kimliğiniz ile çekebilirsiniz.

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

Doğum yardımı talep formu başvuru merkezlerinden ya da internet üzerinden temin edilebilir. Dilekçe bir taslak halinde hazırlanmış olup sizden sadece gerekli alanları doldurmanız istenir. Gerekli alanları doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurduktan sonra ilgili birimlere dilekçeyi vermelisiniz.

Doğum Yardımı Dilekçesi Nereye Verilir?

Çocuk parası başvuru dilekçesi verecekler aşağıda belirttiğimiz adresleri kullanabilirler.

Ayrıca memur olan kişiler dilekçelerini çalıştıkları kuruma verebilmektedirler. Başvuru esnasında doğum raporu gerekmektedir. Başvurunun bizzat anne tarafından yapılmasına gerek yoktur.

Doğum Yardımı Ödeme Aşamasında Ne Demek

Gerekli evrakları hazırlayıp başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra e-devlet üzerinden yapmış olduğunuz kontrol sırasında karşınıza çocuk parası başvurusu ödeme aşamasında bilgisi çıkabilir. Bu bilgi yapmış olduğunuz başvurunun kabul edildiği, size yapılacak olan ödemenin hesaplandığını ve en kısa süre içerisinde çekilebileceğini belirtmektedir. Paranız tamamen çekilebilir hale geldiğinde size bildirim yapılacaktır. Ancak her yerde işlem süresi aynı olmamaktadır. Çünkü doğum parası, ödeme merkezlerine belirli aralıklarla toplu şekilde gönderilmektedir. Bundan dolayı da bulunduğunuz il veya ilçeye bağlı doğum parasının ne zaman yatacağı değişebilmektedir.

E devlet Doğum Yardımı Sorgulama

E-devlet doğum yardımı başvuru durumu öğrenme için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Doğum Yardımı Başvuru Süresi

15.05.2015 tarihli torba yasa ile birlikte T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmeye başlayan yardımını alabilmek için herhangi bir çocuk parası başvuru zamanı belirtilmemiştir. Yani 15.05.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanan doğum yardımı (çocuk parası) başvurusu için herhangi bir süre sınırlaması bulunmamaktadır.

Kaynak: www.kamuilanlari.com

Exit mobile version