Önemli Başlıklar

SGK Hizmet Birleştirme Nedir, Nasıl Yapılır? (Başvuru Şartları)

SGK hizmet birleştirme Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilecek bir dilekçe ile kolayca başlatılan bir işlem olmasına karşın burada dikkat edilmesi gereken kişinin birleştirme yapılabilecek tüm hizmet ve hizmet dışı konuları bu birleştirme sürecine dikkatli bir şekilde dahil etmesi gerektiğidir. Zira örneğin erkekler için askerlik, kadınlar için doğum veya bazı üniversite bölümlerinde yapılmış zorunlu stajlar bu hizmet birleştirme kapsamında hesaba katılabilmektedir.

SGK Hizmet Birleştirme Kimler Yapabilir?

Hangi çalışanların SGK hizmet birleştirme yapabileceği konusu kanunen belirlenmiş olup, SGK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR kapsamında çalışmış kişilerce yapılabilir. Bu kişiler ister SGK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’dan emekli olacak olsun diğer kurumlarda vermiş oldukları hizmetleri emekli olacakları kuruma saydırarak bunu doldurmaları gereken prim gün sayısına ekletebilirler.

SGK Hizmet Birleştirme Yapma Şartları Nedir?

SGK hizmet birleştirme için aranan koşullar aşağıdaki gibidir:

•    SGK hizmet birleştirme için yapılacak başvuru emekli olmadan önce en az 6 ay öncesinde başlatılmış olmalıdır.
•    Birleştirme başvurusunda her bir çalışma yılı 65 değil 360 gün ve her bir çalışma ayı 30 gün olarak kabul edilir.
•    Birleştirme yapmadan önce varsa geçmişe dönük prim borçlarının kapatılması gereklidir.
•    Hizmet birleştirme başvurusu bizzat emekli olacak çalışanın kendisi tarafından yapılmalıdır.
•    Hizmet birleştirmesi kapsamında gerekirse diğer kurumlardan verilen hizmete ait bilgi ve belgeler vermek çalışanın sorumluluğundadır.
•    Emekli olmuş ve maaş bağlanmış bir çalışanın artık geriye dönük hizmet birleştirmesi yapması mümkün değildir.
•    Şayet fiziksel veya sağlık durumu elverişli değilse kişinin yerine yasal varisleri veya vekaleti olan bir yakını hizmet birleştirmesi başvurusu yapabilir.

SGK Hizmet Birleştirme Hangi Yollarla Yapılabilir?

SGK hizmet birleştirme yapılabilecek kanallar öncellikle kurumların kendisidir. Çalışan bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumu ve emekli sandığına bizzat başvurarak saydırma yapabilir. Diğer yandan artık günümüzde E-Devlet uygulaması yolu le bu süreç hızlandırılmış durumdadır. Çalışanlar E-Devlet şifreleri ile SGK portalına girerek hizmet birleştirme sonuçlarının durumunu öğrenebilir ve sorgulama yapabilir.

SGK Hizmet Birleştirme Yolu İle Hangi Kurum Hizmetleri Birleştirilebilir?

SGK hizmet birleştirme kapsamında hizmet birleştirmesi yapılabilecek kurumlar kanunen aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

•    Sosyal sigortalar kurumu
•    Emekli sandığı
•    BAĞ-KUR
•    Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre kurulmuş özel sandıklar

Dolayısıyla sadece devlet kurumlarına değil örneğin özel bankaların emekli sandıklarına bağlı olarak çalışmış kişiler de hizmet birleştirmesi yapabilirler. Burada çalışma süresince bağlı olunan kurum veya sandıktan daha ziyade kişilerin çalıştığı sürece kayıtlı olarak çalışıp çalışmadığı esas alınır.

SGK Hizmet Birleştirme İşlemi Nasıl Sorgulanır?

SGK hizmet birleştirme sonuçlarının sorgulanması özellikle E-Devlet uygulaması ve internet teknolojilerinin yaygınlaşması ile artık neredeyse tamamen internet üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Diğer yandan SGK hizmet birleştirme sorgulaması doğrudan SGK ya veya bağlı olunan emekli sandığına da şahsen başvurarak yapılabilir.

E- Devlet uygulaması üzerinden sorgulama yapmak için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ linki üzerinden kimlik bilgileri ve E- Devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra SGK portalına girildiğinde SGK hizmet birleştirmesi sorgulama ekranından hizmet birleştirmesi başvurusu durumu öğrenilebilir.

Kamuilanlari.com/ Özel Haber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir