SGK İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesi

Sosyal Güvenlik Kurumu bildirimleri işe başlama ve işten ayrılma durumlarında yapılan bildirimlerdir.

Her işveren işe aldığı çalışanı için belirtilmiş istisnai sebepler dışında işe başlama tarihinden 1 gün önce SGK işe başlama bildirimi, çalışan işten ayrıldığında ise işten ayrılış bildirgesi formunu, SGK internet sitesi üzerinden doldurarak sisteme girmek zorundadır.

SGK İşe Giriş Bildirimi Nedir?

Çalışanların SGK işe giriş bildirgesi e-SGK vasıtasıyla T.C. kimlik numarası girerek yapılır. T.C. kimlik numarası SGK işe giriş bildirimi için esas sorgulama parametresidir. Kimlik numarasıyla sorgu yapıldıktan sonra ilgili kişi bulunur ve SGK işe giriş bildirgesi formunu doldurularak işlemi tamamlamalıdır. Posta yoluyla veya elden yapılacak bildirimler kabul edilmez ve zamanında bildirim yapılmadı olarak kabul edilir, geç bildirim cezası uygulanır.

E-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumunun uygulamalarına girerek vatandaşlar da kendi işe giriş bildirimlerini yapabilmektedir. İş başı yaptıkları tarihi e-devlet üzerinden kendileri bildirebilirler. SGK kişilerin bildirimleri ile işverenlerin bildirimlerini karşılaştırarak, çelişkili durumlarda işyerlerini denetleyebilir.

SGK İşten Ayrılış Bildirimi Nedir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre işveren, çalışanın işten ayrılış bildirgesini SGK’ya e-SGK vasıtasıyla, elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. Sigortalı işten ayrılış bildirgesi için yapılacaklar şu şekildedir:

Çalışanlar SGK işe giriş bildirimi kayıtlarını ve sorgulamalarını e-devlet şifreleriyle kendileri de yapabilmekte iken SGK işten çıkış sorgulama yapamamaktadırlar. Bu ekran yanlızca işverenler için aktif durumdadır ve işverenler bu işlemi e-sigorta ekranından yapabilmektedirler. Çalışanlar işten çıkış bildirimi yapabilmek için en yakın SGK merkezine uğrayarak işten ayrılış bildirimlerini alabilirler.

Kaynak: Kamuilanlari.com

Exit mobile version