Önemli Başlıklar

SGK Rapor Parası Sorgulama 2019

Birçok kişinin ve hak sahibinin merak ettiği konulardan birisi olan SGK rapor parası nasıl sorgulanır konusu.

Özellikle iş görmemezlik nedeniyle rapor alıp çalışmayan kişiler bu rapor paralarının nasıl alınacağını merak ediyor. Bazı durumlarda iş yerleri de bu rapor paralarının çalışanlar tarafından nasıl alınacağını veya alınıp alınamayacağını tam olarak bilemiyor ve çalışanları bu konuda bilgilendiremiyor.

SGK Rapor Parası Nedir?

Çalışanlar zaman zaman iş kazaları veya hastalık sebebiyle uzun süreli rapor alarak işten uzak kalabilirler. Bu süre boyunca gelirden mahrum kalmaları sebebiyle ve de bu durumun keyfi bir durum değil iş sırasında meydana gelmiş bir rahatsızlıktan ötürü olması sebebiyle çalışamadıkları günlerle ilgili gelirlerini devletten alabilirler.

Bu noktada rapor parası nereden alınır diye sorulacak olunursa şunu karıştırmamak gerekir ki rapor parası kişinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumundan alınacaktır ancak bu paraların ödemesi kurum tarafından değil PTT kanalı ile yapılır. Öncelikle sosyal güvenlik kurumunun rapor parası ödemesi için 2 günlük bir alt limit vardır. Başka bir deyişle SGK iki güne kadar raporlu iş görmemezlik ücretlerini ödemez.

Örneğin kişi 20 gün rapor almışsa 20-2=18 günlük rapor parası kişiye ödenir. Burada rahatsızlığı sebebiyle devlet hastanelerinden rapor alan kişi söz onuşu devlet hastanesi tarafından en yakın SGK müdürlüğüne bildirilir. Burada rapor alan kişinin bu bildirimin yapılıp yapılmadığını takip etmesinde fayda vardır. Daha sonra kişinin günlük bürüt ücreti ile raporlu olunan gün sayısı çarpılarak kişiye ödeme yapılır.

SGK Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Rapor parası ne zaman yatar diye sorulacak olunursa genellikle raporun tamamlandığı günü takip eden 2 aylık süre içinde kişi hesabına PTT ye yatırılır. Rapor alan bir kişi bu parasının miktarını ve hesabına yatıp yatmadığını e-devlet uygulaması üzerinden sorgulayabilir.

Parası yatınca da PTT şubelerine gidip bu parayı alabilir. Ancak bu parayı alabilmesi için kişinin söz konusu iş yerinde rapor almadan önce en az 90 gün prim yatırmış olarak çalışması şartı da vardır.

Kaynak: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir