Önemli Başlıklar

Vakıflar Genel Müdürlüğü Burs Başvurusu 2019

Vakıf Nedir?

Vakıf, ilhamını yüzyıllar önceden alan bir kavramdır. Yardımlaşmanın, halden anlamanın, dayanışmanın, destek olmanın, paylaşmanın sembollerindendir de denebilir. Türkiye’de vakıflar geçmişi çok uzun senelere dayanmaktadır. Vakıf bir hizmetin devamlı olmasını sağlayan ve bunu resmi işlemlerle oluşturan para ya da mülktür. Amacı hayır ve hizmetin sürekli olarak devam etmesini sağlayacak bir sistem oluşturmaktır. Vakıflar Genel Müdürlüğü de Türkiye’de bu hizmeti gerçekleştiren vakıfları yöneten kuruluştur.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Burs Başvuruları Ne Zaman Yapılır?

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için Vakıflar Genel Müdürlüğü burs başvuruları okulların başladığı tarihte başlar ve bir ay boyunca devam eder. Üniversite burs başvuruları ise her sene 15 Eylül-30 Ekim tarihleri arasında yapılır. Her iki bursun başvuruları internet üzerinden elektronik ortamda yapılmaktadır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Bursuna Nasıl Başvurulur?

Vakıflar Genel Müdürlüğü burs başvurusunun nasıl yapılacağı konusunda bir kılavuz yayınlanmıştır. Öncelikle internet üzerinden Vakıflar Genel Müdürlüğü sitesine giriş yapılır. Ardından bu siteden burs başvuru ekranına girilir. İstenen bilgileri doldurmaya başlamadan önce bilinmesi gereken önemli bir nokta bulunmakta. Eski kimlik kartındaki bilgiler ile başvuru yapacak öğrencilerin “Nüfus Cüzdanı” seçeneğine, yeni kimlik kartı bilgileri ile başvuru yapacak öğrencilerin “T.C. Kimlik Kartı” seçeneğine tıklamaları gerekmektedir. Bu seçenekler doğru işaretlenmediği takdirde bilgiler doğru olsa dahi sistem hata verecektir.
En üst satırda T.C. Kimlik numarasının girilmesi gereken bir boşluk bulunur. Hemen altında isim-soy isim alanı ve onun altında doğum tarihi ve baba adı bilgilerinin girilmesi gereken kısımlar bulunmaktadır. Ayrıca T.C. Kimlik Kartı ile başvuru yapacak öğrencilerden kimlik kartı seri numarası istenir.
Bilgileri doğru bir şekilde doldurduktan sonra “Kişisel verilerin işlenmesi açıklama metnini okudum, onaylıyorum” kutucuğu işaretlenir. “Ben robot değilim” ibaresi de işaretlendikten sonra giriş butonuna tıklanır.
Giriş butonuna tıklanmasının ardından başvuru ekranı önünüze gelmelidir. Girdiğiniz temel bilgiler girilmiş olarak gözükür ve sizden aile durumunuz ve kişisel bilgilerinizde alakalı farklı bilgiler istenir. Ekranda bulunan “Kardeş Ekle” seçeneği başvuru yapacaklar için önemlidir. Eğer 25 yaşından küçük bekar kardeşiniz var ise ve sizinle yaşıyorsa bu alana eklemeniz gerekmektedir. Yani evli olamayan 25 yaşından küçük, sizinle yaşayan kardeşiniz varsa “Kardeş Ekle” butonuna tıklayınız. Üst kısımdan ise kaç kardeş ekleyeceğinizi seçebilirsiniz. Gelen küçük ekrana kardeşinizin T.C. kimlik numarası, okuduğu üniversite gibi bilgileri giriş yapmanız gerekir.

Ardından sizinle ilgili istenen bilgileri doğru bir şekilde doldurmanız gerekir. Eğitim bilgilerinde ilk sekmeyi doldurmadan ikinci sekme açılmadığı için bilgilerin doğrularını kontrol ediniz. Eğitim bilgilerinin ardından öğrencinin ikamet bilgileri ve diğer kişisel bilgileri istenmektedir. Bilgilerin doğru girilmesi her zaman burs çıkma ihtimalini arttırmaktadır. Bilgilerin doğruluğu kontrol edildikten sonra “Onayla ve Başvur” seçeneğine tıklanır. Ekrana “Başvuru Formunu Aç” yazılı bir küçük ekran gelmelidir. Buraya tıklayarak başvuru formunuzun çıktısını alabilirsiniz.

Kısa başvuru formu 4 bölümden oluşuyor denilebilir;

  • Öğrencinin kimliğinde yer alan bilgiler
  • Öğrenciye ait okul bilgileri
  • Öğrencinin başvuru ve iletişim bilgileri
  • Başvuru onay aşaması

 

Yabancı Uyruklu Öğrenciler Nasıl Başvuru Yapar?
Vakıflar Genel Müdürlüğü Türkiye’ye üniversite eğitimi için gelen öğrencilere burs imkanı tanımaktadır. Yabancı öğrencilerin burs başvuruları da www.vgm.gov.tr adresinden yapılır. Halihazırda burs alan öğrencilerin tekrar başvuru yapmalarına gerek yoktur.

Yabancı uyruklu üniversite öğrencilerine verilen burs miktarı aylık 500 TL olarak belirlenmiştir. Burslar, burs almaya hak kazanan öğrencilere 8 ay boyunca eğitim sürecini tamamlayana kadar verilmektedir. Ancak okulunu uzatan kişilere Vakıflar Genel Müdürlüğü bursu verilmez.

Yabancı uyruklu öğrencilerin burs başvurusunda Türk vatandaşı olan öğrencilerinden tek farkı bulunmaktadır. Türk vatandaşı olan öğrencilerin T.C. Kimlik numaralarını yazmaları gereken alana yabancı uyruklu öğrenciler pasaport numaralarını yazmaları gerekmektedir. Bu farklılığın haricinde kişisel bilgileri doldurma, eğitim bilgilerini doldurma, iletişim bilgiler ve başvuruyu onaylama seçenekleri, Türk vatandaşı olan öğrenciler ile aynı ilerlemektedir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Burs Miktarı

İhtiyacı olan öğrencilere destek olma amacıyla verilen Vakıflar Genel Müdürlüğü bursunun ücreti ortaöğretim, lise ve üniversite seviyelerine göre değişiklik göstermektedir. 2018 yılı öğrenim döneminde ilkokul, ortaokul ve lise öğrenciler aylık 60 TL, üniversite öğrencilerine ise aylık 250 TL burs verilmiştir. Üniversite öğrencilerinin burs almaya hak kazandıkları ilk yıl Ocak ve Mayıs ayları arasında 5 ay, burs almaya devam ettikleri diğer eğitim dönemlerinde ise Ekim ayından Mayıs ayına kadar toplam 8 ay süre ile burs yükseköğrenim bursu verilir. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine ise burs almaya hak kazandıkları ilk yıl Ocak ve Haziran ayları arasında 6 ay, burs almaya devam ettikleri diğer eğitim dönemlerinde Ekim ve Haziran ayları arasında 9 ay boyunca burs vermeye devam edilir.  

Burslar Nasıl Ödenir?

Vakıfbank şubeleri üzerinden burslar verilmektedir. Burs almaya hak kazanan öğrencinin kendisine bir öğrenci Vakıfbank hesabı açtırması gerekmektedir. Eğer bulunduğu bölgede Vakıfbank şubesi yoksa Ziraat Bankası’ndan da hesap açtırabilir. Burslar öğrencinin okulunun bağlı olduğu ilin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ödenir. Öğrenci banka hesabını açtırdıktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğüne banka hesabının kendisine ait olduğun belirten dekont götürmelidir. Detaylı bilgilere ve iletişim bilgilerine www.vgm.gov.tr adresinden ulaşılabilir.

Kimler Burs Alamaz?

Bazı kişiler Vakıflar Genel Müdürlüğü bursundan faydalanamaz.

Bunlar;

  • En az asgari ücretle devamlı olarak bir işte çalışan öğrenciler
  • Yabancı uyruklu öğrenciler
  • Polis akademisi öğrencileri
  • Askeri okul öğrencileri
  • Okulunu uzatan öğrenciler
  • Yüksek lisans öğrencileri
  • Doktora öğrencileri
  • KYK’dan veya başka yerden geri ödemesiz burs alan öğrenciler
  • Muhtaç aylığı alan öğrenciler

KYK’dan Öğrenim Kredisi Alanlar Vakıflardan Burs Alabilir mi?

Bilindiği gibi KYK tarafından verilen iki çeşit burs bulunmaktadır. Birisi geri ödemesiz olarak ihtiyaç sahibi öğrencilere verilen burs, diğeri geri ödemesiz burs çıkmayan ancak yine de ihtiyacı olan öğrencilere verilen geri ödemeli burs. Geri ödemeli burs kredi bursu olarak da bilinmektedir. KYK kredi bursu mezun olduktan 2 yıl sonra ödenmeye başlanmaktadır. Yönetmeliğin 5. Maddesine göre Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen burstan geri ödemesiz burs alan öğrenciler faydalanamamaktadır. Ancak geri ödemeli yani kredi bursu alan öğrenciler Vakıflar Genel Müdürlüğü bursunu alabilirler. Bu nedenle Vakıflar Genel Müdürlüğü burs başvuruları ve sonuçların açıklanması, KYK burs başvuruları ve sonuçlanmasının ardından yapılır.

Kimler ortaöğretim Bursundan Faydalanamaz?

Özel okullarda okuyan öğrenciler, açık öğretim ortaokulu ve açık öğretim liselerinde okuyan öğrenciler Vakıflar Genel Müdürlüğü ortaöğretim bursundan faydalanamaz. Aynı zamanda muhtaç aylığı alan öğrenciler de bu burstan faydalanamamaktadır.

Yurtdışında öğrenimine devam eden öğrenciler de bu burstan yararlanamamaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü bursu yalnızca yurt içinde okuyan öğrencilere verilir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Burs Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Vakıflar Genel Müdürlüğü burs başvuruları KYK bursu sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılmaktadır. Başvurular her yıl 15 Eylül-30 Ekim tarihler arasında yapılmaktadır. Başvuru sonuçları ise birkaç ay içerisinde açıklanmaktadır. Geçtiğimiz dönem Eylül-Ekim ayları arasında yapılan başvuruların sonuçları Ocak ayında açıklanmıştır. Başvuru sonuçlarına Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait siteden erişilebilir.

Burs Başvuruları Değerlendirme Süreci

Burs değerlendirmesinden öncelikle bilgilerin doğruluğu kontrol edilmektedir. Üniversite öğrencilerinin başvuruları Vakıflar Genel Müdürlüğü Burs Yönetmeliği ve bu yönetmeliğe ek olarak düzenlenen Yükseköğrenim Öğrenci Burs Yardımı Değerlendirme Kriterleri (Ek-2)’ne göre değerlendirilmektedir. Ortaöğretim bursu başvuruları da aynı şekilde değerlendirilmektedir. Tek farkı Yönetmeliğe uygunluğuna bakılmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü Eğitim Yardımı Değerlendirme Kriterleri (Ek-16)’ya göre değerlendirilmesidir.

Burs Verilen Öğrencilerin Takibi

Burs verdiği öğrencilerinin not ortalamalarını Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrol etmektedir. Çünkü sınıfta kalan, ortalaması tutmayan öğrencilerin bursları kesilmektedir. Bu sebeple bu bursu alan öğrenciler bir sonraki dönemde de burs alamaya devam etmek için sene sonunda bir sonraki sınıfa geçmeye hak kazandığını gösteren transkripti ve öğrenci belgesini ilgili bölge müdürlüğüne teslim etmek zorundadır. Aksi halde yeni dönemde burs alamamaktadır.

Burs İptali ve Bursun Geri Ödendiği Durumlar

Bazı durumlarda öğrencilerin bursu kesilirken bazı durumlarda ise o zamana kadar yatırılan bütün burs kişiden tahsil edilmektedir. Öğrencinin bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilerin, cezası tecil edilenler hariç herhangi bir sebepten haklarında 6 ay ve üzeri hapis cezası kesinleşmiş olan öğrencilerin, üniversitesinden en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin, okul kaydını donduran öğrencilerin bursu kesilmektedir.

Burs alacak öğrencilere karar verilirken verilen bilgilerin doğruluğunun araştırıldığını belirtmiştik. Bu araştırma öğrencinin burs almaya hak kazandığı tarihten sonra da devam edebilir. Sorgulama sonucu kişinin verdiği bilgiler gerçek ile örtüşmezse sadece öğrencinin bursu kesilmekle kalmaz, öğrenciye ödenen bursların tamamı faizi ile birlikte tahsil edilir.

Kardeşler Aynı Burs Türünden Faydalanabilir mi?

Vakıflar Genel Müdürlüğü Yönetmeliği’ne göre maalesef kardeşler aynı anda aynı burs türünden yararlanamaz. Yani kardeşlerin her ikisi de aynı anda ortaöğretim bursu veya ikisi de aynı anda yükseköğrenim bursu alamamaktadır. Ancak kardeşlerden biri yükseköğrenim bursu alırken diğer ortaöğrenim bursu alabilmektedir.

İletişim Bilgileri Neden Doğru Verilmeli?

Vakıflar Genel Müdürlüğü burs başvurularında iletişim bilgileri olarak e-posta adresi, telefon numarası ve posta adresi istenmektedir. Burs başvurularının değerlendirilmesinin ardından ilgili müdürlükler tarafından kısa mesaj, telefonla arama ya da mail yolu ile iletişime geçebilirler. Bu sebeple iletişim bilgilerinin doğru verilmesi ve kullanılıyor olması bursun onaylanması durumunda haberdar olabilmek için önemlidir.

Kişisel Bilgiler Yanlış Girildiğinde Değiştirilebilir mi?

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait siteden burs başvurusu yaptığınız ama bilgilerden herhangi birinin yanlış olduğunu fark ettiğiniz durumda başvuru süresi dolmadan kişisel bilgilerin güncellenebilmesi mümkün. Bunun için yapılması gereken henüz hiç başvuru yapmamış gibi en baştan Vakıflar Genel Müdürlüğü sitesine giriş yaparak en baştan başvuru formun doldurmak. Değişiklikleri tamamladıktan sonra kaydet tuşuna basmak gerekmektedir.

Burs Başvurusu Yapıldıktan Sonra Ne Yapılmalı?

Başvuruyu tamamladıktan sonra herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Sonuçların açıklanmasını beklemek gerekmektedir. Sonuçlar açıklandığında VGM sitesinde duyurular bölümünden açıklama yapılır. Ayrıca bu bekleme sürecinde başvuruda verilen iletişim bilgilerinin aktif durumda tutulması ve sık sık kontrol edilmesi önemlidir. Çünkü bölge müdürlükleri gerekli evraklar ile ilgili bilgilendirme gibi sebeplerden dolayı iletişime geçebilmektedirler.

Vakıflar Genel Müdürlüğü İletişim Bilgileri

Vakıflar Genel Müdürlüğü Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunmaktadır. İletişim numarası 0312 415 50 00’dır. Kep adresi ise vgm@vgm.hs01.kep.tr olarak sitesinde yer almaktadır. Ayrıca burs ile ilgili site üzerinden çözülemeyen sorunlarda vatandaşların bulundukları ildeki Vakıflar Bölge Müdürlüklerine gitmeleri faydalı olacaktır.

Kaynak: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir