Yatay Geçiş Şartları 2019

Konusu edilen, 2019 yılı yatay geçiş koşulları aşağıda maddelenmiştir;

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş, üniversite öğrencilerinin, benzer başka bir bölüme ya da farklı üniversitede aynı bölüme geçmesine olanak verir. Yatay geçiş yapmak için de, yazımızda bahsettiğimiz şartları sağlamanız gerekiyor.

Yatay Geçiş Türleri Nelerdir?

Yükseköğretim Kurulunun yönetmeliğine göre, yatay geçiş çeşitleri 3 adettir. Yatay geçiş yapmak istediğiniz bölüm, şu an okuduğunuz üniversitede ise kurum içi yatay geçişi, yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversite farklıysa kurumlar arası yatay geçiş türünü, ÖSYM puanı ile yatay geçiş yapmak için ise merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş türünü tercih etmelisiniz.

Kurumlar Arası Yatay Geçiş Nedir?

Farklı bir üniversiteye yatay geçiş yapmak istiyorsanız bu yatay geçiş türünü kullanmalısınız. Bu yatay geçiş türü sayesinde, okuduğunuz bölümle aynı düzeydeki başka bir bölümü, farklı bir üniversitede okuyabilirsiniz.

Kurumlar Arası Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

Farklı bir kurumdaki bölüme yatay geçiş koşulları aşağıda sıralanmıştır;
 

Yatay Geçiş Hangi Kurumlar Arasında Olabilir?

Kurumlar arası yatay geçiş yapmak için belirli şartları sağlıyorsanız, sadece belirli kurumlar arasında yatay geçiş yapabilirsiniz.  Hangi kurumlar arasında yatay geçiş yapılabildiği aşağıda açıklanmıştır;
 

Kurum İçi Yatay Geçiş Nedir?

Şu anki okuduğunuz kurum içinde başka bir bölüme geçmek için aynı kurumda yatay geçiş türünü kullanmalısınız. Bu yatay geçiş türünü de isterseniz sınav puanınıza göre, isterseniz not ortalamanıza göre yapabilirsiniz.

Kurum İçi Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Nedir?

ÖSYM Puanı ile yatay geçiş yapmak için en önemli şart puandır. Kayıtlı olduğunuz kurumdaki not ortalamasının bir önemi yoktur.

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

Yükseköğretim Kurulu 2014 tarihli yönetmeliğine göre sınav puanı ile yatay geçiş koşulları belirlenmiştir. Sözü edilen, merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak için sağlanması gereken şartlar aşağıdadır;

2019 Yatay Geçiş Tarihleri Ne Zaman?

Yatay geçiş başvurusu bahar yarıyılında veya güz yarıyılında yapılabilir. Her üniversitenin yatay geçiş başvuru tarihi farklıdır, Yatay geçiş tarihlerini, üniversiteler kendileri belirler. Geçiş yapmak istediğiniz kurumun sitesinden yatay geçiş başvuru tarihleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

2019 Yatay Geçiş Kontenjanları
Üniversiteler, geçiş kontenjanlarını duyurdu. Yatay geçiş yapmak istediğiniz kurumun sitesinden, yatay geçiş 2019 yılı kontenjanlarına ulaşabilirsiniz.

Yatay Geçiş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş başvuru yapma işlemi, çoğu kurumda internet üzerinden yapılır. Fakat, online başvuru harici başvuru kabul eden kurumlar da mevcuttur. Nasıl başvuru yapılacağına dair bilgiyi, yatay geçiş yapmak istediğiniz kurumdan alabilirsiniz.

Yatay Geçiş Başvurusu Belgeleri Nelerdir?

Kurumlar, yatay geçiş başvurularını alırken, birtakım belgeler ister. Yatay geçiş başvurusu yapmak için gereken evraklar aşağıda sıralanmıştır;

Yatay Geçiş Başvurusu Sonuçlarına Nasıl Ulaşılır?

Yatay geçiş sonuçları, başvuru yapılan kurumun internet sayfasından açıklanır. Başvurular bittikten sonra 1 hafta içinde, yatay geçiş yapmak istediğiniz kurumun internet sitesinden başvuru sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

2019 Yatay Geçiş Başvurusu Kaç Kez Yapılabilir?

Sadece 2 defa yatay geçiş yapma başvurusu yapabilirsiniz. Dolayısıyla, yatay geçiş yapmak için ortalamanıza dikkat etmelisiniz.

Yatay Geçiş Yaptıktan Sonra KYK Kredisi veya Bursu Kesilir mi?

Yatay geçiş işlemi sona erdikten sonra KYK kredisi ya da bursu, yatay geçiş yapmadan önce olduğu durumda devam eder. Fakat okuduğunuz kurumun değiştiğine dair KYK’yi bilgilendirmelisiniz. Bu işlemi de e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.

Yatay Geçişten Sonra KYK Yurdu İptal Edilir mi?

Aynı ildeki bir yükseköğretim programına yatay geçiş yaptıktan sonra KYK yurdu haklarını kullanmaya, kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Fakat, geçiş yaptığınız kurum, yurdunuzun bulunduğu şehirden farklı bir şehirdeyse, KYK yurduna tekrar başvurmalısınız. KYK ise yatay ve dikey geçiş öğrencilerini düşünerek, normal başvuru tarihlerinden farklı bir tarihte başvuru açıyor.

Yabancı Dille Eğitim Veren Programa Yatay Geçiş Yapılabilir mi?

Yatay geçiş yapmak istediğiniz kurumun kriterlerine bağlıdır. Farklı bir dilde eğitim veren yükseköğretim programına geçiş için yabancı dil yeterlilik belgesine ya da geçmek istediğiniz kurumun yapacağı yabancı dil sınavından başarılı olmanız gerekmektedir.

Kaynak: www.kamuilanlari.com

Exit mobile version