Gündem

Otomobil, Cep Telefonu, Laptop Alacak Olanların Acele Etmesi Gerekiyor; Çünkü, Çipe Zam Geliyor! TSMC Açıkladı; Çipler Artık…

Özellikle otomotiv sanayinde yarattığı etki ile bir süredir dünyanın sıcak gündemini oluşturan çipler, yaşattığı kriz nedeniyle tüm vatandaşların odağı haline geldi. Pandemi döneminde yaşanan tedarik sıkıntıları nedeniyle üretimi bir dönem durdurulmuş da olan çiplerin Rusya ve Ukrayna savaşı ile bir kez daha tedarik sıkıntısı yaşamaya başladığı öğrenildi. Bu tedarik sıkıntısının getirdiği şey ise, zam oldu.

Laptoptan cep telefonuna kadar pek çok üründe kullanılan çiplerin büyük bir bölümü Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited (TSMC) tarafından üretiliyordu. Tedarik sıkıntısı ile zor günler geçiren şirketlerin başında gelen TSMC, yeni bir zam haberi daha verdi. TSMC’nin duyurduğu zam haberinin ardından bu zammın otomobil ve elektronik ürün fiyatlarına da ne ölçüde yansıyacağı ortaya çıktı.

TSMC, Artan Maliyetler Nedeniyle Çipe Zam Yapacağını Açıkladı

Küresel bir salgın haline dönüşen koronavirüsün ardından otomotiv sanayisini etkisi altına alan çip krizi, kısa süre içerisinde çiplerin kullanıldığı tüm sektörlere sıçrayarak, ürünlerin fiyatlarında artış yaşanmasına neden oldu. Özellikle tüketici elektroniği olan bilgisayar, akıllı telefon, televizyon ve akıllı saatler gibi ürünlerde kullanımı ile tüketicileri doğrudan etkileyen çip krizi üretimindeki sıkıntılar başlayan Rusya ve Ukrayna savaşının ardından daha da belirgin hale geldi. Enflasyondaki küresel artış ile birlikte yaşanan tedarik sıkıntısına ek olarak bir de üretim maliyetlerinin artması dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited (TSMC) şirketini harekete geçirdi. Artan maliyetleri öne sürerek zam kararı aldığını duyuran TSMC, zamma gerekçe olarak hem ham madde fiyatlarında yaşanan artışı hem enflasyonu hem de üretimde yaşanan aksamaları gösterdi.

Teknolojik Ürünlerin De Zamdan Etkilenmesi Bekleniyor

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited (TSMC) şirketinin gerçekleştirdiği açıklamanın ardından çipin artan fiyatının sektöre nasıl yansıyacağı da belli olmuş bulunuyor. Akıllı telefonlar, PC bileşenleri, otomotiv, sunucu ürünleri ve diğer birçok elektronik ürüne zam olarak yansıması beklenen çip fiyat artışının yüzde 5 ila 8 oranında olacağı konuşuluyor. Bu bağlamda tüm ürünlerin de aynı oranda zamlanması bekleniyor. Öte yandan TSMC, zamlı fiyattan çip satışlarına 2023 yılından itibaren başlayacağını duyurmuş bulunuyor.

İlgili Makaleler