Küresel bir salgın haline dönüşen koronavirüsün görülmeye başlandığı günlerden bu yana en büyük maddi sıkıntıyı çeken sektörlerden biri de otomotiv sektörü oluyor. Tedarik zincirinden yedek parça üretimine kadar pek çok konuda zorlu günleri yavaş yavaş ardında bırakmaya başlayan otomotiv sektörü ve endüstrisi bu kez de başlayan Rusya ve Ukrayna Savaşı’ndan olumsuz etkileniyor.
Otomobil üreticisinden alıcısına kadar pek çok zorluğun yaşandığı otomotiv endüstrisine ve sektörüne beklenen ilk destek, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’den geldi. Tamı tamına 11 milyar Euroluk yatırım yapılacağını açıklayan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, otomotiv endüstrisine rahat bir nefes aldırdı.
Otomotiv Endüstrisine 11 Milyar Euroluk Yatırım
Ülke ekonomisinin turizme olan bağlılığını azaltmak için yeni bir ekonomik modeli devreye sokan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkesinin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GYSH)’nın yüzde 10’unu oluşturan otomotiv endüstrisine yöneleceklerini açıkladı. Otomotiv endüstrisi için önemli bir hamle yapan Başbakan Pedro Sanchez, 11 milyar Euroluk yatırımı çip üretimine ve geliştirmesine ayırdıklarını açıkladı. Söz konusu yatırım projesini kabine onaylatmaya hazırlanan Başbakan Sanchez, konuyla ilgili ise, “Ülkemizin endüstriyel ve teknolojik gelişmelerde öncü olmasını hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu. Yarı iletken yapımında kritik önemde olan neon ve argon gibi gazların tedarikinde savaş nedeniyle ciddi bozulmalar yaşandığına dikkat çeken Başbakan Sanchez, bu yatırım ile olumsuz etkilerin dağıtılacağını da vurguladı. Avrupa’da ikinci büyük otomotiv endüstrisine sahip olan İspanya için önemli bir hamle olan bu yatırımın dünyayı da ilgilendirdiği öğrenildi.
Çip Tedarikinde Hedef Beşte Bir
Rusya ve Ukrayna savaşı ile birlikte tüm dünyada baş gösteren tedarik sıkıntısı, özellikle Avrupa ülkelerinin otomotiv sektörünü etkilemeye başladı. Konuyla ilgili harekete geçen Avrupa Birliği, teknoloji ithalatına bağlılığı kesmek için çip üretimine yatırıma teşvikler vermeye başladı. 2030 yılına kadar dünyada ihtiyaç duyulan çiplerin beşte birini Avrupa’dan karşılamayı hedefleyen Avrupa Birliği, bu konuda verdiği yatırımların miktarlarını da artırdı. Geçtiğimiz gün 45 milyar Euroluk çip yasası ile Avrupa’da türünün ilk örneği çipler üretilmesi için kamu fonlarına izin veren Avrupa Komisyonu, savaş nedeniyle artan enerji maliyetlerine karşın desteklerinin günden güne artacağı bir planlamayı da devreye soktu.