Gündem

ÖTV İndirimi Gelirse; Binek Araçlar 132 Bin TL’ye Kadar Düşecek! ÖTV İndirimi Gelecek Mi? İşte Son Durum…

Otomobil sektörü için uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV), her geçen gün vatandaş için daha da yük olur hale geliyor. Öyle ki, ödenen ÖTV ve KDV tutarları, otomobillerin net fiyatı ile karşılaştığında vatandaşın neredeyse tek bir araca iki araç fiyatı ödediğini gösteriyor.

Sık sık vatandaşların yakındığı durumlardan biri olan otomobil sektöründen alınan KDV ve ÖTV, araçlardan kaldırıldığında ortaya çıkan miktarlar vatandaşları bir hayli şaşırtıyor. Hem hatchback hem de sedan araçlara uygulanan ÖTV’ye ek KDV eklenince bu rakamlar şiştikçe şişiyor.

ÖTV Nedeniyle En Uygun Sıfır Araç 300 Bin TL’ye Denk Geliyor

Sürekli olarak yükselen enflasyon ve pandemi günlerinde başlayan hala da çözüm bulunamamış olan çip krizi nedeniyle her geçen gün zamlanan sıfır araçlara, bir de ÖTV yükü uygulanıyor. Çevreye zara veren her türlü üründen alınan ÖTV, sıfır araçlara eklendiğinde en uygun sıfır araç modeli 300 bin TL sınırını aşıyor. Bu bağlamda vatandaşın cebinde ciddi bir yük olan ÖTV, kredisiz bir şekilde araç alımını neredeyse imkansız hale getirmiş bulunuyor. Öte yandan hem hatchback hem de sedan araçların ÖTV’li ile ÖTV’siz fiyatı neredeyse yarı yarıya fark ediyor.

ÖTV Hatchback Kasalarda Ortalama 140 Bin, Sedan Kasalarda Ortalama 200 Bin Fiyat Ekliyor

Araç fiyatlarını oldukça yükselten ÖTV’nin alınmayan hallerinde otomobil fiyatları neredeyse yarı yarıya iniyor. Bu bağlamda ÖTV’siz hatchback modellere bakıldığında örnek vermek gerekirse, Renault Clio Joy 1.0 Sce 65 beygirli modelin ÖTV’siz fiyatı 165 bin 783 TL iken; ÖTV’li fiyatı 313 bin TL’den satışa çıkıyor. Bunun yanı sıra Hyundai i20 1.4 MPI 100 PS Jump versiyonunun liste fiyatı 310 bin 500 TL iken; bu aracın ÖTV’siz fiyatı 164 bin 469 TL’ye düşüyor. Aynı şekilde Opel Corsa 1.2 75 HP Benzin MT5 modelinin fiyatı 379 bin 900 TL iken, bu fiyattan ÖTV kalktığında aracın fiyatı yalnızca 132 bin 567 TL oluyor. Sedan kasa araçlarda da durum değişmiyor. Örnek vermek gerekirse, Toyota Corolla Sedan 1.5 Vision için belirlenmiş olan liste fiyatı 432 bin 650 TL iken; yüzde 80 ÖTV vergisine takılan bu aracın net fiyatı 203 bin 695 TL oluyor. Fiat Egea Sedan 1.4 Fire 95 HP Easy için de benzer bir durum söz konusu iken; bu aracın ÖTV’li hali 295 bin 900 TL, ÖTV’siz hali ise 156 bin 726 TL olarak hesaplanıyor.

İlgili Makaleler