Prof. Dr. Selçuk Ayas Uyardı: “Bu Belirtilere Gözünüzü Kapamayın!” Özellikle Kadınlarda Çok Sık Görülüyor; Doğum Oranını Düşürüyor!

Özellikle kadınların sıklıkla karşılaştıkları jinekolojik rahatsızlıklar miyomdan ura kadar değişen büyüklüklerde farklı belirtiler ile kendisini gösteriyor. Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Ayas ise, özellikle cinsellikten üremeye kadar insan yaşamının pek çok kısmını etkileyecek olan kadın hastalıklarına karşı kadınları önlem almaya davet ediyor.

Habertürk’ün sağlık yazarı Ceyda Erenoğlu’na özel olarak bir röportaj vermiş olan Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Ayas, 30 yaşındaki kadınların en az yüzde 20’sinde görülen miyomların tahmin edilenden çok daha fazlasına neden olduğunu ifade ediyor. Kısırlık, ağrılı cinsel ilişki, düşük veya erken doğum, tekrarlayan gebelik kaybı gibi daha birçok soruna zemin hazırlayan miyomların önemsenmesini tavsiye eden Ayas, belirtileri de arka arkaya sıralıyor.

Normalden Fazla Ağrılı Adet Miyom Belirtisi ve Sonucu

Hem belirtisi hem de sonucu olarak miyomun en belirgin özelliklerinden biri olan günlük işleri yapamayacak kadar ağrılı adet sancısı halinde Prof. Dr. Selçuk Ayas’a göre, mutlaka doktora görünmek gerekiyor. Konuyla ilgili açıklamalarında; “Günlük aktiviteleri engelleyebilecek kadar ağrılı adet görme birincil ve ikincil olmak üzere iki tipe ayrılıyor. Birincil ağrılı adet ile ilişkili pelvik hastalık bulunmuyor. Ağrı, genellikle adetin başlamasından birkaç saat önce veya adetin başlamasıyla başlıyor ve genellikle birkaç saat sürüp tüm güne yayılabiliyor. Ağrı spazmlı olduğu için hasta, alt karın bölgesinde, uylukların arka ve orta kısmına yayılabilen ağrılı kasılmalar yaşıyor” ifadelerine yer veren Prof. Dr. Selçuk Ayas, tedavi süreciyle ilgiliyse; “Tedavi, genel sağlığın iyileştirilmesi yönünde olup ağrı kesiciler kullanılıyor. Herhangi bir pelvik patolojiyi dışlamak için ultrasonografi tetkiki yapılabileceği belirtiliyor. İkincil ağrılı adet ise, altta yatan pelvik hastalıkla ilişkili olarak ortaya çıkıyor. Olası ve sık nedenler kronik pelvik enfeksiyon, çikolata kisti, rahim fibroidleri olabiliyor. Ağrının tipik özellikleri donuk olması, arkada ve önde yer alması ve hiçbir yere yayılmaması olarak sıralanıyor. Adetten 3-5 gün önce ortaya çıkıp kanamanın başlamasıyla hafifliyor ve tedavi semptoma değil nedene odaklanıyor” ifadelerini kullanıyor.

Adet Görememek Normal Değil

Adet görememenin olağan bir durum olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Selçuk Ayas, konuyla ilgili; “Adet görememe durumu fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayrılıyor. Fizyolojik adet görememe; ilk adet görmenin başlangıcından önce, hamilelik sırasında, emzirme döneminde ve menopozdan sonra ortaya çıkıyor. Patolojik adet görememe ise ilişkili bir hastalık olduğunda meydana geliyor. Patolojik adet görememe de birincil ve ikincil olmak üzere alt bölümlere ayrılıyor. Birincil adet görememede adet görmeye başlanması için normal üst yaş sınırının 15 olduğunun bilinmesi gerekiyor. 16 yaşına kadar adet görmeyen bir kız çocuğu birincil adet görmeme olarak tanımlanıyor. Bunun vajina yokluğu gibi gelişimsel anomaliler, turner sendromu gibi kromozom anomalileri, tiroit ve adrenal yetmezlik gibi nedenleri olabiliyor. Tedavi nedene göre düzenleniyor. İkincil adet görememe, normal adet görmekte olan bir kadının 6 ay veya daha uzun süre adet görmemesi haline deniyor. Nedenlerinden bazıları arasında; tüberküloz, çikolata kisti, polikistik over sendromu, yumurtalık tümörleri, stres, hipotiroidizm, yetersiz beslenme, diyabet bulunuyor. Tedavi nedene özel olarak gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullanmış bulunuyor.

 

Exit mobile version