Rapor alan işçileri yakından ilgilendiren mahkeme kararı duyuruldu! Raporlu iken görüntülenen işçi, kovuldu!

Kamu kurumlarının işçi ve diğer çalışan haklarını savunmak amacı ile yürürlüğe koymuş olduğu birçok kanun maddesi bulunmaktadır. İşçinin hakkının işveren tarafından yenmemesi amacı ile yapılan bu düzenlemeler itibarın yanı sıra maddi kazançları da garanti altına almaktadır. Ancak bu kararların kötüye kullanıldığının tespit edilmesi durumunda kamu kurumları işverenin yanında olmakta ve işçinin kazancının kesilmesine hükmedebilmektedir. Nitekim bu ifadeyi doğrulayan bir olay, geçtiğimiz günlerde mahkeme tarafından verilen bir karar ile duyurulmuştur.

Kamu kurumları ile diğer özel sektör kurumları, sağlık sebeplerinden ötürü işe geçici süreliğine devam edemeyecek durumda olan çalışanlarının, doktor raporu şartı ile izinli sayılmalarına izin vermektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu ise 3 ve daha fazla gün istirahat hakkı verilmiş olan çalışanların günlük paralarını, hesaplarına aktarmaktadır. Hem çalışanı hem de işvereni koruma altına alan bu uygulama, geçtiğimiz yıllarda bir işçi tarafından kötüye kullanılmış olduğu düşünülerek mahkemeye taşınmıştır. Seneler sonra sonuçlanan mahkemenin hükmettiği karar ise tüm çalışanlara ders niteliği taşımaktadır.

İŞTEN KOVULDU!

Bir fabrikanın kalite kontrol departmanın işçi olarak çalışan bir vatandaş, daha önceki yıllarda Kurban Bayramı’ndan önce sağlık raporu almış ve bu raporu çalıştığı fabrika ile paylaşmıştır. Ancak sonrasında istirahatte olmasına rağmen Kurban Bayramı’nda hayvan pazarında görüntülenen işçi, işveren tarafından işten çıkarılmıştır. Bu durumun keyfi bir karardan ötürü devreye girdiğini savunan işçi ise hakkının yenmiş olduğu gerekçesi ile İş Mahkemesi’ne başvurmuş ve hem işe iadesinin hem de bu esnada kendisine ödenmemiş olan hakların yatırılmasını talep etmişti.

YARGITAY’DAN KARAR!

İşverenin savunmasını haklı bulmayan ve işçinin hayvan pazarında satış yaptığına dair somut bir kanıtın bulunmadığına işaret eden mahkeme, davayı işçinin lehine sonuçlandırdı. Ancak karara itiraz eden işveren avukatı ile birlikte devreye Yargıtay girdi. Yargıtay, geçtiğimiz günlerde yıllardır süren davayı sonuca bağladı.

Tarafları dinlediğini belirten Yargıtay, istirahatli iken yardımcı olmak amacı ile dahi olsa başka bir işte bulunulmaması gerektiğine işaret ederek davanın reddine karar verdi.

Exit mobile version