Resmi Gazete’de yayımlandı: Dijital Türk Lirası 2023 itibariyle ödemelerde kullanılabilecek!

Dünya genelinde dijitalleşme hızı giderek artıyor. Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl genelinde küresel anlamda kripto para akımı etkisini gösterdi ve ana akımda kripto paralar daha sık yer edinmeye başladı. Kripto para akımıyla birlikte ülkelerin ve merkez bankalarının dijital para çalışmaları da hızlandı. Bu noktada Türkiye’nin dijital para için atacağı adımlar merakla beklenirken, 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda Dijital Türk Lirasına da yer verildi.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) konusunda dünyada Çin, öncü ülke konumunda yer alıyor. Son yıllarda hemen hemen tüm ülkeler CBDC konusunda çalışmalarını hızlandırdı ve ülkemizde de dijital para çalışmaları hız kazandı. Resmi Gazete’de yayımlanan 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan bilgilere göre Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi ikinci faz bulguları doğrultusunda, Dijital Türk Lirası ile ödeme testleri başlatılacak.

“LİRALAŞMA STRATEJİSİ” BAŞLATILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı imzalandı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 2023 yılında enflasyon, para politikası ve mali piyasalara ilişkin önemli adımların atılmasına devam edilecek. Öte yandan 2023 yılında “liralaşma stratejisi” adımları da başta olmak üzere, para ve maliye politikası araçlarının koordineli şekilde uygulamaya konulmasıyla finansal istikrar gözetilecek ve fiyat istikrarını sağlama amacıyla hareket edilecek. Bu kapsamda gelecek yıl Dijital Türk Lirasının test çalışmaları başlayacak.

DİJİTAL TÜRK LİRASI ÖDEMELERDE KULLANILACAK

Dijital Türk Lirası çalışmaları kapsamında blok zincir (Blockchain) teknolojisi tabanında dijital merkez bankası parası (CBDC) uygulamaya alınacak ve Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda, Dijital Türk Lirası, ödemelerde test kullanımı ile faaliyete geçirilecek. Ayrıca bu çalışmalar doğrultusunda 2023’te dijital kimlik ve FAST sistemleri ile Ar-Ge kapsamında entegrasyon çalışmaları da tamamlanacak.

BANKALAR İLE ORTAK ÇALIŞILACAK

Toptan dijital para çalışmaları kapsamında bankalar ile Ar-Ge ve test çalışmaları ortak şekilde yürütülecek. Öte yandan uluslararası bazda iyi uygulamalardan yararlanılacak ve firmalara fırsat eşitliği sunan, güvenli bir finansal teknoloji (Fintech) ekosistemi kurulmasına destek verilecek. Bu kapsamda çalışmalar ile “Düzenleme Deney Alanı ve Endüstri Deney Alanı” ve “İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü” kurulacak.

Exit mobile version