Gündem

Rusya ve Ukrayna Savaşı Her Şeyi Etkiledi; Otomotiv Sanayinin Yeni Gözdesi Belli Oldu! Artık Paladyum Kullanılmayacak…

Geçtiğimiz aylarda Rusya’nın Ukrayna’ya ait olan bölgeyi işgal etmesi ile başlayan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, sürerken; hemen hemen her sanayi de bu savaştan etkilenmeye devam ediyor. Özellikle dünya otomotiv sanayinde yaygın olarak kullanılan paladyumun en büyük tedarikçisinin Rusya olması, otomotiv sanayini yeni bir malzemeye yöneltiyor.

Özellikle pandemi günlerinden bu yana yedek parça üretiminde bir tedarik sıkıntısı içerisinde olan otomotiv sanayi, şimdilerde başlayan Rusya ve Ukrayna Savaşı’ndan da önemli ölçüde etkilenmiş bulunuyor. Öyle ki, dünyaya paladyumu en büyük tedarik eden Rusya’nın savaş halinde olması platin grubu metallerin (PGM) arz ve talep görünümü büyük ölçüde belirsizleşiyor. Hal böyle olunca paladyumu ardında bırakmaya başlayan otomotiv sanayi, platine yönelmeye başlıyor.

Otomotiv Sanayinin Yeni Gözdesi Platin

Cam elyaf tarafında güçlü bir talep görmeye başlamış olan platin, otomotiv sanayinin de yeni gözdesi olmaya aday oluyor. Johnson Matthey tarafından hazırlanan PGM raporu da bunu doğrularken; yayınlanan rapora göre, platine olan talebin 2012 yılına göre yaklaşık üç milyon onsluk tüm zamanların rekorundan geri çekileceği kayda geçirilmiş buluyor. Son zamanların en güçlü dönemini yaşayan platinin bu yükselişi ise, daha önce kullanan paladyum ve rodyuma olan talebi düşürmeye başlıyor.

Otomotiv Sanayide Paladyum ve Rodyum Tarihe Karışıyor

Özellikle Rusya’nın tedarikçisi olduğu paladyum ve radyuma olan talep görülen belirsizlik nedeniyle düşmeye başlamış bulunuyor. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalar yılın sadece ilk çeyreğinden paladyum talebinin yüzde 26 düştüğünü gösteriyor. Bu talebin ilerleyen dönemlerde daha da düşmesini bekleyen araştırma şirketleri, platinin yükselişine karşı; otomotiv sanayinde paladyum ve rodyumda bir düşüş kaydediyor. Bunun yanı sıra diş alaşımlarında paladyumdan uzak durma eğilimi COVID günlerinden bu yana sürerken; otomotiv sanayinde de benzer bir uzaklaşma baş göstermiş bulunuyor. Konuyla ilgili önemli bir açıklama gerçekleştirmiş olan Dünya Platin Konseyi Araştırma Başkanı Trevor Raymond ise, yaşanan değişimler ile ilgili; “İkame çabası büyük ölçüde arttı. Bir otomobil üreticisinin yapabileceği tasarruf miktarı çok büyük. Paladyumun fiyatı ve mevcudiyetine ilişkin endişeler bu eğilimi artırıyor” ifadelerini kullanıyor.

İlgili Makaleler