Ekonomi

Sadece Akbank, TEB, İş Bankası ve ING Bank’ta Geçerli Olacak; 125 Bin TL Kredi İçin Gelir Belgesi İstenmeyecek! Tek Şart…

Bankacılık hizmetlerinin en çok talep gören ürünlerinden olan krediler, elbette artan ekonomik pahalılık ile birlikte çok daha talep görmeye başlıyor. Bu taleplerin çokluğu doğrultusunda kredi verirken birtakım kriterler getirmiş olan bankalar, kişilerin özellikle geri ödemeleri yaparken sorun çıkarmamasını istiyor. Dolayısıyla gelir belgesi göstermek pek çok bankanın kriterleri arasında yer alıyor. Ancak bazı bankalar gelir belgesi sunacak düzenli gelire sahip olmayan vatandaşlara da kredi veriyor.

Gelir belgesi bankalar için geri ödemesini garanti altına almasının en önemli yolunu oluşturuyor. Özellikle maaşını kendi bankasından alan vatandaşlara kredi vermek isteyen bankalar, kredilerin geri ödemelerini böylelikle otomatik olarak tahsil edebiliyor. Ancak bazı bankalar bu kuralı esneterek, gelir belgesi olmayan vatandaşlara bazı şartları taşıması halinde 125 bin TL’ye kadar ihtiyaç kredisi sunuyor.

Kredi Verirken Gelir Belgesi İstemeyen Bankalar Bu Şartları Arıyor

Bankalar kredi sağlarken iki temel kriteri baz alıyor. Bunlardan ilki gelir belgesi sunmak iken; ikincisi kişinin kredi notu oluyor. Dolayısıyla gelir belgesi istemeyen bankalar, kredi vereceği kişilerin kredi notlarının yüksek olmasını istiyor. Bu da Findeks kredi notu kapsamında 1.300 ila 1.700 arasında bir puana sahip olan vatandaşların gelir belgesiz bir şekilde kredi çekebilmesini ortaya çıkarıyor. Bunun yanı sıra bir yaş şartı arayan bankalar, gelir belgesi kredi vermek için başvuru yapan kişilerin yasalarca 18 yaşını doldurmuş ve 68 yaşını aşmamış olmasını istiyor. Kendi bankasında bir mevduat hesabı da talep edebilen bankalar, bunların hiçbiri olmadan ipotek usulü de kredi sağlamayı sürdürüyor.

Gelir Belgesiz Kredi Veren Bankalar Hangileri?

Gelir belgesiz kredi veren bankalar, 2022 yılında da şartlarını açıklamış bulunuyor. Bu bankalardan ilki olan Akbank, gelir belgesiz olarak sağlayacağı kredilerin limitini 125 bin TL olarak belirlemiş bulunuyor. Bu krediyi yüzde 2,30 faiz oranı ile sağlayan Akbank, azami vadeyi ise tutara göre değişmekle birlikte 36 ay olarak sunuyor. Bu şartlar altında ve en uzun vadede Akbank’tan çekilecek olan 10 bin TL tutarındaki bir ihtiyaç kredisinin aylık ödemeleri ise, yalnızca 449 lira 54 kuruş oluyor.

Gelir belgesi yerine kredi notunu baz alarak kredi sağlayan bankalardan biri olan Türk Ekonomi Bankası (TEB), müşterilerine maksimum 100 bin TL krediyi bu yöntem aracılığıyla sunuyor. Aylık akdi faiz oranını yüzde 2,15’ten başlayan TEB, tutara göre değişmekle birlikte 36 aya kadar vade de sağlıyor. Bu şartlar altında ve en uzun vadede TEB’ten çekilecek olan 10 bin TL tutarındaki bir ihtiyaç kredisinin aylık taksit ödemeleri ise, 436 lira 93 kuruş olarak hesaplanıyor.

Gelir belgesi sunamayan vatandaşlara hem kredi notuna bakarak hem de ipotek usulü kredi sağlayan Türkiye İş Bankası, 100 bin TL’ye kadar olan tüm ihtiyaçları bu yöntem ile gideriyor. Aylık faiz oranı yüzde 2,15’ten başlayan Türkiye İş Bankası’nın vadesi ise, azami 36 ay olarak belirlenmiş bulunuyor. İş Bankası’ndan çekilecek olan 10 bin TL değerindeki bir ihtiyaç kredisinin aylık taksit tutarları ise minimum 436 lira 93 kuruş oluyor.

Gelir belgesi olmadan sadece kredi notu ile kredi veren başka bir banka olan ING Bank ise, bu kapsamda çekilecek olan kredilerin üst limitini 80 bin TL olarak belirlemiş bulunuyor. Aylık faiz oranı 3,19 olan ING Bank’ın kredisinden 10 bin TL çekilmesi halinde en uzun vadede ödenecek olan taksit tutarı ise 518 TL olarak hesaplanıyor.

İlgili Makaleler