Akciğer Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akciğer organında yer alan hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasına akciğer kanseri denir. Kontrolsüz çoğalan hücreler akciğerde büyümeye başlar. Bu büyüme doku ve organlara zarar verir. Akciğer kanseri küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan kanser şeklinde 2 biçimde görülür.

· Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanser belirtisi kanserin oluştuğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Akciğerin üst bölgesinde meydana gelen kanser sinirlere baskı yapıp omuz ağrılarına neden olur. Akciğer hastalarında ses kısılması ve göz kapağı düşmesi görülür. Üst solunum yolu kapanan hastada kas ve iskelet ağrıları görülür. Akciğer kanseri olan kişilerde inatçı öksürükler ortaya çıkar. Sinsi ilerleyen hastalık uzu bir süre belirti vermez. Rutin sağlık kontrolleri akciğer kanser teşhisini kolaylaştırır. Akciğer kanseri olan kişiler nefes dağlığı çeker. Hırıltılı bir şekilde soluk alıp verir. Öksürükleri çok uzun sürer. Balgamlarından kan gelir. İştah kaybı yaşayan hastalar zayıflamaya başlar. Göğüs bölgesinde dayanılması güç ağrılar oluşur. Sesi kısılan hasta yutkunma güçlüğü yaşar. Kemik ve kasları ağrıyan hasta sürekli kendini yorgun hisseder.

· Akciğer Kanseri Kimlerde Görülür?

Sigara kullanan erkeklerde akciğer kanseri çok sık görülür. Akciğer kanserinde yaş önemli bir risk faktörüdür. 55 yaş üstü yaşlılar yüksek risk taşır.  45 yaş altı bireylerde nadir görülür. Dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyon insanda akciğer kanseri görülür. Ülkemizde bu sayı 40 bine dayanır. Akciğer kanserine yakalanan kişilerin % 80i sigara kullandığı tespit edilmiştir. Akciğer kanseri kemiklere, karaciğere, beyne ve böbrek üstü bezlerine yayılarak ciddi hasarlara neden olur. Hayati risk tehlikesi en yüksek kanser türü akciğer kanseridir.

· Akciğer Kanseri Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Akciğer kanseri sigara içenlerde yoğun olarak görülürken hiç sigara kullanmayan bireylerde de görülür. Sigara içilen ortamda bulunmak akciğer kanserine neden olur. Sigara, püro ve nargile içenler de akciğer kanseri görülür. Radon gazına maruz kalmak, hava kirliliği, verem, ışın tedavisi akciğer kanser riskini arttırır.

· Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır

Akciğer kanser tanısı için hastanın önce akciğer röntgeni çekilir. Röntgen sonucu kanserli kite ulaşılır. Hastanın hastalık geçmişi sorgulanır. Hastanın sigara, puro ve nargile kullanıp kullanmadığı sorulur. Hastanın çevresel olarak maruz kaldığı ortamlar incelenir. Hastalık genetik kökenli olup olmadığı incelenir. Hastadan balgam alınıp balgam tetkiki yapılır. Akciğer mukozasından örnek alınıp incelenir. Hastanın bilgisayarlı tomografisi çekilerek kite ulaşılır. İnce iğne biyopsisi yapılır.

· Akciğer Kanseri Tedavi Yöntemleri

Akciğer kanseri ameliyat yoluyla tedavi edilir. Operasyon kanserin akciğerdeki yayılım durumuna göre yapılır. Akciğerden parça alınır. Kanserli hücre çok geniş alana yayılmışsa hasta ameliyat edilmez. Akciğer kanseri tedavi edilirken kemoterapi uygulanır. Kanserli hücreler ilaçla yok edilmeye çalışılır. Kemoterapi uygulamasını özel eğitimli hemşireler uygular. Bu tedavi 28 günde 1 yeniden yapılır. Hastaya damardan sıvı ilaçlar verilir.

Akciğer kanserinde radyoterapi yöntemi uygulanır. Işın tedavisi ile kanserli hücreler öldürülür. Tümörlü hücreyi küçültmede kullanılır. Kanser ilerlemişse radyoterapi ile kemoterapi birlikte uygulanır.

Akciğer kanserinden korunmak için sigarayı bırakıp içilen ortamdan uzak durmalısınız. Radon gazı olan yerler için tedbir almalısınız. Asbest gazı işe çalışma yaptığınız ortamdan uzak tutun. Asbest gazı ile yapılan çalışmalarda koruma maskesi takmalısınız.. Hava kirliliği akciğer kanserini tetikler. Bu yüzden kirli ortamda bulunmamaya özen gösterin.

Kaynak: Kamuilanlari.com

Exit mobile version