Sağlık çalışanlarının bir süredir beklediği düzenlemelerden biri olan döner sermaye artışı, daha önce sadece doktorları kapsayacak şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getirilmişti. Bu düzenlemeyi kabul etmeyen sağlık çalışanları kapsamın genişletilmesini istemişti. Sağlık çalışanlarının talebi karşılandı.
TBMM’ye 14 maddeden oluşan teklif, sağlık çalışanlarına yapılan ödemelerdeki adaletsizliği gidermek üzerine yeniden düzenlendi. Bu sayede tüm sağlık personelleri ek ödeme artışı alabilecekken; ek gösterge farkı alacak olan sağlık personelleri de belirlenmiş oldu.
Sağlık Çalışanlarının Beklediği Haber Geldi
Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan sağlık personellerin döner sermayeden alacakları payları artırmayı hedefleyen yasa tasarısına ilişkin gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan yeni düzenlemeye göre, döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödeme tavan tutarlarının artırılması planlanıyor. Bu düzenlemeyle birlikte Sağlık Bakanlığı’nın merkez teşkilatlarında çalışan eğitim görevlisi ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerin alacağı döner sermaye gelirinin yüzde 800’den yüzde 950’ye çıkarılması planlanırken, uzman tabip ve uzman diş tabiplerinin alacağı döner sermaye gelirinin yüzde 700’den 850’ye; pratisyen tabip ve diş tabipleri ile uzman eczacıların alacağı döner sermaye gelirinin yüzde 500’den 650’ye; hastane müdürü ve eczacıların alacağı döner sermaye gelirinin yüzde 250’den 305’e; diğer sağlık çalışanların alacağı döner sermaye gelirinin ise yüzde 150’den yüzde 225’e çıkartılması öngörülüyor. Önceki teklifin aksine üniversite hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarını da kapsama alan bu düzenlemenin TBMM’de verilen aranın son bulmasının hemen ardından hayata geçirilmesi bekleniyor.
Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş Gelişmeleri Değerlendirdi
Kamudan emekli olan doktorlara 2018 yılında ödenmeye başlanan ilave ödeme tutarını artırmayı da öngören yeni düzenlemeye birlikte makam tazminatı almayan uzman tabip ve diş tabiplerinin emekli aylıklarının 2.119 TL; uzman olmayanların ise 1.648 TL artması bekleniyor. Bu artış ile birlikte uzman tabip ve diş tabiplerinin emekli aylığı 10.402 TL’den 12.521 TL’ye çıkarken; uzman olmayan tabip ve diş tabiplerinin emekli aylığı ise 9.460 TL’den 11.108 TL’ye kadar çıkmış oluyor. Yapılacak ek gösterge artışı ile sağlanacak olan zamları ve döner sermaye ödemelerine gelecek olan artışı değerlendiren Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ise, yasa teklifindeki olumlu adımların, sahadaki mağduriyetin görüldüğü anlamına geldiğini vurgularken; aynı zamanda bu düzenlemenin doğru uygulanması halinde sağlık sektöründe yapılan ödemelerdeki adaleti sağlayacağını ifade etti.