Cilt Kanseri Nedir? Lösemi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Her 100 bin erkeğin 2sinde, her 100 bin kadının 3ünde cilt kanseri görülür. Her 100 bin hastadan 1 tanesi cilt kanserinden ölmektedir. 

•    Kimlerde Cilt Kanseri Görülür?

1-    Ultraviyole ışınlarına maruz kalanlar,
2-    Çok sık solaryuma girenler
3-    Vücutta beni çok olanlar,
4-    Açık tenli olanlar,
5-    Yüzünde çok çil olanlar 
6-    15-29 yaş arası bireyler
7-    Metal ve kaynak işleri ile uğraşanlar
8-    Ailesinden birisi cilt kanseri olanlar cilt kanseri için yüksek risk taşır. 

•    Cilt (Deri) Kanserinin Belirtileri

Cilt kanserinin belirtileri şunlardır:

1-    Ciltte leke büyüklüğünde şekiller
2-    Ciltte iyileşmeyen yaralar
3-    Kızarma ve şişme
4-    Kaşıntı
5-    Ağrı ve hassasiyet
6-    Deri renginin değişmesi
7-    Bende tümsekleşme ve kanama

•    Cilt Kanseri Tanısı Nasıl Yapılır?

Cilt kanseri olan kişinin derisinde leke büyüklüğünde şekiller oluşur. Bu şekiller derinden farklı renktedir. Cilt kanseri teşhisi için yılda en az 2 kere cilt kontrolü yaptırılmalıdır. Benler, çiller ve lekeleri bilmek cilt kanser teşhisini kolaylaştırır. İyi aydınlatılan bir odada fiziki muayene ile tespit edilir.  Sırt, avuç içi, ayak tabanı, kafa derisi, göz, tırnak gibi vücudun tüm bölgelerini kontrol edin. Cilt kanser teşhisini dermatologlar yapar. Dermatoskobi yöntemi ile vücuttaki lekeler ve benler mikroskopla incelenir. Cilt kanserinin lenf bezlere ulaşıp ulaşmadığına bakılır.  Şüpheli bir bölgede kanser riski varsa bu bölgeden parça alınıp incelenir. 

Kanserli dokunun tümü ya da bir parçası ameliyatla çıkarılır. Ameliyatla yüksek başarı elde edilir. 

Yeterli derinlikte ve genişlikte kanserli dokular çıkartılır. Kanserli hücre yok edilmeye çalışılır. Bunu yaparken estetik yara izi kalmamasına önem verilir. Cilt kanserinde kişiye özel tedavi uygulanır. Küçük tümörler için ameliyat ve radyoterapi yöntemleri kullanılmaz. Bazal hücreli cilt kanserleri radyoterapi ile tedavi edilir. Sıvı nitrojenler kullanılarak anormal kanser hücreleri yok edilir. Kanserli bölge küreğe benzer bir kaşık ile kazınır. Özel cihazlar ile kanama durdurulup kanserli hücreler yok edilir. İşlem sonunda ciltte düz beyaz bir iz kalır. Yüzeysel cilt kanserleri krem ve losyon uygulanır. 

•    Cilt Kanserinden Korunma Yolları

Cilt kanserine neden olan UV ışınlarından korunmak gerekir. Bunun için günün en tehlikeli olduğu saat 10 ile 16 arası güneşten korunun. Direk güneş ışınına maruz kalmayın. Solaryumda bronzlaşmayın. Kozmetik ürün kullanırken son kullanma tarihine bakın. Güneşten korunmak için geniş spektrumlu krem kullanın. 

Kaynak: Kamuilanlari.com

Exit mobile version