İshal Nedir? İshale İyi Gelen Şifalı Bitkiler

İshal oluşmasında birçok faktör rol oynar. Aşırı baharatlı yemek yeme, alkol tüketimi, süt ürünlerini gereğinden fazla tüketmek ishal oluşmasının temel nedenleridir.

Uzun süren ishal kişide kilo kaybına ve bitkinliğe yol açar. Son kullanma tarihi geçmiş gıdalar ishal oluşumunu tetikler. Hazırlanan yemeklerin hijyenik olmaması ishale neden olur. Aşırı C vitamini, magnezyum alımı, kirli su tüketimi ve düzensiz beslenme ishale davetiye çıkarır.

shal sonucunda vücut aşırı su kaybeder. Bunun sonucunda kalp, karaciğer, böbrek ve akciğer hasar görür. Vücudun aşırı su kaybı kan dolaşımını olumsuz etkiler. İshal sonrası vücudun kaybettiği su miktarını bir an önce telafi etmek gerekir. 

•    İshalin Oluşum Nedenleri Nelerdir?

1-    İshal bağırsak sisteminde ortaya çıkan toksinlerin etkisiyle ortaya çıkar. 
2-    Sağlıksız besin tüketimi ishale neden olur. 
3-    Yemek ve salatada kullanılan bitkilerin zehirli olması
4-    Enzim eksikliği
5-    Laktoz içermeyen süt tüketimi

•    İshalin Belirtileri Nelerdir?

1-    Karın ağrısı
2-    Mide bulantısı ve kusma
3-    Halsizlik ve bitkinlik
4-    Yüksek ateş

•    İshale İyi Gelen Şifalı Bitkiler

1-    Karanfil kürü: Karanfil bağırsak florasını dengeler. İshal için çok iyi bir bitkisel besindir. On tane kuru karanfili kırıp bir bardak sıcak suyun içine atıp sabah akşam aç karnına tüketin. Kısa sürede ishaliniz kesilecektir. 

2-    Zencefil çayı: İshali kesmede çok etkili bir şifalı bitkidir. Vücudun sıvı dengesini korur. İshali durdurur. Vücuda direnç kazandırır. Soğuk algınlığına iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İyi bir mikrop kırıcıdır.

 

3-    Kahve-Limon: Türk kahvesinin içine yarım limon sıkarak iki dakika kaynatın. Bu yöntem ishali kesmede en çok kullanılan yöntemdir. Türk kahvesinin dinlendirici etkisi ile limon karışımı kısa sürede ishalinize son verecektir. 

4-    Elma sirkesi: Mide ağrısı ve ishali kesmede çok etkilidir. Elma sirkesi antiseptik özelliği ile ishali kısa sürede durdurur. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bir bardak su içine birkaç damla elma sirkesi konularak sabah akşam içilmesi tavsiye edilir. Elma sirkesi iştahı keser ve bağırsakların çalışmasına katkı sağlar. 

5-    Limon suyu: Üç dört limonu bir sürahi içine sıkın. Gün boyu limonlu su içmek bağırsakları düzenli çalıştırır. Kısa sürede ishali keser. 

6-    Havuç: İshale iyi gelen besinlerin başında havuç gelir. Kabukları soyulup kaynatılarak havuç suyu içilebilir. Ezilerek püresinin tüketilmesi de ishale iyi gelir. 

7-    Sarımsak: Birçok hastalığa deva sarımsak ishali kısa sürede keser. Günde 3-4 diş sarımsak tüketmek bağırsakların çalışmasını düzeltir ve ishali yok eder. 

8-    Kepek: Bağırsaklarda ortaya çıkan suyu emer ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bir yemek kaşığı kepek ishale iyi gelir. 

9-    Patates çorbası: İshal olan birisine mutlaka patates çorbası yedirin. Patates çorbası besleyici ve takviye edicidir. Vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Bağırsakları düzenleyerek ishali durdurur. 

10-    Böğürtlen: İshali iyileştirici özelliğe sahip böğürtleni meyve olarak tüketmelisiniz. Kış mevsiminde böğürtlen reçeli tüketebilirsiniz. Bağırsak sistemini düzene sokar ve ishali durdurur. 

11-    Keçiboynuzu tozu: Dışkıyı kalınlaştırıp ishalin kesilmesini sağlar. İshal olan bebeklerin mamasına bir yemek kaşığı keçiboynuzu tozu katarak bebeklerde ishal oluşumunu yok edebilirsiniz.

12-    Muz: Potasyum zengini muz kolay sindirilebilen bir meyvedir. İçerdiği zengin mineraller sayesinde vücudun kaybettiği sıvıyı muz tüketerek telafi edebilirsiniz. Muz ishalin iyileşme sürecini hızlandırır. 

Kamu İlanları

Exit mobile version