Sağlık

Kabızlık Nedir? Kabızlığa İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Bağırsak sisteminde meydana gelen kabızlık durumu dışkının tam olarak sindirilememesi durumudur. Kabız olan kişiler boşaltım yaparken zorluk çeker. Kabız olan kişi idrarını haftada 2-3 defadan az yapar.

Kabız olan kişinin idrarı kuru ve sert bir yapıdadır. Kabızlık tespit edilirken kişinin tuvalete çıkma sıklığı dikkate alınır. Kabız olan kişi tuvaletini yaparken çok zorlanır. Kabızlığın en önemli nedeni az sıvı tüketimidir. Kabızlığın tedavisi de bol sıvı tüketmekle gerçekleşir.

Kabızlık evde iyileşebilen bir rahatsızlık durumudur. Kabızlık için doktora danışıp tavsiyeler alabilir hastalığı kolay atlatabilirsiniz. Doktora danışmadan kulaktan dolma bilgileri uygulayarak sağlığınızı tehlikeye atmayın. Spor yapmak, sağlıklı ve düzenli beslenmek ve bol sıvı tüketmek doktorların kabızlık konusunda en ok tavsiye ettiği tedavi uygulamalarıdır.

•    Kabızlığa İyi Gelen Şifalı Bitkiler

1-    Bamya: İçinde zengin lif bulunur. Sindirim sistemini düzene sokar. Lifler bağırsakların çalışmasını sağlar. Bamya kabızlık dışında, bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. 

2-    Keten Tohumu: Kabızlıkta en çok kullanılan şifalı bitkilerin başında keten tohumu gelir. Keten tohumunda yer alan musilaj ile dışkı vücuttan hızlı bir şekilde dışarı atılır. Keten tohumu içinde bamya gibi sindirimi kolaylaştıran lifler bulunur. 

3-    Keçiboynuzu: Sindirimi düzelten bitkilerin başında keçiboynuzu gelir. Oldukça hafif bir bitkidir. İçerisinde düşük oranda yağ bulunur. Birçok rahatsızlığın giderilmesinde keçiboynuzu başrol oynar. Keçiboynuzu suyunu kaynatıp içebilirsiniz. Besinlerin içine keçiboynuzu tozu koyabilirsiniz. Özellikle küçük çocuklar için yoğurdun içine keçiboynuzu tozu koyabilirsiniz. 

4-    Anason: Anason ülkemizin birçok yerinde yetiştirilir. Kabızlığı gidermede önemli rol oynar. Midede oluşan gazı, krampı ve şişkinliği yok eder. Anason, kabızlık tedavisinde aktif olarak kullanılır. 

5-    İncir: İncir zengin lif içerir. Bu lifler kısa sürede çözünür ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzene sokar. Lifler dışkıyı yumuşatır. Yumuşayan dışkı bağırsaklardan kolay geçer. İncir, sindirimi kolaylaştırıp bağırsakları hızlı çalıştırır. İnciri taze ve kuru iki şekilde tüketebilirsiniz. 

6-    Erik: A, C ve B vitamini açısından zengin erik kabızlık sorununa birebir etkili bir meyvedir. Potasyum, magnezyum ve fosfor zengini erik iyi bir idrar sökücüdür. Komposto olarak erik tüketmek kabızlığa iyi gelir. Eriği akşamdan ıslatıp sabah aç karnına erik suyu içmek kabızlık oluşumunu önler. 

7-    Elma: Lif bakımından zengin olan elma sindirim sistemini düzene sokar. Suda çözülmeyen lifleri ile dışkıyı yumuşatan elma kabızlığı iyileştirir. Elmayı kabuklu tüketmeye özen gösterin. Lif elma kabuğunda yoğun biçimde yer alır. 

8-    Ispanak: Vücut için gerekli mineralleri ıspanaktan alabilirsiniz. Ispanak hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler. Ispanak çiğ olarak salatalarda tüketilmesi tavsiye edilir. Ispanağı kaynatıp balla tatlandırarak içerek kabızlığın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. 

9-    Lahana: Lif zengini lahana da hazmı kolaylaştıran bitkilerin başında yer alır. Haşlayıp balla tatlandırarak bir bardak içmeniz karın ağrısını önler ve hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların hızlı çalışmasını, dışkının yumuşamasını sağlar. 10 tane lahana yaprağını kaynatıp suyunu günde 2-3 bardak içmeniz uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. 

10-    Pırasa: Vitamin ve mineral deposu pırasa içerdiği nitriklerle bağırsakların rahat çalışmasını sağlar. Midedeki şişkinliği ve krampları yok eder. Pirinçsiz zeytinyağı ile pişirilen pırasa bağırsak florasını düzene sokar. Haftada en az 3 kere pırasa tüketmeniz tavsiye edilir. 

11-    Kayısı: Yemeklerden sonra yenilmesi sindirim sistemini düzene sokar. Yaş kayısı tüketimi ishale neden olabilir. Güneşte kurutulmuş kayısı tüketmeniz tavsiye edilir. 

Kamu İlanları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir