Sağlık

Kan Kanseri Nedir? Lösemi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kemik iliğinde başlayan kanserli hücreler zamanla tüm organlara yayılır. Bu kanser türü kemik iliğinin lenfatik sistemini bozar. Zamanında müdahale edilmeyen bu kanser türünde ölüm kaçınılmaz bir sondur. Olgunlaşmış akyuvarlar kontrolsüz biçimde artmaya başlar. Hızlı ilerleyen kan kanseri kolay belirti verirken yavaş ilerleyen kan kanserinde belirti tespit etmek zordur.  

Kan kanserini yenmek için kanserin erken teşhis edilip tedavi sürecine başlanmalıdır. Kan kanseri nedeni tam olarak tespit edilememiştir. Kanseri tetikleyen unsurlar belirlenmiştir. Kimyasallar ve radyasyon durumları kan kanserini hızlandırır. Hedefe yönelik ilaçlar verilip gerekirse hastaya kök hücre nakli yapılır. 

•    Lösemi Çeşitleri Nelerdir?

Lösemi 2 şekilde görülür. Birden bire ortaya çıkan ve çok hızlı gelişen lösemiye akut lösemi, yavaş ilerleyip sinsi bir şekilde vücuda yerleşen lösemiye kronik lösemi denir. Akut olanı agresif ve hızlı ilerlerler. Erken teşhis edilmediği zaman hastayı ölüme götürür. Her 10 löseminin 2 tanesi akut 8 tanesi kronik lösemidir. Akut lösemi çocuklarda çok sık görülür. Belirtileri kısa sürede belli olur. Kemik iliğinde bulunan kan hücreleri kontrolsüz biçimde çoğalır.

Kanserli hücreler kemik iliğine yapışır daha sonra buradan tüm vücuda yayılmaya başlar. Akut lösemi hastalarında kansızlık görülür. Kronik lösemi ise daha yavaş ilerler. Uzun süre belirti vermez. Akut lösemiye göre daha kolay tedavi edilir. Olgunlaşan hücreler kendisinden yapılması gereken işleri yapamaz hale gelir. Hücreler anormal bir şekilde çoğalmaya başlar. Olgunlaşan lenfositler vücudu enfeksiyonlara karşı koruyamaz. Kronik lösemi 60 yaş üstü yaşlılarda görülür. 

•    Kan Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Kan kanseri olan kişilerde kansızlık ortaya çıkar. Kansızlık sonucunda kişinin rengi solar, kendini halsiz hisseder ve çabuk yorulur. Egzersiz yaparken nefes daralması sorunu yaşar. Bireyin bağışıklık sistemi zayıflar. Vücudu kolay enfeksiyon kapar. Diş etinde burnu beklenmedik biçimde kanamaya başlar. Toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı döküntüler oluşur. Hasta geceleri çok sık terler. Hasta çok sık ateşlenip enfeksiyon kapar. Kemik ağrıları ve cilt altı kanamaları görülür. Boyun ve koltuk altı lenf bezleri şişer. 

•    Kan Kanseri Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Oluşum nedeni tam olarak bilinmeyen löseminin genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yüksek radyasyona maruz kalmak, sanayide kullanılan kimyasal ilaçlar, kemoterapi ilaçları kan kanseri oluşumunu tetikler. Hava kirliliği, gıda maddelerindeki kimyasallar, çürümüş gıdalar kan kanserine neden olur. 

•    Kan Kanseri Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kan kanseri tedavisinde erken tanı hayati öneme sahiptir. Lösemi kan hücrelerinin üremesini olumsuz etkiler. Hücreler kontrolsüz biçimde çoğalır. Çoğalan hücreler normal hücreler üzerinde baskı kurar. Lösemi tanısı için hastanın hastalık öyküsü dinlenir. Hastaya fiziki muayene yapılır. Kan sayımı ve gerekli biyokimyasal incelemeler yapılır. Kalça kemiğinden ilik alınıp incelenir. Kemik sıvısı alınarak inceleme yapılır. 

Kaynak: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir