Sağlık

Karaciğer Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Karaciğer vücudun kimya fabrikasıdır. Besinlerin depolanmasında görev alır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji için yağları yakarak enerjiye çevirir. Sindirim sisteminde önemli görev alan karaciğer gıdaların emilmesine yardımcı olur. Proteinlerin yapılmasında ve kanın pıtılaşmasında görev alır.

Vücuttaki zararlı besinlerin dışarı atılmasını sağlar. Karaciğer hücrelerinde görülen kanser türüne karaciğer kanseri denir. En yaygın görülen karaciğer kanser türü hepatosellürler karsinomadır. İntrahepatik kolanjiyokarsinoma ve hepatoblastoma gibi diğer karaciğer kanseri türleridir. Kanser vücudun farklı bir bölgesinde başlayıp karaciğer ulaşmışsa bu kanser karaciğer kanseri kabul edilmez. 

•    Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer kanser hastaları ciddi kilo kaybı yaşar. Hastanın iştahı kaybolur. Az yemek yemesine rağmen kendini tok hisseder. Karın bölgesi şişen hastada ağrılar oluşur. Cildi sarıya yakın bir renge dönüşür. İdrar ise soluk renklidir. Bilinmeyen kaşıntılar oluşur. Yüksek ateş ve terleme görülür. Mide bulantısına bağlı kusmalar yaşanır. Hasta kendini yorgun hisseder. Cilt ve göz akı sararır. Dışkısı beyaz kireç rengine dönüşür. 

•    Karaciğer Kanseri Kimlerde Görülür?

Karaciğer kanseri; Hepatit B, hepatit C gibi enfeksiyon durumu yaşayan kişiler karaciğer kanseri için yüksek risk taşır. Geri dönüşü olmayan karaciğer tahribatları ve siroz karaciğer kanserini tetikler. Karaciğerde oluşan kalıtsal hastalıklar, kan şekeri bozukluğu olanlar, karaciğerde yağ birikmesi olanlar, uzun yıllar alkol tüketenlerde karaciğer kanseri daha çok görülür. 

•    Karaciğer Kanseri Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer kanser tedavisi hastalığın evresine, hastanın yaşına, hastanın genel sağlık durumuna göre yapılır. En yaygın tedavi yolu ameliyattır. Tümör küçükse ameliyatla tümör alınır. Karaciğerde hasar büyükse hastaya karaciğer nakli yapılır. Karaciğer nakli çok az sayıda hastaya yapılmaktadır. Karaciğer çevresindeki kanserli hücreler için lokal tedavi uygulanır. Karaciğer hücreleri ısıtılarak kanserli hücreler yok edilmeye çalışılır. Bazı durumlarda karaciğerli hücreler dondurulur. Tümör olan hücreye alkol enjekte edilerek tümörler öldürülmeye çalışılır. Karaciğer organına kemoterapi ilaçları enjekte edilir. Radyasyon dolu boncuklarla karaciğer tümörleri yok edilir. Karaciğer kanser tedavisine yönelik ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlar hastanın ağrı ve sızısını dindirmeye yönelik uygulanır. 

Karaciğer kanser tanısını koymak için hastaya testler uygulanır. Kan testi ile karaciğerdeki anormal durumlar tespit edilir. Görüntüleme testleri ve bilgisayarlı tomografi ile kanserli hücreler tespit edilmeye çalışılır. Karaciğer doku örneği alınarak laboratuar ortamında incelenir. 

•    Karaciğer Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Karaciğer kanserinden korunmak için şu hususlara dikkat etmelisiniz. 

1-    SİROZ RİSKİNİ AZALTIN: Siroz durumu karaciğere büyük zarar verir. Siroz durumunu azaltmak için alkolü bırakmalısınız. 
2-    SAĞLIKLI KİLODA KALIN: Vücut ölçünüzü korumaya çalışın. Sağlıklı ve engeli beslenip spor yapın. Kilo vermek için kaloriyi azaltıp bol egzersizler yapın. 
3-    KİMYASALLARA DİKKAT EDİN: Ev ve iş yerlerinde temizlik için kullandığınız kimyasallara dikkat edin. 
4-    HEPATİT B AŞISI YAPTIRIN: Hepatit B aşısı yetişkin ve çocuklara % 90 koruma sağlar. Aşı özellikle bebek ve çocuklarda kalkan görevi üstelenir. 
5-    KORUMASIZ CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEYİN: Partnerinizde HBV, HCV gibi enfeksiyonların bulaşmaması için cinsel ilişki sırasında mutlaka koruyucu kordon takın.  

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir