Sağlık

Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide mukozasında ortaya çıkan kötü huylu tümörler mide kanserine neden olur. Dünya genelinde her yıl 800 bin insan mide kanseri yüzünden ölmektedir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülür. Teknolojinin gelişmesi ile artık mide kanserleri kolay teşhis edilmeye başlandı. Doğru beslenme ile mide kanserinden korunabilirsiniz

•    Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Mide kanseri oluştuğu ilk dönemde belirti vermez. Bu kanser türünde ilk göze batan belirti hazımsızlık ve şişkinliktir. Etli gıdalara karşı isteksizlik oluşur. İlerleyen safhada karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve kilo kaybı belirtileri ortaya çıkar. 40 yaş üstü bireylerde hazımsızlık ve kilo kaybı tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Sindirim sistemi bozukluğu, mide ağrısı ve hazımsızlık gibi şikayetler ortaya çıktığı anda vakit kaybetmeden doktora görünmek gerekir.

Mide asidi yükseldiği zaman midede geğirmeler oluşur. Bu kansere yakalanan hastalar yemek yerken erken südre doymuş hissine kapılırlar. Uzun süren tokluk durumu kişiye kilo kaybettirir. Mide içinde kanamalar meydana gelir. Sürekli kanamalar hastalarda kansızlığa neden olur. Kanın pıtılaşma oranı yükselir. Hastada göğüs ağrısı ve nefes daralması gibi durumlar ortaya çıkar. Bacaklar şiştiği zaman kan pıtılaşmasını önlemek adına mutlaka doktora görünmek gerekir. Mide bulantısı ve yutkunma güçlüğü yaşanır. İlerleyen mide kanseri durumlarında dışkıdan kan gelmeye başlar. 

•    Mide Kanseri Kimlerde Görülür?

Mide kanseri birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Sindirim sisteminde başlayan bu kanser ilerleyerek mideye ulaşır. Sindirim sisteminde yaşanan aksaklıklar bu kanseri tetikler. Yanlış beslenme alışkanlıkları, mangalda pişen etler, aşırı tuzlanan turşular mide kanserine neden olur. Mide kanserinden korunmak için Akdeniz usulü beslenmelisiniz. Doğal sebze ve meyve vücudu mide kanserine karşı korur. Sigara ve alkol mide kanserini tetikler. Genetik etkenler de mide kanserinde belirleyici unsurdur. 

•    Mide Kanseri Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide kanseri erken teşhis edildiği zaman tedavi edilebilir. Düzenli sağlık kontrolleri erken teşhisi kolaylaştırır. Endoskopi yöntemle teşhis edilmeye çalışılır. Işıklı kamera yemek borusunu ve ince bağırsağı gözlemler. Anormal görünen bölgelerden parça alınıp incelenir. Kontrasalı grafiler ve bilgisayarlı tomografi ile mide kanseri tanısı konur. Kanserin diğer organlara yayılıp yayılmadığını anlamak için testler yapılır. Bu test sonuçlarına göre tedavi belirlenir. Mide kanserinde tümör lenf bezlerine sıçramışsa kemoterapi tedavisi uygulanır. Mide kanseri ameliyatları 2-5 saat sürer. Ameliyatla midenin büyük bir kısmı alınır. Mide ameliyatı sonrası hastalar küçük porsiyonla beslenmelidir. Dengeli ve düzenli beslenmeye önem vermelidir. 

•    Mide Kanserinden Korunmak İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?

Mide kanserinden korunmak istiyorsanız beslenme alışkanlığınıza dikkat etmelisiniz. Kırmızı et, turşu, çay ve tuz tüketimini azaltmalısınız. Mangalda et pişirirken derecesini iyi ayarlamalısınız. Fazla tuz ete kanserojen özellik kazandırır. Tütsülenmiş et, balık, peynir ve salamura besinler
Tüketmeyin. Eti çiğ tüketmemeye özen gösterin. Nitrat tuzlar, hazır yiyecekler ve konservelerden uzak durun. Aşırı sıcak yiyecek ve içecekler yemek borusuna ve mide mukozasına zarar verir. 

Soluduğumuz havada yer alan asbestoz ve talk gibi gazlar mide kanserini tetikler. Bol çeşit sebze ve meyve tüketip sigara ve alkolden uzak durmalısınız. Sağlıklı ve dengeli beslenin. Aşırı yağlı, baharatlı ve tuzlu besinlere sınırlama getirin. 

Kaynak: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir