Sağlık

Öksürüğe İyi Gelen , Öksürüğü Kesen Bitkiler

Öksürük oluşum sebeplerine göre 3 alt başlıkta toplanır. 

1- Kuru öksürük: Nezle, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, fazla sigara içme, sindirim bozuklukları, gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak solucanları, kalp hastalıkları ve ses tellerinde meydana gelen rahatsızlıklar kuru öksürüğe neden olur. Kuru öksürük balgamsızdır. 

2- Nöbet şeklinde gelen öksürük: Bu öksürük boğmaca veya ciğer şişmesi; gırtlak veya hava borusunun tahriş olması gibi nedenlerden kaynaklanır. Bu tip öksürükte balgam çok az miktarda görülür. 

3- Balgamlı öksürük: Bu tip öksürükte kişi sürekli öksürür. Bu öksürükte balgam görülür. Nefes alıp verirken hırıltı ortaya çıkar. Kişi nefes alıp verirken zorluk çeker.  Balgamlı öksürük; bronşit, astım, sinüs iltihabı, müzmin sinüzit, kalp hastalıkları ve verem gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. 

•    Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler

1-    Meyan kökü: Balgamlı öksürüğü gidermek için meyan kökü ile incir bir su içinde kaynatılıp içilmesi tavsiye edilir. Meyan kökü, grip, nezle, anjin, nefes darlığı, öksürük ve balgamı giderir. Bronşları yumuşatarak kişinin rahat nefes alıp vermesini sağlar. 

2-    Ebegümeci: Bir fincan soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı ebegümeciyi katıp demleyin. Demlendikten sonra 12 saat bekleyin. Karışımı süzüp başka bir kabın içine koyun. Günde iki kez sabah ve akşam 1 fincan tüketmeniz tavsiye edilir. 

3-    Çitlembik tohumu: Çitlembik tohumunu havanda dövüp toz haline getirip bir fincan su içinde kaynatın. Günde iki kez sabah akşam tüketin. 

4-    İncir Yaprağı: Bir litre su içine 1 avuç ince kıyılmış incir yaprağını kaynatıp sabah akşam tüketmeniz tavsiye edilir. 

5-    Mayasıl otu: Bir litre su içine mayasıl oyunu katıp kaynatın. Süzme işleminden sonra iki kez sabah 1 kez akşam olmak üzere 3 fincan tüketilmesi tavsiye edilir. 

6-    Kereviz: Bir litre su içine küçük parçalara ayrılmış kerevizi koyup kaynatın. Süzdükten sonra sabah akşam düzenli olarak tüketin. Fincan içine 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek içilmesi soğuk algınlığını da giderir. 

7-    Şalgam: Bir miktar şalgamı mikserden geçirin. Tülbent yardımıyla suyunu sıkın. Bir bardak turp suyuna 1 çorba kaşığı bal ilave edin. Sabah ve akşam olmak üzere her gün 1 çorba kaşığı tüketin. 

8-    Ayva yaprağı: Eski çağdan bugüne öksürük kesmek için en çok kullanılan bitki ayvadır. İster kuru ister yaş olsun çay haline getirilip tüketilebilir. Boğaz yolu enfeksiyonunu gideren ayva yaprağı öksürüğü kısa sürede keser. 

9-    Ekinezya çayı: Ekinezya çayı soğuk algınlığını giderip sindirim sistemini güçlendirir. Boğaz ve akciğer iltihabı sonucu ortaya çıkan hasarı giderir. Ekinezya çayına 1 tatlı kaşığı bak ilave edip 2 fincan tüketilmesi tavsiye edilir. 

10-    Bal-ıhlamur-ayva: Bal, ıhlamur ve ayva üçlüsü öksürüğe birebir bitkilerdir. Karışım oldukça lezzetli bir karşım olup boğaz yollarını yumuşatır, boğazda meydana gelen tahrişlerin düzelmesini sağlar. 

11-    Bal-Zencefil-Karanfil: İçerdiği uçucu bileşenleri bakteri ve virüslerin neden olduğu iltihapları giderir. Bu üçlü iyi bir ağrı kesicidir. 

12-    Karabiber-Bal: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ilık su içine 1 bardak bal ve su katılıp tüketilmesi tavsiye edilir. Karışım sabah akşam günde 2 kere tüketilmelidir. Gastrit ve reflü gibi mide sorunu olan kişilerin bu karışımı fazla tüketmesi tavsiye edilmez.  

13-    Yeşil Çay ve Kakule: Güçlü bir antioksidan olan yeşil çay bitkisi kakule ile birleşince güçlü bir öksürük kesici etkisi gösterir. Uzmanlar hipertansiyon ve taşkirdi problemi olan kişilerin fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. 

14-    Adaçayı: Boğazı yumuşatır ve boğaz ağrısını dindirir. Demlenip soğutularak tüketildiği gibi gargara olarak da kullanılabilir. 

Kamuilanlari.com Özel İçerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir