Sağlık

Prostat Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Erken teşhis edilen prostat kanserinde yüksek başarı elde edilir. İlk etapta belirti vermeyen bu kanser türü 40 yaşından sonra kan tahlilleri ile anlaşılır. Prostat bezlerinde yer alan hücrelerin kontrol dışı büyümesi ile ortaya çıkar. Hücreler kontrolsüz biçimde çoğalmaya başlar. Kanserli hücreler prostat çevresindeki kapsüle ulaşır. Şikâyetler hastayı daha geç dönemde rahatsız eder. Büyüme ve yayılma dönemlerinde kanserli hücreler diğer organlara yayılır. Kanser hücreleri lenf sistemine kan dolaşımı yoluyla sıçrar. 

•    Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri hastalığın ilerleme durumuna göre ortaya çıkar. Sinsi gelişen bir hastalık olup ilk dönemde belirti vermez. Belirtiler ortaya çıkar çıkmaz hemen tedavi süreci başlamalıdır. Erken teşhis edilen prostat kanserleri tedavi edilir. Prostat kanseri olan hastalar idrarlarını yaparken zorlanırlar. İdrarın akış kuvveti düşüp menide kanama görülür. Kişi boşaltım yaparken şiddetli ağrı ve sızılar yaşar. Özellikle hastanın kasık bölgesi sızlar. 

•    Prostat Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Prostat kanser oluşum nedenleri tam olarak bilinmez. Genetik faktörlerin etkisi olduğu düşünülür. Kusurlu olan prostat hücrelerinin kontrol dışı büyümesi ile ortaya çıkar. Ailesinden birisi prostat kanseri olmuş kişilerde daha sık görülür. Yumurtalık ve meme kanseri olmuş kişilerde görülür. Prostat kanser oluşumuna çevresel faktörler etki eder. Yaş prostat kanserinde belirleyici bir unsurdur. 50 yaş altı erkeklerde nadir görünen bu kanser 55 yaş üstü erkeklerde daha sık görülür. Siyahî erkeklerde görülme riski beyaz erkeklere göre daha fazladır. 

•    Prostat Kanser Tanısı Nasıl Konur

Prostat kanser tanısı PSA kan testi ve fiziki muayene ile belirlenir. Hastadan kanserli hücre alınıp biyopsisi ile incelemeye alınır. İğne yardımı ile rektumdan giriş yapılıp prostat dokusundan parça alınır. Alınan parçalar mikroskopla incelenir. En yaygın tanı yöntemi makatın parmakla muayene edilmesidir. Parmak yardımı ile hastanın prostatına bakılıp büyüklüğü ve normalliği kontrol edilir. 

Her kanser türünde olduğu gibi prostat kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır. Erken teşhiste hastalığın yan etkileri minimum düzeye indirilir. Prostat kanserini teşhis etmek için Prostat Spesifik Antijen kan testi uygulanır. Dijital Rektal muayene ile makattan prostat incelenir. Tarama testleri yüksek risk içerdiği için en son çare olarak kullanılır. 

•    Prostat Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır

Prostat kanser tedavisi; kanserin büyüme hızına, yayılma durumuna ve hastanın genel sağlık durumuna göre özel olarak belirlenir. Cerrahi operasyon yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemidir. 

Robotik, laparoskopik ve açık cerrahi yöntemler hastaya sunulan tedavi yöntemleridir. Erken teşhis edildiği zaman ışın tedavisi yapılır. Laparoskopik yöntemle kanserli hücreler kontrol altına alınır. Kanserin ilk 2 evresinde yer alanlar için cerrahi operasyon ve radyoterapi uygulanır. Bu tedaviler bittikten sonra hastaya hormonal tedaviler uygulanır. Cerrahi operasyonlar hastaların yaşam süresini uzatır. 

Kaynak: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir