Uykusuzluk Neden Olur? Uykusuzluğa İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Sağlıklı bir yaşamda uyku önemli bir yere sahiptir. Uykusuz geçen günlerde iş performansımız düşer. İşlerimize adapte olamayız. Enerjimiz kısa sürede tükenir. Kendimizi halsiz ve bitkin hissederiz. Uyku vücuda direnç kazandırır. Öğrenme sürecini hızlandırır. Vücudun enerji potansiyelini yükseltir. 

•    Uykusuzluğa İyi Gelen Şifalı Bitkiler

1-    Şerbetçi Otu: Halk arasında maya otu ya da bira otu olarak bilinir. Uykusuzluğu giderir. Hormon seviyesini dengede tutar. Bir tatlı kaşığı dolusu şerbetçi otunu orta boy su bardağı kaynatılmış suyun içinde haşlanır. 10 dakika demleyip süzdükten sonra gün boyunca 3 bardak taze demleyerek tüketin. Çayı içtikten sonra bir tül kesenin içine şerbetçi otunu koyup yastık altına koyabilirsiniz. 

2-    Oğul Otu: Halk dilinde limon nanesi ya da melisa çayı olarak bilinir. Oğul otunun kokusu çok keskin olup insanın içini açar. Sinirlerin yatışmasına destek olur. 2-3 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış oğul otunu1 bardak su içinde demleyip tüketin. Bal ile tatlandırarak günde 3-4 bardak tüketilebilir. Yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir. 

3-    Kedi Otu: Kedi otunun küçük pembe ve beyaz çiçekleri vardır. Çekici bir görüntüsü olmasına rağmen kokusu o kadar hoş değildir. Bu koku kedilerin hoşuna gittiği için halk arasında kedi otu olarak adlandırılmıştır. Uykusuzluğa iyi gelen bir bitkidir. Yatmadan 1 saat önce 1 kapsül alınması tavsiye edilir. Kedi otunu çay ve tablet şeklinde aktarlardan temin edebilirsiniz. 

4-    Papatya: Sakinleştirici bir etkisi vardır. Sinir sistemini rahatlatır, bitkinliği alır. Banyo suyu içine 3 avuç papatya konur. Normal çay gibi demlenip içilir. Günde 3 defa içilmesi tavsiye edilir. Uykusuzluk konusunda ülkemizde en çok tüketilen bitkidir. Hazmı kolaylaştırıp kalp spazmını önler. 

5-    Lavanta: Lavantanı kokusu sinir sistemini gevşeterek stres hormonlarını yok eder. Beyni rahatlatan alfa dalgası üretimini arttırarak uyumanıza destek olur. Depresyon ve sinir gibi durumlarda yatıştırıcı etkisi vardır. Lavanta yağını duştan sonra masaj yaparak da kullanabilirsiniz. Masaj yapmak sizi rahatlatır ve deliksiz bir uyku çekmenizi sağlar.  

6-    Kereviz Sapı: Piyasada yaygın olarak bulunmaz. Aktarlardan temin edebilirsiniz. Uykusuzluğa iyi gelir. İnce doğrayıp çorba ve salataya ilave ederek kullanabilirsiniz. 

7-    Çarkıfelek Çayı: Sakinleştirip kasları rahatlatır. Ağrıları dindirir. Bitki içinde yer alan harmin bileşeni insana mutluluk verir. Uykuya dalmayı zorlaştıran zihin karışıklığını ortadan kaldırır. Fazla tüketilmesi halsizliğe neden olur. Alkollü içeceklerle birlikte depresyon ilacı kullanan kişilerin bu bitkiyi kullanması sakıncalı sonuçlar doğurabilir. 

•    Uykusuzluk İçin Alınabilecek Diğer Önlemler

Uyku öncesi yatağa girmeden 2-3 saat önce yemeğinizi yiyin. Yemek yiyip yatağa girmek midede şişkinliğe neden olur. Bu da uyku düzenini olumsuz etkiler. Yatmadan kafeinli içecek tüketmeyin. Yeşil çay gibi çayların da kafein içeriğini unutmayın. Yatak odasında televizyon izlemek uykunuzu dağıtır. Uykunuzu düzene sokup sürekli hep aynı saatte yatağa gitmeyi alışkanlık haline getirin.

Gündüz gün içinde uyumayın. Gündüz uykusu gece uykunuzun gelmemesine neden olur. Uyarıcı ilaçları doktora danışmadan kullanmayın. Doktor onayı olmadan Antidepresan gibi psikolojik ilaçlar kullanmayın. Yatak odanız karanlık ve serin olmalıdır. Aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda uykunuz gelmez. Geç saatlerde atıştırmak uykunuzu kaçırır. Gece yenen çikolata şeklinde atıştırmalıklar uykusuzluğa neden olur. Gündüz yapılan egzersizler uykuya geçişi kolaylaştırır. Uyumadan önce yarım saat kitap okumak uykunuzu getirir. 

Kamuilanlari.com Özel İçerik

Exit mobile version