Genel

Sarayın bir günlük harcaması ne kadar?

Hakkari Milletvekili Sait Dede’nin iddialarına göre Saray’ın (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi) bir günlük harcaması 8,6 milyon Liranın üzerine çıkmış durumda. Dede’nin, sarayın harcamaları ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu bilgilere yer verdi;

2019’DA EKONOMİK SIKINTILAR YÜZÜNDEN 1.370 KİŞİ İNTİHAR ETTİ

TÜİK’in şaibeli rakamlarında bile, 2019 yılı itibarıyla, son beş yılda ekonomik sıkıntılar yüzünden intihar eden kişi sayısı 1.370 ve bu, TÜİK verilerine göre. Daha geçen gün Samsun’da bir insanımız eline “iş” ve “aş” yazarak yaşamına son verdi. Böyle acı manzaraların yaşandığı bir ülkede, sarayın yaptığı harcamalara bakalım:

SARAYIN BİR GÜNLÜK HARCAMASI

2020 yılında saraya ayrılan bütçeye göre, sarayın bir günlük harcaması 8,6 milyon TL’nin üzerindedir. Bu rakam, 3.715 asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk gelmektedir. Yine, 2020 yılında asgari ücretle çalışan bir emekçinin, bir aylık maaşı 2.324 TL iken, sarayın bir dakikalık gideri 7.675 TL’dir. Sadece bu yıl, Cumhurbaşkanlığı saraylarının yapım ve onarımı ile araç alımlarına 610 milyon lira yatırım harcaması yapılması beklenmektedir. Bu rakam yaklaşık olarak 265.217 asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk gelmektedir.

Su, ısıtma gideri, elektrik gideri, internet aboneliği harcaması gibi kalemlerden oluşan tüketime yönelik mal ve malzeme alımları 25,5 milyondan 40,9 milyon liraya yükselmiştir.

Sarayın mal ve hizmet alımına harcanan para 428 milyon TL’dir. Bu rakam yaklaşık olarak 184 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk gelmektedir.

İnsanların eve ekmek götüremediği için intihar ettiği bir süreçte sarayın mutfak için harcadığı para 5 milyon 310 bin liradır. Bu rakam yaklaşık olarak 2.284 asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk gelmektedir.

İlgili Makaleler