SGK Açıkladı; Prim, Gün Ya Da Yaş Aranmayacak! Emekli Aylığı Doğrudan Sadece Bu Şartları Taşıyan Kişilere Bağlanacak! O Şartlar…
Sigortalılık halinden emeklilik haline kadar Türkiye’deki çalışma ile ilgili tüm düzenlemeleri ve işlemleri gerçekleştiren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2022 yılında da birtakım değişiklikler ile emeklilik hallerinde düzenlemeler yapmaya devam ediyor. Herkesin hayali olan erken emeklilik, SGK tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, sadece bu grupta yer alan kişileri kapsıyor.
Türkiye’de emekli olmak isteyen vatandaşların çalıştıkları süre boyunca belli bir prim ödemesini gerçekleştirmesi ve belli bir çalışma gününü doldurması gerekiyor. Üstelik, bu iki şartı yerine getirmek gerçekleştiren son düzenlemeden bu yana emekli olmak için yeterli olmuyor. Artık, yaş şartı da emeklilik statüsü için aranan şartlardan biri olarak vatandaşların karşısına çıkıyor. Sürekli olarak iş göremezlik raporu olan kişilere ise, SGK tarafından hiçbir şart aranmaksızın anında gelir bağlanıyor.
SGK, Sürekli iş Göremezlik Geliri Bağlamaya Devam Ediyor
Malullük aylığı olarak da bilinen aylık türlerinden biri olan sürekli iş göremezlik geliri, iş kazası veya meslek hastalığı sonrası iş gücünde kayıp yaşayan kişilerin başvurabileceği ve yararlanabileceği bir sosyal yak olarak karşımıza çıkıyor. Geçirdiği meslek hastalığı ya da iş kazası sonrası iş gücünde en az yüzde 10 kayıp yaşayan kişilerin başvuru yapabileceği sürekli iş göremezlik gelirini bağlatmak için her şeyden önce sağlık kurulunca bu iş kaybını belgelemek gerekiyor. SGK, bu belgeyi, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile ilgili grup başkanlıklarına ileterek, herhangi bir bekleme süresi olmaksızın gelir bağlıyor. Aynı zamanda bu iş kazasında herhangi bir sorumlu ya da ihmal tespit edilmesi halinde ise, sürekli iş göremezlik gelirini bağladıktan hemen sonra SGK, konuyla ilgili soruşturma işlemini de başlatıyor.
Sürekli İş Göremezlik Geliri Sadece Bu Kişilere Bağlanıyor
Sürekli iş göremezlik geliri, iş gücü kaybı yaşayan herkese bağlanıyor. Kişinin kaybettiği iş gücü oranına göre belirlenen bu tutarda çalışma gücünü tekrar kazanamayan çalışanlara genellikle gelirlerin yüzde 70’i oranında bir sürekli iş göremezlik geliri bağlanması esası uygulanıyor. Bu tutara ek olarak sürekli iş göremezlik geliri bağlatmak isteyen kişinin geçirdiği kaza ya da meslek hastalığı sonucu başka birinin bakımına muhtaç haline gelmesinde bu tutar kişinin gelirinin yüzde 100’üne kadar çıkabiliyor. İki ayrı şekilde bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinde yüzde 10 ile 99,99 arasında iş kaybı yaşayan kişilere kısmi iş göremezlik hali, yüzde 100 iş kaybı yaşayanlara ise tam iş göremezlik hali statüsü veriliyor. Ayrıca sürekli iş göremezlik geliri, kişinin emekli olması halinde de devam eden ödemeler arasında yer alıyor.